Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha hivatalból rendelnek ki...

Ha hivatalból rendelnek ki ügyédet valakinek, azt egy adott listából teszik, vagy hogy?

Figyelt kérdés
És azt lehet, hogy nem vállalja az ügyet, mert esélytelennek látja azt?

2017. febr. 27. 19:44
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez büntetőügy? Mert akkor igen.

Ezt az ügy nyomozója rendeli ki, -általában szándékosan olyat aki minél kevesebb szaktudással rendelkezik. (Pedig már vagy 10 éve mantrázzák, hogy a nyomozóktól elveszik az "állami" ügyvédkijelőlést és a független Igazságügyi Hivatalnak adják át.

.

Sokat ne várj tőlük, inkább fogadj meg egy fizetőst.

Milyen ügy ez konkrétan?

2017. febr. 27. 19:50
 2/5 anonim ***** válasza:

Büntetőügynél igen.

Nem, ilyen miatt nem teheti meg, hogy nem vállalja.

2017. febr. 27. 19:57
 3/5 A kérdező kommentje:

alapszinten tanítják a büntetőjogot, és nem akartam hülyeséget kérdezni, erre van a gyk. :D

aha, büntetőnél gondoltam.

ez még nekem laikusnak is viccesen hangzik, h a nyomozó rendeli ki, olyan, mintha megválasztanám egy futóversenyen az ellenfeleimet, még jó, h a 200 kg-osok közül választanék. :)

Egyébként ezen személyeknek egységes tarifájuk van, vagy olcsóbban dolgozik az, aki "bénább"?

2017. febr. 27. 20:17
 4/5 anonim ***** válasza:

A nyomozó hatóságnak van egy listája, hogy kik azok az ügyvédek, akik vállalnak kirendelést. Tehát a nyomozó ezek közül rendel ki valakit büntetőügyben és nem feltétlenül rendel ki rossz ügyvédet. Hisz sok közötte az olyan ügyvéd, akit egyébként ugyanúgy mások meg meghatalmaznak (értsd fizetik).

A kirendelést csak indokolt esetben utasíthatja vissza, tehát csak azért, mert esélytelennek látja, azért nem. Indokolt eset pl. ha van egy személy, akit gyanúsítanak vagy vádolnak egy bűncselekmény elkövetésével, míg van egy sértett és pl. a sértett jogi képviselőjeként jár vagy járt el az adott ügyvéd, ilyenkor ugye összeférhetetlenség miatt ugye nem pálya, tehát nem lehet egyben a gyanúsított vagy vádlott védője az, aki a sértettet képviseli.

A kirendelt védőknek van egy meghatározott tarifája, óradíjuk van, amit törvény ír elő.

Míg akit meghatalmaznak, ott meg a meghatalmazott védő dönti el, hogy miért mennyit kér.

Szóval nem feltétlenül jársz rosszul egy kirendelt védővel. De ha sáros vagy és az bizonyítható is, akkor még a legjobb ügyvéd se húz ki a sz..rból, csak úgy megsúgom.:)

2017. febr. 28. 17:39
 5/5 A kérdező kommentje:
érdekes ez a téma, köszönöm a segítséget, h a válaszok által kis belátást nyerhettem a jogi világba. :)
2017. febr. 28. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!