Hagyatéki végzést követően mi történik, ha a vagyon kevesebb volt, mint a tartozás?
Volt vagyontárgy, de több bank felé is volt hitel/tartozás - és ezek értéke magasabb mint az örökölt vagyontárgy értéke. Az örökség elfogadásának az oka a életbiztosítás (nem volt kedvezményezett megadva, így a törvényes örökös veheti fel).
Törvény szerint az örökös a vagyontárgyak értékéig köteles felelni a tartozásokért - ez tiszta. De ki vagy milyen hatóság dönti el, hogy melyik banknak mekkora részesedést kell kifizetni? Központilag kiküldik, vagy egyesével kell a bankokkal intézni? A bankok a kamatot mire számolják fel, teljes összegre vagy a töredékre? Hozzáértő, vagy tapasztalt válaszadók válaszai érdekelnének. Köszönöm!
A "vagyonba" ebben az esetben az életbiztosítás is beletartozik, nemcsak a vagyontárgyak.
AMennyiben így is kevesebb, mint a tartozások, akkor a hitelezök a tartozások aranyában kapnak belöle.
Ha azonban az életbiztosítás összegével pluszban van az össz vagyon, akkor abból is levonnak annyit, hogy mindenki megkapja a hitelezett összeget plusz kamatot.
Kérdező vagyok:
Vagyontárgy alatt a teljes vagyont értem (mivel 1 tárgy volt az öröklésben).
Minden bank elvileg kapott értesítést, így gondolom egyik sincs még végrehajtó fázisban. A bankok fognak keresni, vagy jobb ha minél előbb fel veszem velük a kapcsolatot? Esetleg tapasztalat a kamatok kezeléséről/számolásáról (az is a vagyonból kerül levonásra, vagy külön kell kezelni)?
"Én úgy tudom, az életbiztosítás nem része az örökségnek, mivel az egy szolgáltatás - szóba se került a hagyatéki ügyintézés során."
Abban az esetben nem része, ha van kedvezményezett.
A biztonság kedvéért több helyen utánanéztem, mindenhol külön kezelik, függetlenül attól, hogy volt/nemvolt kedvezményezett.
Az eredeti kérdéskörhöz ha valakinek van válasza-tapasztalata, kérem reagáljon. Köszönöm!
Ha az örökös biztos benne, hogy a tartozás meghaladja az örökség értékét, akkor visszautasíthatja az örökséget.
A bankok a hiteleik arányában osztják fel egymás között a vagyont. Pontosabban, nem ők teszik ezt, hanem a végrehajtó.
Nagyon köszönöm a választ!
Tudom, hogy nem túl gyakori eset, részben a kényszer szülte. A folyamat előtt - közben utánanéztünk az aktuális dolgoknak, de hogy ez a gyakorlatban hogyan működik ... az már más lapra tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!