Ex élettársam meg akar nősülni, közös házban örököl a feleség?
bíróságon indítasz közös tulajdon megszüntetésére pert
igen, örököl
Kinek a nevén van a ház? Be volt jelentve az élettársi viszony? Ha az ő nevén volt még akkor is ha közösen vettétek semmit nem tehetsz.
örökölni nem örökölhet csak ha meghal a férje, de azt sem örökségnek nevezik. Ha a végrendeletéve a gyerekeit írja vagy téged akkor ők kapják a házat. meg fog halni vagy miről van szó?
Ha a ház fele a tied, a fele az exé, akkor a nő a ház maximum 1/10-ét örökölheti, mert a házastárs egy gyereknyi részt örököl. Tehát az ex részét a négy gyerek meg az új feleség (meg esetlegesen az új gyerek) örökli egyenlő arányban.
Miért nem adjátok el? Egyszerűbb lenne.
Az "elüldözte a gyerekeit" témát nem kell komolyan venni, mert ez a féltékeny (mert az új barátnöt elveszi, öt meg annak idején nem) ex megjegyzése és eteljesen lényegtelen a kérdés szempontjából, csak azért írta, hogy a válaszolók melléálljanak.
Ami tény:
1. Ha közös ingatlanotok van, akkor az a szerzés (jövedelmek) arányában oszlik meg, azaz egy részre tulajdonjogog van.
2. Ha az ex megnösül, attól az ö része továbbra is amgántulajdona marad, nem lesz automatikusan a feleség tártulajdonos.
3. Ha az ex egyszer meghal, akkor a férj házrészére özvegyi haszonélvezeti joga lesz. (Nem örököl, mert nem közös szerzemény) Ha azonban haszonlévezete vn, attól kezdve nem lehet kitenni.
4. Kérheted az exet, hogy a te részedet fizesse ki, mármint ha tudja. Ha nem akarja/nem tudja, akkor kérheted a közös tulajdon megszüntetését - ez hosszabb bírósági ügy -, ekkor a házat elárverezik és a bejövö összeget a tulajdon arányaban felosztják köztetek. (De ilyen esetben elég alaycsony áron mennek el az ingatlanok, azaz sok hasznod nem lesz belöle)
Az ex és az én nevemen van a ház 50-50%.
És igen elmenekültem nem csak írom,hisz súlyosan bántalmazott a nője miatt!
A ház hiteles még pár évig és nem én akarom őket kinyirni,hanem ők engem!
Szeretném eladni,de ő nem sok gyereket akar újtól gyermekei nem kellenek,mert ő velük is sokszor agresszív volt és nem járnak hozzá.
Gyt nem fizet a ház hitelt fizeti,de azért is hisztizik fizessem a részem.
4 gyerek mellett nem tudom.
1. Ha el akarod adni, akkor kérheted a közös tulajdon megszüntetését, ha az exed nem akarja megvenni/kifizetni a részedet.
2. Elmégy a bírósági ingyenes tanácsadásra és ott a konkrét helyzetre kapsz tanácsokat, illetve segítenek a szükséges papírokat megírni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!