A nagy nyugati demokráciában mennyire egyenlők a jogok?
Nekem, mint demokráciáról, az jut eszembe, hogy ha pl. a város kötelezhet pl. a ház renoválására, ha rontja az összképet.
Cserében azt várnám el, hogy nekem is legyenek hasonló jogaim, ha pl. a város tulajdonában levő ház bérlői, állaga stb. rontja a házam értékét, akkor követelhetek jóvátételt.
De egyszerűbb példa: van előttem egy fa, ami közterületen van. A leszálló magvai (ezek a pörgős izék, nem tudom mi a neve a fának), kb. 20-30 óra munkát okoz a kertemben, illetve a szomszédokéban is nekik.
Egy demokráciában, az ilyen embereknek szerintem lenne joga a plusz munkára költségtérítést kérni, vagy perelni.
De erről én még sosem hallottam.
(a példa németországi volt)
Innen nézve kicsit tényleg "demokratúra" van?
Mert ugye pár esetet azért hallani a rádióban, hogy közművekkel, bankokkal, városokkal próbálkoznak egyesek pereskedni, de a "független" bíróságnak mindig valahogy nem az eccerűember felé leng ki az a mérleg.
"Amúgy.. komolyan.. egy fa 20-30 óra munkát ad neked?"
Tudom, tipikusan magyar szokás a sok kicsi dolgot nagyvonalúan elhanyagolni, főleg ha másról van szó és nem rólad.
Egy volt kollégám is azt mondta egy beléptető rendszerrel kapcsolatban, ami az munkaidőt lefelé kerekítette, hogy ugyan már mi az az 5 perc.
Az az 5 perc havi 20-szor 5 perc, több mint másfél óra. Az kb. akkori viszonyban 30-40 eurót jelentett. Érdekes módon ha ezt oda kéne ajándékozni, akkor nem is olyan kevés.
Szóval ha öszeszámolod, hogy ez a bizgenytű mindenhol ott van szeptembertől november 2. hetéig, és 2 naponta szedegeted fél órát, és akkor nagyon sportosan számoltam, akkor a fele már összejött a 30 órának. És csak azért 2 naponta, mert amikor este összeszedted, és másnap reggel megint minden tele van, beveszed a leszromkapszulát.
"De a kerdesedre valaszolva : a nagy nyugati demokraciaban teljesen egyenloek a jogok. Elmeletben es gyakorlatban egyarant.
Es semmi kozuk a hazak renovalasahoz."
Aha. Mesélj még. Akkor más példa hogy ne ennél ragadjunk le.
Röviden annyi, hogy a DDR időkben a zemberek maguk építettek csatornarendszert kalákában, ahogy a szocializmusban szokás volt. 91-ben átvették társaságok 0 márkáért, és ahol tavalyelőttig nem kértek pénzt, elkezdtek visszamenőleg kiszámlázni, 10 ezres nagyságrendben.
És a "független" bíróság természetesen a politikához közelálló társaságoknak ítélt a végén, nem a 10-ezreknek.
Ezek az igazi egyenlő jogok. :)
"A fa megint olyan téma,hogy szükség van rá.
Nem vághatunk ki minden fát a városban,mert valakinek nem tetszik."
Ezt nem is vitatom. Én még többet ültetnék, de nem juhart. (közben megnéztem)
Egyébként a szomszédok jobban megszívják, mert nekik a térkö közül még macerásabb kiszedni.
"Pénz meg miért kérnél érte,amikor te akartál kertes házat?
Aki kertes házat vesz az vállalja az ezzel kapcsolatos munkákat,ha panelba laksz,akkor ez a közös képviselő meg a városvezetés dolga."
Érdekes, a város is tudta hogy az utca szeméttel és levelekkel jár, mégis szed az adón fellül takarításra díjat a háztulajdonosoktól. Még a "társasházlakóktól" is, csak megosztva. Egyébként meg amit használok az utcából, így is kell takarítanom. Ez a része már nem annyira világos. Vagy takarítom, vagy fizetek érte, de ez más tészta.
"A demokrácia nem arról szól,hogy mindenért pénzt követelsz,ami nem tetszik."
Ezt nem is mondtam. Viszont, ha én okozok pluszmunkát fizetek. Ha véletlenül elnézek egy számlát, és figyelmeztetnek, a figyelmeztetés (nem büntetés, az egy nagyságrenddel több) 4 eur, mert ki kell nyomtatni, postázni stb. Visszafelé ezek a dolgok nem igen működnek.
"Még a leggazdagabb országok is csődbe mennének,ha minden második embernek kártérítést fizetnének,mert a szemben lévő házról omlik a vakolat,vagy mert a csúnya városvezetés nem betonozott még le mindent és saras lett a drága csizmája eső után."
Viszont a város kötelezhet. Még magyarországon is. Egy gyerkkori ismerősömnél, nem voltak túl gazdagok, simán figyelmeztették, hogy ha nem teszi rendbe a vakolatot, akkor még meg is büntetik. Már a 90-es években is ez ment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!