Kérdésem örökléssel kapcsolatos. Anyukám szeretne az örökségéről lemondani az én javamra most lesz a hagyatéki. Később mire számíthatok?
Mert nagy adóssága van. Viszont, ha ő egyszer "elmegy", akkor ez miatt én örökölhetem az adósságot, vagy akkor lemondhatok az örökségről vagy ennek a dolognak nincs semmi köze majd ahhoz, amikor én örökölhetnék tőle?
Az ügyvéd akinél volt, nem volt a helyzet magaslatán, így kicsit bizonytalan vagyok.
"Az ügyvéd akinél volt, nem volt a helyzet magaslatán"
Akkor mindenképp menjetek el egy másikhoz.
Ha már örökölt, akkor nem lemond, hanem visszautasítja.
Gondolom te azért lépsz itt be, mert utána te jössz az öröklési sorban. Vagy te is visszautasítod, vagy pedig elfogadod.
Adósságot nem lehet örökölni, az örökös ugyanis legfeljebb a hagyaték erejéig felel. Ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben nullára jössz ki, a saját vagyonoddal nem felelsz.
Kivétel ez alól a közjegyzői díj, amit mindenképpen ki kell fizetni.
Ja, és ha anyukád visszautasítja, akkor MOST fogsz te belépni helyette, nem akkor, amikor anyukád meghal.
Akkor anyukád a mostani eljárásból kiesik, és a gyerekei lépnek be helyette egymás között fejenként egyenlő arányban.
Szerintem visszautasíthatja az örökséget, ha adóssága van is, mert ez nem függ össze.
A többi tiszta sor: valaki javára nem lehet visszautasítani, hanem csak simán visszautasítja és az jön, aki a törvényes örökösödés szerint jönne. Ha ez te vagy, akkor te örökölsz most és ennek már nincs folytatása, az a te tulajdonod lesz az öröklés után.
Ha ő meghal, az ettől teljesen független esemény lesz, egy másik örökösödés, ahol nem a te vagyonodról, hanem az ő vagyonáról lesz csak szó. Ott te tudod visszautasítani az örökséget és akkor nem örökölsz.
Ha jól értem, akkor nem anyukád örökségéről van szó, hanem a nagymamától fogsz örökölni, ehhez azonban anyukád adósságainak a világon semmi köze nincs.
Akkor lenne gond, ha a nagymama öröksége lenne adósságokkal terhelt.
Hogy anyukád után fogsz-e majd örökölni adósságokat, azon szerintem még ráérsz gondolkodni, hiszen életben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!