Miért engedik azt, hogy az amerikai filmekben egyes rasszokat kigúnyoljanak, a többit pedig nem szabad?
Nagyon erős kettős mércének érzem, hogy bizonyos népeket, rasszokat máig ki szabad gúnyolni, néhány pedig tabu lett.
Fekete és az amerikai őslakos például tabu. Nincs ezzel baj, de akkor a többit se kellene. Ázsiai és indiai paródiák, gúnyolódások, általánosítások máig vannak az amcsi filmekben, mint "poénforrás".
Még az "új" filmekben is előfordul a hajlongó, természetesen harcművészetekben jártas kínai (jó esetben csak ennyi, rossz esetben egészen a "Bátor a gyáva kutya" rajzfim "Di Lung" kínaiparódiájáig elmegyünk ( [link] Az indiai és mexikói karakterek kigúnyolása pedig mindennapossá vált az amcsi sorozatokban. Az indiai "this is not good my friend!" és a mexikói lustaság ábrázolása rendszeressé vált.
A muszlimok és oroszok pedig az akciófilmekben rendszeresen bűnöző/terrorista csoportként tűnnek fel. A italo-amerikaiak pedig ugyebár automatikusan maffia, jobb esetben pizzások.
Ezeket miért engedik, ha a többit nem (mernek csak egyszer feketét csirkét meg dinnyét falva ábrázolni, rögtön beindulna a politikai támadás). Ezzel nincs baj, de akkor nem kellene egyenlően bánni az összes kisebbséggel/rasszal?
Lehet itt gúnyolódni mindenkin, csak nem mindegy ki teszi.
Érdemes ilyenkor megnézni, hogy a rendező, forgatókönyv író, producer, stúdió hol áll;)
Ez rendben, én az úgymond "kormányzat" hozzáállását firtatom inkább, hogyha például feketét vagy amerikai őslakost gúnyolnak ki, akkor betiltják a filmet, vagy büntetik a stúdiót, a kínai és indiai dolgokra pedig csak legyintenek.
Azt miért szabad?
De még a magyar filmeknél is előfordul, hogy egyes kisebbségeket nem szabad rosszul ábrázolni, másokat pedig igen. A kínaiakon lehet röhögni, a romákon nem? Nem az a baj, hogy az nem szabad, hanem az, hogy akkor ezt miért igen.
A feketékről és a csirkéről az Angyalszív c. film jutott eszembe, amikor woodoo varázsoltak, vagy éppen az Ördög ügyvédje, ahol szintén fekete mágia volt, a 70-es években a San Francisco utcáin-ban fehér nyomozók voltak, miközben a feketék utcai cipőpucoló spiclik voltak.
de ez is egy kedves szám...
Írhatnál konkrét példákat.
A Horrorra akadva például tipikus példája annak, amit írtam, a fekete Wayans fivérek csinálják.
Szóval az a bajod, hogy a képzeletedben a feketéket nem gúnyolják ki, nem parodizálják filmekben, és a képzeletedben azért, mert a képzeletedben a kormány betiltaná a filmet érte...
Ez egyszerűen az egyik legnevetségesebb dolog, amit ma hallottam:
" én az úgymond "kormányzat" hozzáállását firtatom inkább, hogyha például feketét vagy amerikai őslakost gúnyolnak ki, akkor betiltják a filmet, vagy büntetik a stúdiót"
Ezek az USA-ban valaha betiltott filmek: [link]
Mint láthatod, elég kevesen vannak, és nem találtam egy olyat se, aminek kifejezetten a feketékhez lett volna köze.
"Kína a világ vezető gazdasági hatalma"
Ez hazugság, továbbra is az USA birtokolja ezt a címet, bár Kína kétségtelenül dinamikusabban fejlődik. (Csak erre a hibádra szerettem volna rámutatni, a kommented többi része értékelhetetlen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!