Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit lehet tenni, ha megakadály...

Mit lehet tenni, ha megakadályoz a bíróság az iratbekintési jogomban?

Figyelt kérdés

szó szerint, akárhányszor megyek, eljátsszák a "jaj elnézést, most éppen nincs itt"-féle cirkuszt, na de ezt már úgy kb 15x.

Eljutott az ügy egész másodfokra, ahol detto eddig 2x voltam, és persze jaj elnézést kérnek ott is mindig, de pont akkor nincs ott az iratanyag.

Az egy dolog h koncepciós perben vagyok egy amolyan helyi kiskirály ellen, de most mit tudok tenni? Írtam én már panaszlevelet is, kifogást, természetesen mindig letagadják.

Emberek, nem igaz, hol élünk ... de komolyan.

2016. dec. 15. 11:47
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Igen, elég gyakran olvasom a Pp-t, mivel ügyvéd vagyok. Viszont iratbetekintésre is gyakran járok, és nem véletlenül lehet regisztrálni a bíróságokhoz, és kell szólni, ugyanis az otthon dolgozós bírók haza szokták vinni az aktát a készüléshez, és olyankor értelemszerűen a bíróság max. a pótborítékot tudja előrántani nagy hirtelenjében. És abban valóban nincs benne minden.

De örülök, hogy te marhára tisztában vagy a "jogaiddal", és ezért tudod, hogy veled direkt személy szerint mindenki kiszúr. :D

2016. dec. 16. 20:54
 12/20 A kérdező kommentje:

hát ez igazán fantasztikus, de igen, tudom ... sőt,nem csak olvasni tudok, de tapasztalom is.

egyébként meg miért vélekedsz olyan ügyről, amiről fogalmad sincs? sajnos vannak hajmeresztő dolgok nálunk, szóval nem tudom, miért lepődsz meg bármin is.

2016. dec. 16. 23:14
 13/20 anonim ***** válasza:

"csak te meg könyörgöm áruld el, melyik országban élsz, mert én végig magyarországról beszélek"

Én is itt élek és pont bíróságon dolgozom és fogalmam sincs, hogy miről beszélsz, ugyanis nálunk nem így működik, ahogy te leírod. És van olyan, hogy nem tudjuk azonnal kiadni az aktát iratbetekintésre, viszont ha a tanulmányozó előre jelzi, hogy ezt szeretné, akkor mi megmondjuk, hogy mikor tudjuk számára ezt biztosítani és akkor megteheti.

2016. dec. 17. 09:35
 14/20 A kérdező kommentje:

én hiszek neked, csak éppen ez teljesen jogsértő eljárás ... ezért írtam a Pp-t

(és emellett értelmetlen is lenne ilyen formában, hiszen csak meglepetésszerűen lecsapva tudnak kiderülni a dolgok.

2016. dec. 17. 17:03
 15/20 A kérdező kommentje:

csak a tényszerűség érdekében:

Pp.

"119.§ A felek, az ügyész és a perben részt vevõ egyéb személyek, valamint azok képviselõi a

per iratait –a határozatok tervezeteinek és az esetleges különvéleménynek kivételével –a per

bármely szakaszában külön engedély nélkül megtekinthetik, és azokról maguknak

másolatokat (kivonatokat) készíthetnek.........."

Hol látsz ebben olyat, hogy levélben kell esedezni az engedélyért, hogy megtekinthessem? már bocs, de az pont ellentmondana a lényegi célnak. Viszont ha szépen bemegyünk megint újságíróval, rejtett kamerával, és "gubanc lesz", azért amiatt majd magyarázkodhatnak ...

Istenem, hogy mikor fog már eltűnni ez a tekintélyelvű, komcsimaradvány szellemiség, az rejtély ... de nem egyhamar leszünk mi jogállam, az is biztos. Látod, még a feketén-fehéren leírt tényről is elkezded bizonygatni, hogy az nem úgy van. Amúgy igazad van, abszolút "rugalmasan" kezelik a bíróságok is a Pp-t, tehát végül is sajnos csak a magyar realitást tükrözöd, csak hét éppen elég szomorú ez így.

