Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az adásvételi szerződés...

Az adásvételi szerződés megszegése polgári peres ügy vagy a rendőrség foglalkozik vele?

Figyelt kérdés

A szituáció a következő.

Vettem interneten nagyobb értékben egy terméket.

Írtunk róla adás-vételi szerződést, miszerint az eladó a pénzt átvette és 2 héten belül szállítja az árut.

Az eladó azóta ugyan megtalálható, de rángatja a vállát, hogy ő külföldről rendelte és nem jött meg neki, úgyhogy bukó.

Ilyenkor tehetek a rendőrségen feljelentést vagy polgári peres ügy a dolog?

Hiszen tulajdonképpen én TŐLE vettem cuccokat, nem a külföldi akárkitől.

Mire számíthatok ha feljelentem?

2010. máj. 10. 13:57
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
100.000 forint feletti összegről van szó.
2010. máj. 10. 13:58
 2/15 anonim ***** válasza:

Polgári.

"Mire számíthatok ha feljelentem?"

Bűncselekmény hiányában elutasítják, és büntetőeljárás fog indulni ellened hamis vád miatt.

2010. máj. 10. 14:08
 3/15 A kérdező kommentje:

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?

Addig oké, hogy elutasítják, ha tényleg így van, de miaz, hogy hamis vád?!

Semmi hazugság nincs benne.

2010. máj. 10. 14:11
 4/15 anonim ***** válasza:

rendőrségi feljelentés először (csalás miatt fognak nyomozni)

+ fizetési meghagyást kell kezdeményezni, ha 15 napon belül ellentmond automatikusan polgári peres eljárás lesz belőle

2010. máj. 10. 14:12
 5/15 A kérdező kommentje:

Köszi!

és ha a "csalást" megalapozottnak ítéli a rendőrség akkor a srác mire számíthat (természetesen nem egyerekről, felnőtt férfiról van szó és van a nevén ingóság - egy lakás)?

Gondolom börtönre azért nem, de kíváncsi vagyok elég-e ahhoz, hogy besz@rjon és fizessen.

2010. máj. 10. 14:14
 6/15 anonim ***** válasza:

fogalmam sincs, mi a büntetési tétele 100ezres csalásnak, nyilván semmi komoly, az is felfüggesztve...

fizetni attól nem fog, hogy bűntetőper is lesz

2010. máj. 10. 14:18
 7/15 anonim ***** válasza:
amúgy mit vettél? és hol? akciós oldalon?
2010. máj. 10. 14:18
 8/15 anonim ***** válasza:

Bővebben: feljelentgetni, másokat börtönnel fenyegetni nem játék. Ha nem tudod bizonyítani amivel vádolod, akkor vállalnod kell annak a következményeit. Ez a hamis vád.

Vagyis alkalmasint te fogsz börtönbe kerülni. A rendőrség hivatalból meg fogja tenni a feljelentést ellened hamis vád miatt, azzal együtt, hogy elutasítják a feljelentésedet.

Persze, ha megáll a csalás vádja ellene, akkor nem lesz ilyesmi. De ha nem jön be, akkor visszaüt...

Egyszerűbb simán fizetési meghagyást küldeni neki, és kész.

2010. máj. 10. 14:22
 9/15 A kérdező kommentje:

Magányszemélytől fórumon keresztül.

Egy elég speciális, hobbihoz kötődő termék, nemhiszem, hogy a konkrétumnak lenne jelentősége.

Utolsó:

Már miért ne tudnám bizonyítani?

Aláírt adásvételi szerződés van a kezembe róla, amit az eladó és 2 tanu aláírt. Ennél több bizonyítékot senki sem tudna felmutatni.

2010. máj. 10. 14:24
 10/15 anonim ***** válasza:

A csaláshoz elsősorban azt kell bizonyítani, hogy téged tévedésbe ejtett, vagy tévedésben tartott. Vagyis magyarán azt, hogy esze ágában se volt neked bármilyen árut küldeni, csak a pénzedet akarta. Ezt alkalmasint nehéz lesz, hiszen könnyen lehet, hogy valóban úgy van, ahogy mondta: nem jött meg az áru, amit neked el akart adni.

Az átvett pénz ilyenkor persze vitán felül visszajár, fizetési meghagyással lehet is rögtön követelni, de a büntetőfeljelentést én meggondolnám. Dehát, te tudod.

2010. máj. 10. 14:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!