Az egyiket éhségnek hívják a másikat lázadásnak? Mit tegyek? A lányomat kellene perelnem, mert vissza szeretném kérni tőle az ajándékom, amit 10 éve adtam neki, az akkori házunk felét.30 millióról van szó durván.
Nyomós indokkal pl azzal ha bántana úgy azt hiszem lehet követelésed.
Csak azt nem értem, miért kell a családi fészket idő előtt oda ajándékozgatni? Más mikor egy idős emberről van szó és cserébe együtt élnek és segítik egymást a gyermekével.
Legalább a haszonélvezetet magadra kellett volna íratni!!
A jussból pedig megkapta volna a magáét akkor ha elhunytál!
Egy szülő nem attól lesz jó a gyereke szemébe, hogy tolja pénzzel, házzal vagy bármi ilyennek. Mint az esetetekben is.
Elsem tudnám képzelni, hogy anyukámat kitúrjam én vagy bárki a családi fészekből!
Valamit nagyon elszúrtál vele kapcsolatban, de én azt mondom menj el egy ügyvédhez és kérd ki a tanácsát.
Ismerősöm járt pár éve hasonló ügyben ügyvédnél és ő azt mondta ha pl tudja bizonyítani, hogy nagyon rosszul bánnak vele akkor vissza lehet csinálni. De ott az ismerősöm haszonélvező naradt.
Azt megkérdezhetem, hogy miért vagy kereset nélkül?
x év után még az ajándékot sem lehet visszaperelni. De mi lenne, ha valódi jogásszal beszélnél erről és nem egy rakat dilettánssal?
Egyébként mi van most veled? Hol élsz? Van munkád?
" a férjem, a házba hozza az élettársát, majd elüldöznek az ingatlanból"
Valóban "elüldöztek", vagy csak te nem bírod elviselni ezt a (nehéz) helyzetet?
Ezt egy jogász írta!
. A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja. A bírói gyakorlat alapján egyébként a létfenntartás veszélyeztetettségére alapítottan a meglévő ajándék csak akkor követelhető vissza, ha a veszélyeztetettség már ténylegesen bekövetkezett.
2. Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
3. Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Ezen a címen csak akkor lehet eredményesen visszakövetelni az ajándékot, ha az annak alapjául szolgáló feltevés a megajándékozott számára ismert volt, tehát az ajándékozó nem "találhat ki" utólag olyan feltevéseket, melyek nem szerepelnek a szerződésben és melyeket bizonyított módon nem közölt a megajándékozottal. Az ajándék ily módon nem követelhető vissza, ha az ajándékozó által állított feltevés sem a szerződésből, sem a szerződéskötés körülményeiből nem állapítható meg. Az ajándék visszakövetelése iránti perben az ajándékozás alapjául szolgáló feltevés meghiúsulásának vizsgálatánál az ajándékozás összes körülményeit fel kell deríteni.
Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza. A szokásos mértékű ajándék nem követelhető vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!