Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy jogerős ítélet után ki és...

Egy jogerős ítélet után ki és meddig őrzi meg a bizonyítékokat, iratokat?

Figyelt kérdés

rendőrség, bíróság (ha ez, akkor melyik?)

+ amiért kérdezem:

és mennyi időn belül lehet akkor ezeket előszedve kérni perújrafelvételt?

2016. dec. 17. 09:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Az az ügy tárgyától függ.

[link]

Ha megnézed a 3. számú mellékletet (nálam az 58. oldaltól kezdődik). A táblázat jobb szélén van két oszlop (selejtezési idő és a levéltári átadás ideje), az egyikben mindig 0 van, a másikban egy 0-nál nagyobb szám. Ahol a selejtezési idő 0, az soha nem selejtezhető, és a jobb szélső oszlopban lévő idő eltelte után át kell adni a levéltárnak. Ahol pedig a selejtezési időnél szerepel 0-nál nagyobb szám, ott annyi idő múlva selejtezik.

Mindazonáltal büntetőügyben a terhelt javára szóló perújításnak nem feltétele az iratok megléte, időhatár nélkül bármikor kezdeményezhető, még az elítélt halála sem akadályozza (a polgárihoz nem értek). A gond inkább az, hogy a perújításnak meghatározott ténybeli feltételei vannak, az nem szokott általában meglenni.

2016. dec. 17. 11:39
 2/5 A kérdező kommentje:

hát csak nekem azért kérdés ez az egész mert nem is annyira az iratok, hanem az akkori állítólagos bizonyítékok (amelyeket persze sosem ismerhettem meg), és sajnos nem voltam annyira tökös még fiatalon, hagytam rábeszélni magam az ítélet elfogadására, hogy ne legyen több ügyvédi költség, és mihamarabb lezáruljon már a rémálom, na de lényeg a lényeg, hogy tehát hamis bizonyítékok voltak ott.

ezért kérdezem, hogy itt nem is csak maga az ügyirat, hanem a hozzá tartozó bizonyítékok megléte is nagyon fontos lenne, mert ha végre objektív bíróság elé kerülne, amelyik hajlandó kizárni a még szakértő által is hamisnak ítélt bizonyítékokat (!! ugye izgi kérdés, a bíróság ezt miért nem volt hajlandó figyelembe venni ...), na meg most már én is a sarkamra állnék, akkor nevetséges az egész koholmány, és voltak olyan hülyék, hogy abszolút könnyen bizonyítható is tehát az egész.

Szóval nyert ügy. persze az kérdéses, mennyire lennének most objektívebbek, mint akkor X éve, de mivel most már elvinném az ügyet akár Strasbourgig is így felnőtt fejjel, azért előbb-utóbb ki kell jönnie az igazságnak.

Ennek meg akkor örülök, ha bármikor lehet perújítást kérni és nincs időhatár, attól féltem, hogy van valami ilyesmi.

Egyébként ha te benne vagy a témában, ma pártatlanabb a bíróság mint pl 20-25 éve? Vagy ha elé pakolják a bizonyítékokat, akkor hiába bizonyítom be, hogy az hamis, akkor is az úgy szentírás és kész?

2016. dec. 17. 12:51
 3/5 A kérdező kommentje:

ténybeli feltételek pedig nem tudom mik, na de ez nem elég, hogy hamis volt a bizonyíték?

(vagy előbb tesznek el láb alól, minthogy ez ki tudjon derülni szted?)

2016. dec. 17. 12:53
 4/5 anonim ***** válasza:
Azt te állítod, hogy hamis. Akkor fogadják el, ha bizonyítani tudod. Minden kezdeményezés valami tényre épül. A tény igazságát neked kell bizonyítani (aki állít, bizonyít elv)
2016. dec. 17. 17:14
 5/5 A kérdező kommentje:

én ezt már akkor is bizonyítottam! van róla szakértői vélemény! csak éppen az akkori bíró nemvolt hajlandó figyelembe venni, mert alaposan mellé nyúlt a kedves rendőrség (egy sima névegyezés volt aztán az idióták összekevertek minket, ugye elég necces), aztán rájöttek, hogy hoppá a semmiért voltam előzetesben hónapokat, aztán mit tehettek volna, előkerült egy "bizonyíték", hogy mégse tűnjön már annyira indokolatlannak az egész. de mint említettem, ezt már akkor is bizonyítottam, most akkor csak újra kellene értékelni az új eljárásban, egyszerűbben fogalmazva, most végre figyelembe kéne venni, hogy X bizonyíték hamis ....

Ezért kérdeztem, hogy ma már esetleg normálisabban működnek-e a bíróságok vagy most is eléggé egyértelmű, hogy mossák a rendőrséget-ügyészséget, ahogy tudják?

2016. dec. 17. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!