Valaki felcsináltatja magát, hogyan bizonyítja, hogy ki az apa?
Ha kiállt az utcasarokra és napokig válogatás nélkül tette, akkor sehogy. Leginkább azért, mert nincs, kire rámutasson.
Ha a gyerekvállalás miatt tette, azt azért tudja, kivel feküdt el. Legfeljebb néhány esetben mutogathat, és tudja, kire.
DNS vizsgálatot nem csinálnak "mutogatás" alapján.
-Anyuuuu, terhes vagyok.
-Hogy lehetsz ilyen idióta?
-No de anyu! Baleset volt!
-Komolyan azt akarod mondani, hogy jöttél haza az iskolából, miközben megbotlottál és épp spriccelő faxra estél?
Akkor igen, rámutat arra akivel lefeküdt. Csakhogy ezt ún. apasági és a származás megállapítása iránt perben teszi és a DNS vizsgálatot (ami egyébként vércsoport-vizsgálat) a bíróság fogja elrendelni.
Pp. 300. § (1) Ha a bíróság vértulajdonság vizsgálatot, vagy a származás megállapításához szükséges más orvosszakértői (élettani) vizsgálatot rendel el, a vizsgálat tűrésére bármelyik érdekeltet kötelezheti.
Ha az érintett nem működik együtt, nem jelenik meg a vizsgálaton, akkor azt a bíróság pénzbírsággal sújtja és kötelezi a felmerült költségek megtérítésére (Pp. 185. § (1) bek.)
Peres eljárásban, ahogyan az előző is írta.
De ez egy többszázezres mutogatós játék, blöffölni kimondottan veszteséges.
Lehet én tudom rosszul, de DNS-vizsgálathoz a gyereknek meg kell születnie. (Szerencsére ilyen gondom még nem volt. :))
Aztán csak úgy random emberekre nem lehet mutogatni következmény nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!