Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyha egy tanár megüt akkor...

Hogyha egy tanár megüt akkor én is vissza üthetek?

Figyelt kérdés

16éves vagyok közép suliban 2.-os egyik tanárom (ének tanár) egy fajtába azzal fenyegetőzik hogy nyugodjunk meg mer ha nem öt nem érdekli a jogszabály "megpofoz" minket

ha ez megtörténik én is gond nélkül vissza üthetek nem ?

Annyi lenne a különbség h én szerintem min eltörném az orrát ...

2008. okt. 3. 21:18
1 2 3 4 5 6 7
 21/61 anonim válasza:
30%
Kapjátok be! Mikor voltatok ti diákok, ha ennyi leírás után rögtön a tanárt véditek? Nem kötelező senkinek tanárnak lenni! Ha valaki nem érti a munkáját, akkor mehet 8 órásba dolgozni a soron, azt ott nem emberekkel/kamaszokkal kell foglalkoznia! Ha már egy tanár azzal fenyegetőzik, hogy megüt valakit, akkor ott nem százas minden! Vagy tényleg a diákok elviselhetetlenek-ami ugyebár egy valódi, jól képzett tanárnál lehetetlen(tudnék én erre példát írni, mikor a legelevenebb gyerek is vigyázzban ül órán!!!)- vagy a tanárral nincs minden rendben. Egyet értek a kérdés írójával-és persze a többiekkel akik írták-, hogy az ének óra nem CSAK éneklésből áll, hanem a zene megértésével és a zenetörténet tanulásával kell hogy eltelljen! A fiú leírása alapján pedig ez abszolút nem így működik. Amúgy meg jó hogy elegük lesz, ha 45 percen keresztül énekelniük kell meg állni, ha egyrészt nincs tehetségük az énekléshez, másrészt már a hócipőjük tele van. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalat alapján az olyan tanárok, akiknek egy szakközépiskolában nem a tantárgyuk a legfontosabb, egyszerűen kibírhatatlanok. Tisztelet persze a kivételnek! De feltenném a kérdést: ha kéttannyelvű iskolába mentél, hogy lehetséges, hogy nyelvből fel vagy mentve?
2008. okt. 4. 19:28
 22/61 anonim ***** válasza:
91%

Bármi is akarsz lenni, a középiskolában csak egy egyesített tanterv van az első két évben. Ez egy felzárkóztatásféle, amiben mindenféle tárgy van, amivel meg lehet alapozni az ilyen tahóknak az alapműveltségét. Tetszk, nem tetszik, első 2 évben ez van.

Nekem még rajz is volt ének mellett a középsuliban, pedig elvileg közgazdasági szakközépiskola volt...

Tanárt meg próbáld csak meg megütni és már kereshetsz is másik iskolát. Már ha felvesznek máshova, mivel az ilyen eseteket bejegyzik a kartonba.

2008. okt. 4. 19:58
 23/61 anonim ***** válasza:
54%
Én csak egy történetet szeretnék elmesélni . 7-8 osztályos lehettem ,mikor belénk bújt a kisördög és nem maradtunk nyugton az órán . Időseb bácsi volt a tanár ,hát fogta a vonalzóját , mondta , hogy álljunk sorba és mindenkinek csap egyet a fenekére , aki nem az vigye ki az ellenörzőjét. Mindenki sorba állt, én, szégyenlős , szemüveges kislány meg kiraktam a tanár elé az ellenörzőm és mondtam , hogy engem apám sem ütött meg és más se fog .
2008. okt. 4. 20:18
 24/61 A kérdező kommentje:
Az iskola neve megtévesztő ugyanis indítanak Kéttannyelvű osztály, Informatika szakmacsoportot, és elektronika-elektrotechnika szakmacsoportot. Én elektronikára járok ami nem kéttannyelvű! Egyet értek azzal a véleménnyel hogy az a tanár aki nem tud rendet tartani az osztályban az nem alkalmas a tanári munkára érdekes az osztályfőnököm Nő az 50es éveiben jár és az ő óráján mindenki kussban ül és csinálja a dolgát ... És csak a tanár hangját lehet hallani ...
2008. okt. 4. 20:48
 25/61 anonim ***** válasza:
93%

