Az adásvételi szerződés megszegése polgári peres ügy vagy a rendőrség foglalkozik vele?
A szituáció a következő.
Vettem interneten nagyobb értékben egy terméket.
Írtunk róla adás-vételi szerződést, miszerint az eladó a pénzt átvette és 2 héten belül szállítja az árut.
Az eladó azóta ugyan megtalálható, de rángatja a vállát, hogy ő külföldről rendelte és nem jött meg neki, úgyhogy bukó.
Ilyenkor tehetek a rendőrségen feljelentést vagy polgári peres ügy a dolog?
Hiszen tulajdonképpen én TŐLE vettem cuccokat, nem a külföldi akárkitől.
Mire számíthatok ha feljelentem?
Polgári.
"Mire számíthatok ha feljelentem?"
Bűncselekmény hiányában elutasítják, és büntetőeljárás fog indulni ellened hamis vád miatt.
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?
Addig oké, hogy elutasítják, ha tényleg így van, de miaz, hogy hamis vád?!
Semmi hazugság nincs benne.
rendőrségi feljelentés először (csalás miatt fognak nyomozni)
+ fizetési meghagyást kell kezdeményezni, ha 15 napon belül ellentmond automatikusan polgári peres eljárás lesz belőle
Köszi!
és ha a "csalást" megalapozottnak ítéli a rendőrség akkor a srác mire számíthat (természetesen nem egyerekről, felnőtt férfiról van szó és van a nevén ingóság - egy lakás)?
Gondolom börtönre azért nem, de kíváncsi vagyok elég-e ahhoz, hogy besz@rjon és fizessen.
fogalmam sincs, mi a büntetési tétele 100ezres csalásnak, nyilván semmi komoly, az is felfüggesztve...
fizetni attól nem fog, hogy bűntetőper is lesz
Bővebben: feljelentgetni, másokat börtönnel fenyegetni nem játék. Ha nem tudod bizonyítani amivel vádolod, akkor vállalnod kell annak a következményeit. Ez a hamis vád.
Vagyis alkalmasint te fogsz börtönbe kerülni. A rendőrség hivatalból meg fogja tenni a feljelentést ellened hamis vád miatt, azzal együtt, hogy elutasítják a feljelentésedet.
Persze, ha megáll a csalás vádja ellene, akkor nem lesz ilyesmi. De ha nem jön be, akkor visszaüt...
Egyszerűbb simán fizetési meghagyást küldeni neki, és kész.
Magányszemélytől fórumon keresztül.
Egy elég speciális, hobbihoz kötődő termék, nemhiszem, hogy a konkrétumnak lenne jelentősége.
Utolsó:
Már miért ne tudnám bizonyítani?
Aláírt adásvételi szerződés van a kezembe róla, amit az eladó és 2 tanu aláírt. Ennél több bizonyítékot senki sem tudna felmutatni.
A csaláshoz elsősorban azt kell bizonyítani, hogy téged tévedésbe ejtett, vagy tévedésben tartott. Vagyis magyarán azt, hogy esze ágában se volt neked bármilyen árut küldeni, csak a pénzedet akarta. Ezt alkalmasint nehéz lesz, hiszen könnyen lehet, hogy valóban úgy van, ahogy mondta: nem jött meg az áru, amit neked el akart adni.
Az átvett pénz ilyenkor persze vitán felül visszajár, fizetési meghagyással lehet is rögtön követelni, de a büntetőfeljelentést én meggondolnám. Dehát, te tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!