2016. dec. 18. 10:42
 16/20 anonim ***** válasza:
Nem azt mondta senki, hogy kérj engedélyt hozzá, hanem hogy jelezd előre, hogy meg szeretnéd tekinteni az iratokat, hogy mire mész, addigra tanulmányozásra át tudják neked adni!
2016. dec. 18. 19:09
 17/20 A kérdező kommentje:

rendben, én értem amit mondasz, csak így pont a lényeg veszik el. hát ha még fel is készítem őket, hogy manipulálhassák az iratanyagot, akkor már semmi értelme az egész iratbetekintésnek.

most ezt ahhoz tudom hasonlítani, hogy szted a rendőrség be szokta jelenteni a házkutatást, hogy az illető eltüntesse a dolgokat? nyilván ennek csak úgy van értelme, ha rejtett kamerával lecsapunk, és akkor van esély, hogy felfedezzük az esetleges hamis vagy hamisított dokumentumokat is, ahogyan azt is, hogy éppen mit loptak ki az iratanyagból. máskülönben nincs ...

nincs igazam?

2016. dec. 19. 10:41
 18/20 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nincs igazad.

Mégis mit tüntetnének el? Meg aztán látod, hogy egy iratban minden alszámozva van, ergo kiderül, hogy ha valami nem stimmel. Meg aztán az új rendszer szerint pláne polgáriban, mert nagyon a Pp-vel jössz, ott meg sok minden elektronikus. Vagyis van ügyfélkapu és ha kéred, akkor automatikusan ugye értesítést is kaphatsz róla, hogy valami érkezik benne.

És valóban, ahogy már előttem más is írta, járhatsz úgy, hogy ha csak úgy betoppansz, akkor nem tudják betekintésre odaadni az iratokat, mert éppen dolgozik benne a bíró, vagy mert hazaviszi és nincs ott az irat.

Ezért jársz jobban fenyegetőzés meg asztalcsapkodás helyett, hogy ha te is úgy állsz hozzá, hogy előre szólsz, hogy szeretnél menni és akkor meg fogod kapni az iratokat. Szóval ha te csak úgy odamentél és elkezdted verni az asztalt, akkor nem csodálom, hogy úgy jártál, ahogy. Mert ha történetesen tényleg a bíró éppen dolgozott benne, akkor megtehetik, hogy nem adják neked oda, hanem azt mondják, hogy gyere vissza ekkor vagy akkor.

Tehát nem ártana, ha tudnának róla, hogy te mész.

Illetve éppen ha hiányoznak is belőle iratok, ott sem kell feltétlenül rosszra gondolni, hogy pont téged akarnak átverni, mert pl. olyan is van, hogy résziratok mondjuk felterjesztésre vagy megküldésre kerülnek fellebbviteli bírósághoz és akkor megvannak az iratok, csak el vannak küldve máshová.

Szóval javaslom, hogy ne egyből másban keresd a hibát!

2016. dec. 19. 18:19
 19/20 A kérdező kommentje:

nézd, azért pár rejtett kamerás dokumentálással csak meglesz az eredmény és csőbe tudjuk húzni őket. ha másképp nem lehet szabályos eljárásra kényszeríteni,akkor .... nem hagynak más választást.

amit meg írtál, az továbbra se oké a Pp szerint, akkor biz azonnal taxit kell hívnia és haza mennie az iratokért, a Pp nem teszi lehetővé h csak egy napra is elvonják a peres fél elöl a betekintési jogot.

(a többi meg ...hosszú)

2016. dec. 19. 20:15
 20/20 A kérdező kommentje:

egyébként szted az gáz, ha a kilopott iratokat még egyszer beadom, de ezúttal persze rejtett kamerás rögzítés mellett, és nagy piros betűkkel rá írom mindre h "kérem a t bíróságot h ezeket az iratokat már ne tüntesse el".

végül is így nem azt állítom h eddig loptak, hanem csak megkérem őket h a jövőben ne lopjanak ki semmit. csak azt nem tudom finoman megfogalmazni, hogy ne hamisítsanak :( van ötleted? pl "kérem, ne módosítsák az iratot"?

2016. dec. 19. 20:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!