Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha pénzbüntetést kapok egy...

Ha pénzbüntetést kapok egy per során, az megakadályozza a feddhetetlenségi igazolás kiadását?

Figyelt kérdés
volt egy kis összetűzésem, amiről először próbára bocsájtást ítéltek meg, de az ügyész fellebbezett, és pénzbüntetést kért részemre megítélni. A próbára bocsájtás megakadályozza a feddhetetlenségi kiadását, a pénzbüntetésről azonban egyelőre nem sikerült semmi ilyen jellegű információt találnom. Esetleg ha a hatályos jogszabályi részt belinkelnétek, annak nagyon örülnék.
2017. ápr. 18. 17:27
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
köszi. amit most küldtél, abban az van, hogy mentesülés az ítélet jogerőre emelkedésének napjától van, pénzbüntetés esetén. Csak azt nem tudom, hogy ez csak az erkölcsi bizonyítványra vonatkozik, vagy a feddhetetlenségire is... és itt visszatér az alapkérdésem :D (de ezt a táblázatot eddig nem láttam)
2017. ápr. 18. 19:25
 12/17 anonim ***** válasza:

Az a lényege a dolognak, hogy amikor valakivel szemben jogerősen intézkedést alkalmaznak (megrovás, próbára bocsátás), vagy büntetést szabnak ki vele szemben (pénzbüntetés, közérdekű munka, börtönbüntetés, stb.), akkor mindez bekerül a bűnügyi nyilvántartásba.

Azonban ha erkölcsi bizonyítványt kérsz, akkor az intézkedés, mint pl. a próbára bocsátás nem derül ki belőle, ha pénzbüntetést kapsz és befizetted, nem derül ki belőle, mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól. Pénzbüntetésnél ugye a befizetés napjával. Viszont attól még a nyilvántartásban benne lesz, csak kaphatsz tiszta erkölcsit.

De ha olyan jogalappal kérik le az erkölcsi bizonyítványodat, pl. büntetőeljárás során, ott látni fogják. Mert a nyilvántartásban benne lesz, nem törlődik, csak kaphatsz ettől függetlenül tiszta erkölcsit.

És bár nem dolgozom rendvédelmi szervnél, de nem tartom kizártnak, hogy ők a bűnügyi nyilvántartás adatait nézik meg, vagyis ők látják, hogy veled szemben milyen intézkedést alkalmaztak, vagy büntetést szabtak ki veled szemben jogerősen.

És nem csak büntetés, vagy intézkedés kerül bele egyébként a bűnügyi nyilvántartás adatai közé, hanem amikor téged nyomozati szakban begyanúsítottak az adott bűncselekmény elkövetésével, már akkor ez a bűnügyi nyilvántartásba bekerült. Amikor vádat emeltek ellened, ez is mind bekerült a nyilvántartásba. Ha még nem ítéltek el valakit, de kényszer intézkedést alkalmaztak vele szemben, pl. előzetes letartóztatásba került, ez is benne van a nyilvántartásban.

Csak ezeket megfelelő jogalapra való hivatkozással lehet megnézni, mutatkozik ki, pl. ha a nyomozó hatóság kéri le, vagy ügyészség, vagy bíróság.

És ezt mondom, hogy bár kaphatsz majd tiszta erkölcsit, de nem biztos, hogy az a bizonyos rendvédelmi szerv ezt fogja nézni, hanem pont, hogy a bűnügyi nyilvántartás adatait fogja megnézni. És akkor bajban leszel, mert abból látni fogják majd, ha jogerős lesz a határozat.

2017. ápr. 18. 19:51
 13/17 A kérdező kommentje:
igen, én is ezt mondom, hogy NEM erkölcsiről van szó, hanem feddhetetlenségiről. A próbára bocsátással kapcsolatban tudom, hogy a letelte után még 3 évig nem alkalmazhatnak rendvédelmi szervnél. Arra vagyok kíváncsi, hogy pénzbüntetés esetén is van-e ilyen időbeli megkötés, vagy ott ahogy kifizettem, már alkalmazható vagyok.
2017. ápr. 18. 19:55
 14/17 anonim ***** válasza:

A próbára bocsátás sokkal enyhébb, mint a pénzbüntetés. Tehát ha a próbára bocsátás gond, akkor a pénzbüntetés is az lesz. Mivel utóbbi mint már írtam büntetés, az előző pedig csak egy intézkedés.

Szóval én nem élném bele magam semmibe a helyedben!

2017. ápr. 19. 17:26
 15/17 A kérdező kommentje:
igen. de a próbára bocsájtásnak is megvan az ideje, ami után nem számít. Elvileg a pénzbüntetésnél ez akkor jár le, ha befizettem (mivel általában részletet kérnek, ez is több év szokott lenni). A kérdésem még mindig az, hogy ha a pénzbüntetést kifizetem, utána van-e még itt is türelmi idő", vagy egyből kiadható. Ennél világosabban nem tudom leírni.
2017. ápr. 19. 18:52
 16/17 anonim ***** válasza:

Te meg azt nem érted meg kérdező, hogy a bűnügyi nyilvántartás adataiban benne lesz!!! Onnan nem törlődik azáltal sem, hogy kifizetted a pénzbüntetést. Nem érted? Csak mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól.

De hiába fizeted be a pénzbüntetést, akkor is benne lesz a nyilvántartásba, amit ha akar, az adott szerv fogja és megnézi és látja akkor is, ha te már 2 éve kifizetted a pénzbüntetést.

Én meg ettől világosabban nem tudom leírni.

Példa: kaptál 2 éve egy pénzbüntetést, amit befizettél, tehát ha munkahelyre kérnek erkölcsit, megkapod, hisz mentesültél.

Viszont ha az adott rendvédelmi szerv a bűnügyi nyilvántartásból más jogalappal (Nem munkavállaláshoz történő erkölcsi bizonyítvány beszerzése céljából.) lekéri a te erkölcsi bizonyítványodat, abban ott fog virítani, hogy te 2 éve akármilyen bűncselekmény miatt pénzbüntetést kaptál.

A próbára bocsátással eleve kapsz tiszta erkölcsit.

Viszont próbaidő alatt állsz, ami azt jelenti, hogy ha te a próbára bocsátás ideje alatt elkövetsz valamilyen bűncselekményt, akkor azért is, amiért próbára bocsátást kaptál és az újabb bűncselekmény miatt is büntetést fogsz kapni.

Ha pénzbüntetést kapsz, akkor meg eleve kaptál egy büntetést és kész ott vége a dolognak.

2017. ápr. 20. 22:09
 17/17 A kérdező kommentje:

én értem, hogy te mit írsz.

te nem érted, hogy én mire vagyok kíváncsi.

2017. ápr. 20. 22:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!