Édesapám elhunyt és örökölni fogok. Én és nagykorú gyermekem visszautasíthatjuk az örökséget, hogy az édesanyám (apám felesége) örököljön úgy, hogy én haszonélvezetet kérek az ingatlanra az visszautasításért "cserébe"?
Egyetértek 9-es válaszolóval, keress meg ügyvédet!
És még egy, ha te visszautasítod a gyermekedre száll, ha nincs 18 a gyámügy egyből képbe kerül!
"Ezt nem tudom hol olvastad, de a feleség nem örököl tulajdonjogot."
Az új ptk-ban olvashatta... :)
Te meg a régi alapján agyalsz.
A feleség tulajdonjogot az ingatlanon nem örököl az új ptk szerint sem.
Íme: [link]
7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.
Egyébként ezt a közjegyzői kamara is leírja, be is linkeltem.
Az egyenes ági leszármazók (azaz gyerekek) öröklik a lakott ingatlant, kizárólagosan. Erre az ingatlanra az elhunyt házastársa haszonélvezetet kap, de tulajdonjogot nem.
Ezen túl a többi örökségből (tehát az lakásukra nem!) az elhunyt házastársa egy gyermekrésznyi tulajdonrészt kap.
Fel is hívtam a közjegyzői kamarát és ezt ők is megerősítették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!