Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha pénzbüntetést kapok egy...

Ha pénzbüntetést kapok egy per során, az megakadályozza a feddhetetlenségi igazolás kiadását?

Figyelt kérdés
volt egy kis összetűzésem, amiről először próbára bocsájtást ítéltek meg, de az ügyész fellebbezett, és pénzbüntetést kért részemre megítélni. A próbára bocsájtás megakadályozza a feddhetetlenségi kiadását, a pénzbüntetésről azonban egyelőre nem sikerült semmi ilyen jellegű információt találnom. Esetleg ha a hatályos jogszabályi részt belinkelnétek, annak nagyon örülnék.
2017. ápr. 18. 17:27
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
természetesen egyből ki is fizetném
2017. ápr. 18. 17:27
 2/17 anonim ***** válasza:

Fedhetetlensègi?

Nem erkölcsi bizonyítvàny?

Mert, ha az utòbbiròl van szò, akkor a pénzbüntetés kifizetését követõen mentesülsz is, tehàt büntetlen elõèletū leszel.

2017. ápr. 18. 17:37
 3/17 A kérdező kommentje:
nem erkölcsi, azt megkapom a próbára bocsájtás ítélete esetén is
2017. ápr. 18. 17:53
 4/17 anonim ***** válasza:

"nem erkölcsi, azt megkapom a próbára bocsájtás ítélete esetén is"

A próbára bocsátás egy intézkedés és nem büntetés. Viszont mivel írod, hogy az ügyész fellebbezett, így nem jogerős a határozat, tehát ez nem szerepel az erkölcsi bizonyítványodban. Így sem, meg úgy sem. Egyébként az nem igaz, hogy nem kerül be az erkölcsidbe. A próbára bocsátás is bekerül, csak ha pl. munkavállaláshoz kérnek, ott nem mutatja. De ha pl. büntetőeljárás során kérik le a priuszodat, akkor abban a próbára bocsátás is benne van.

Viszont hogy tovább folytassam, amit elkezdtem, tehát mivel nem jogerős a határozat, így jelenleg semmi nem szerepel a priuszodban a marasztalásodat illetően, de ha a másodfok határoz és netán pénzbüntetést kapsz, akkor az szintén benne lesz az erkölcsi bizonyítványodban, viszont amint kifizeted, mentesülsz.

De a priuszodban ugyanúgy benne lesz. Tehát ha mondjuk rendvédelmi szervhez szeretnél jelentkezni dolgozni (csak egy példa), akkor ott feltételezem a teljes priuszodat fogják lekérni, illetve ha újabb bűncselekményt követsz el, pl. ittasan vezetsz (ez is csak egy példa) és lekérik a priuszodat, ott virítani fog akár helybenhagyják az első fokú bíróság határozatát és próbára bocsátást kapsz jogerősen, meg ha súlyosítanak és pénzbüntetést kapsz, az is.

2017. ápr. 18. 18:18
 5/17 A kérdező kommentje:
pontosan a rendvédelmi szervhez jelentkezés van a háttérben. Én eddig csak azt találtam, hogy ha kifizetem, nem marad nyoma sehol. Be tudnád linkelni, hogy hol találom meg, hogy a pénzbüntetés is szerepelni fog?
2017. ápr. 18. 18:23
 6/17 A kérdező kommentje:
amúgy a próbára bocsájtás büntetésének letelte után még 3 év, és már megkapom a feddhetetlenségit, amivel mehetek dolgozni BV-be. Eddig olyan infókat találtam, hogy ha a pénzbüntetést kifizetem, akkor egyből megkapom a feddhetetlenségit, de nem találtam róla a BTKban semmit, ezért tettem fel a kérdést. Írtam ügyvédnek is, meg annak is, aki a BVbe felvételiztetett, előbbi még nem válaszolt, utóbbi pedig nem volt benne biztos, hogy így oké-e a dolog, gondoltam addig megkérdezem itt is.
2017. ápr. 18. 18:25
 7/17 A kérdező kommentje:
illetve még egy kérdés. Ugyan súlyosbításért fellebbeztek, JOGILAG az is előfordulhat, hogy felmentsenek? Ez a tárgyalás már nem a bíróságon, hanem az ügyészségen lesz (ez volt a levélben). Tudom, hogy kb. a csodával lenne egyenlő egy felmentés, de jogilag erre van lehetőség?
2017. ápr. 18. 18:29
 8/17 anonim ***** válasza:

Az erkölcsi bizonyítványodban benne lesz.

Ha olyan jogalapon van lekérve a priusz, ami egy munkavállaláshoz kell, ott mondom, a próbára bocsátás nem szerepel, ugyanis az nem büntetés, hanem intézkedés. A pénzbüntetés pedig szerepel, de amint kifizeted, már nem fogja kidobni a priusz.

Viszont ettől az erkölcsi bizonyítványodban szerepelni fog. Vagyis ha egy rendvédelmi szervhez jelentkezel, ha más jogalappal kérik le az erkölcsi bizonyítványodat, akkor látni fogják. A próbára bocsátást is, meg a pénzbüntetést is.

Meg aztán gondolj bele, hogy milyen megítélése lenne a rendőrségnek, vagy bármilyen rendvédelmi szervnek, ha olyan embereket alkalmaznának, akik büntetett előéletűek? Mert te is az leszel, ha pénzbüntetést kapsz. És itt most ne menjünk bele, hogy mit követtél el.

És ez nem így működik, ahogy te leírtad. Feltételezem, hogy volt egy tárgyalás, ahol kaptál egy próbára bocsátást, az ügyész pedig fellebbezett.

Ha te tudomásul vetted az ítéletet, akkor felmenteni nem fognak. Miért tennék? Fellebbeztél azért, hogy felmentsenek, mert nem követted el a terhedre rótt bűncselekményt? Feltételezem, hogy nem. Akkor mire mentenének fel? Vagy helybenhagyják az első fokú bíróság ítéletét, vagy ha úgy látják, hogy súlyosabb szankciót érdemelsz, akkor pedig kiszabhatnak veled szemben pénzbüntetést.

És azt a másodfokú bíróság fogja eldönteni, nem az ügyészség. Tehát megy az ügy a törvényszékre.

2017. ápr. 18. 18:39
 9/17 A kérdező kommentje:

hát, hogy miért fogadtam el, azt hagyjuk... még az ügyvéd szerint sem volt korrekt, ami történt, de ez tényleg nem tartozik ide.

A próbára bocsájtásnak van egy ideje, ami után felvesznek, ez az a bizonyos 3 év. A pénzbüntetésnél ez mennyi idő, nem tudod?

De tényleg az lenne a legjobb, ha be tudnád linkelni az ide vonatkozó jogszabályt, ahonnan a te infód is van. Köszönöm!

2017. ápr. 18. 18:55
 10/17 anonim ***** válasza:

Az én infóm a munkámból van.:)

Nem vagyok jogász, de ebben dolgozom, de nem jogászként, így van némi rálátásom arra, amiről beszélek.

Amúgy itt van némi hasznos információ, olvasd el.

[link]

2017. ápr. 18. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!