Gyerektartási díj emelése, de hogyan?
Apuka a gyerek születése óta nem él velünk, kicsit több, mint 17 éve. Ezidő alatt történt sok minden, többek közt DNS vizsgálat, és igéret arra, hogy minden változni fog, megismerkedik a gyerekkel, ha egyezik a DNS-ük. A teszt 99.9%-ban egyezést mutatott persze, változás azóta sem történt(2010 óta). Volt még 2011-ben egy bírósági tárgyalás, ahol az addigi (15.000Ft/hó) gyerektartás helyett megállapított a bíróság egy nevetséges (25.000Ft/hó-s) összeget, és megállapították, hogy a láthatási jogot milyen időközönként kell gyakorolnia. Mondanom sem kell, apuka azóta sem találkozott a gyerekkel, a nagymamára bízta ezt a "feladatot". Az ok nagyon egyszerű, idézem: " engem sem nevelt az apám, mégis felnőttem". Azóta született egy másik gsermeke a drága apukának, egy másik hölgytől, akivel már időközben össze is házasodtak. A gyermekük 2 éves múlt, idén lesz 3. A gyerekem gyakorlatilag el van tiltva a saját öccsétől, a nagymama pénzzel próbálja "lekenyerezni" a gyereket, folyamatos fenyegetőzések vannak, ha a gyerekem kapcsolatba mer lépni az apjával, nem finanszírozza az évekkel ezelőtt ígért jogosítványt, megszakítja a kapcsolatot a gyerekkel, stb. A gyermekem nem mehetett el a saját dédnagymamája, sem a "nagypapája" temetésére, mert az apja ott volt, és megtiltotta. Apuka számlogatja a millióit, befenyíti a gyermekem, és a nagymamát, hadd ne soroljam tovább..
Valamit lehet tenni, annak érdekében, hogy a gyermekkel tartsa a kapcsolatot apuka, illetve, hogy a gyerektartási díj emelkedjen? Nevetséges, minimálbér közeli örabérrel van apuka bejelentve, napi 4 órára, a két szintes családi ház, a tízmilliós Mercedes, a drága órák, több százezres nyaralások, semmi sem köthető hozzá, így akár ki is zárhatja a közös gyerekünket az öröklésből?
Az értelmes válaszokat köszönöm előre is!
A kisregényt alig bírtam végigolvasni mert semmi köze a kérdéshez és senkit nem érdekel az élettörténeted...
A gyerektartási díj emelése úgy lehetséges, hogy ha nem tudtok szóban megegyezni az apukával és ezt hivatalosan megerősíteni akkor bíróságon kérvényezed a tartásdíj emelését és kész. A per folyamán megvizsgálják majd hogy változtak a kettőtök körülményei (anya bevétele, apa bevétele, gyerekek körülményei - esetleges azóta fellépett betegség, ami rendszeres kezelésre szorul vagy különleges ellátás, stb. ) és ha úgy vélik hogy indokolt a nagyobb összeg, akkor megítélik.
Azt viszont vedd figyelembe, hogy ilyenkor a gyerektartás összegét újból megvizsgálják és arra is van esély, hogy kevesebbet ítélnek meg mint addig..
A te helyzetedre vonatkoztatva ha jól értem:
- 2011-ben megítéltek 25.000 ft-ot
- az apukának ekkor csak egy gyereke volt (a közös gyermeketek)?, azóta pedig született egy másik gyermeke (indok a gyerektartás csökkentésére, hiszen az apának többletkiadása keletkezett)
Amennyiben minimálbérre van bejelentve, a 25.000-et a második gyermek születése miatt valószínűleg csökkenteni fogják, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy feketén keres. Az illegális keresetéből ez esetben sem fogsz látni egy forintot sem, mert a bíróság a fekete bevételből nem ítélhet meg gyt-t, viszont esélyes hogy apuka börtönbe megy. Ennek eléréséhez be kell mártanod a NAV-nál.
Arra nincsen lehetőség, hogy az édesapát kötelezd a láthatásra, mert a láthatás egy JOG, amivel élhet (ha akar) nem egy kötelezettség, ami számonkérhető.
Ami a gyereknek jog, az a szülőnek kötelezettség.
Anyaként márpedig a gyerek jogáért kell harcolni, vagyis perelhető az apa, ha nem akar a gyerekével találkozni.
Polgári törvénykönyv:
4. A kapcsolattartás
4:178. § [A kapcsolattartás joga]
(1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.
(2) A gyermekétől különélő szülő - ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik - jogosult és köteles gyermekével kapcsolatot tartani.
Első vagyok. Be kell valljam, tévedtem, mert a régi PTK-ra hivatkoztam.
Az új PTK-ban valóban kötelessége a szülőnek a kapcsolattartás (szvsz egy értelmetlen és véghezvihetetlen módosítás).
Ezek szerint lehet kötelezni a szülőt a kapcsolattartásra, csak nem tudom ezt hogy lehet bírósági határozattal véghezvinni és minek. Elvégre ha egy szülő nem akar időt tölteni a gyermekével, de kötelezik rá, akkor sem valószínű hogy beszélgetni fog vele vagy elviszi valahová, sokkal valószínűbb hogy egyszerűen nem törődik vele ugyanúgy attól hogy jelen van. ENnek tekintetében pedig semmi értelme az ilyen szabályozásoknak, mert kötelezni nem lehet senkit arra, hogy szeressen valakit vagy törődjön valakivel (bármily tragikus is, ha egy szülőnél ez nem alapvető).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!