Nos... Én nyolcadikos voltam, amikor a kémia tanárom megpofozott, jogtalanul. A szitu az volt, hogy a padtársam egész szünetben csesztetett, a végén kitépte a kezemből a tolltartómat, én meg visszavettem tőle egy "rohadj meg" kíséretében. Na erre jött be a kémiatanár, és ő ebből csak annyit látott, hogy én kitépek valamit a padtársam kezéből és azt mondom neki, hogy rohadjon meg. Egy szót sem szólt, csak a karomnál fogva kirántott a helyemről és azt mondta, hogy takarodjak ki az órájáról. Na most szerintem joggal voltam ideges, az ilyen tanári viselkedés a legvérlázítóbb, amikor nem érdekli mi történt pontosan, amit épp az adott pillanatban lát, az alapján dönt, ráadásul durván viselkedik. Szóval én ki is mentem és becsaptam magam mögött az ajtót. Nem nagyon, nem potyogott a vakolat, csak hangja volt. Véleményem szerint a normális tanár az ilyet annyiban hagyja, mert a gyerek nem szólt vissza, kiment, csak éppen bevágta az ajtót, de ennyi. De nem, kedves kémia tanárnőm kijött utánam és pofon vágott. Na ez már nekem is több volt a soknál és én bizony elkaptam a kezét és ráüvöltöttem, hogy "ezt mégegyszer meg ne próbáld!". Na, le is ráncigált az igazgatóhoz, ahol a mi kedves jó igazgató bácsinkon láttam, hogy fogalma sincs, mi volt az alap probléma, és meg se tudta kérdezni, mert a tanárnő csak mondta mondta a magáét, amikor végülis közbekérdezett, hogy most akkor ki ütött kit? És láttam rajta, hogy ezt nem egy diák előtt akarja lerendezni a koleganőjével, de hát nem ment máshogy, szóval nekem megmondta, hogy részemről ezt nem így kellett volna elintézni, hanem neki kellett volna szólni (na most ez az egy gondolat valamiért nem suhant át az agyamon a pofon után...), de a kémiatanárt is kiosztotta, mert annak neki állt feljebb. De az igazgatónk megmondta neki, hogy márpedig ebben az iskolában nem lesz pofozkodás, találjon ki más módszert arra, hogy fegyelmet tartson, anélkül, hogy hozzánk kéne nyúlnia.

Ebből csak azt akartam kihozni, hogy nem mindig a gyerek a rossz, meg a pofátlan. Az olyan megnyilvánulásokkal, hogy "meg is érdemlitek" meg "takony kölyke" semmit nem értek el, csak azt, hogy még inkább sértve érzik magukat a fiatalok. A kamaszokhoz ilyen lekezelő és otromba stílusban nem szabad közelíteni, hiszen ők jogosnak érzik a sérelmüket, és attól, hogy így beszéltek velük, csak még jogosabbnak fogják érezni. Tudom, hogy a manapság sajnálatos módon elszaporodó tanárverések miatt nagyon "diákellenes" hangulat alakult ki, a legtöbb ember szerint jobb volt, amikor nádpálcával tartottak fegyelmet, és senki nem tette szóvá, amikor a tanárok szó szerint kipofozták a gyereket a teremből. Biztos akkoriban ez elfogadott volt, de felnőtt ember ne emeljen kezet gyerekre, pláne ne máséra. Gyerek meg ne emeljen kezet arra, akitől tanul (még akkor is, ha őt ez nem érdekli), és egyáltalán, senki senkire ne emeljen kezet, és persze, hogy a tanárt tisztelni kell, nade a tanárnak is jó lenne tiszteletben tartani, hogy egy 16 éves fiú, akinek valószínűleg még a végleges hangszíne sincs kialakulva, szégyell énekelni sok ember előtt, és talán nem kéne erőltetni. Én nő vagyok, mégis szégyelltem énekelni az osztálytársaim előtt, mert nincs jó hangom, hamisan éneklek. Azóta persze felnőtt vagyok, és tudom, hogy ezen maximum az röhög, aki bunkó, és szeretek énekelni, még ha ez másnak nem is nyújt élvezetet. De a kamaszok nem ilyenek. Egy ének-zene órába annyi minden belefér még az éneklésen kívül, annyi mást is lehetne csinálni.

Nos, kedves kérdező, ha a tanárod beváltaná a fenyegetését, és tényleg megpofozna, azért jól mérlegeld, hogy mivel provokáltad azt ki, hogy mennyire volt indokolt az a pofon. Ha te normálisan beszélsz a tanárral, a kellő tisztelet megadásával (még ha ő nem is adja meg neked) mondod el neki, hogy miért nem akarsz énekelni, akkor kétlem, hogy tényleg megpofozna. Ha ez mégis megtörténik, akkor a maximum amit tehetsz, az az önvédelem, azaz elkaphatod a kezét mielőtt megütne, vagy az arcod elé teheted a kezed, odébb állhatsz, elmehetsz a teremből, arra hivatkozva, hogy nem érezted ott magad biztonságban. Jogosan eddig mehetsz el. Visszaütni, orrát eltörni már önbíráskodás. Ha megtörténne a pofon, vagy kísérlet lenne rá, akkor minimum szólj az osztályfőnöknek vagy az igazgatónak, és higgadtan mondd el mi történt, ne hagyd ki azokat a részleteket sem, ami rád nem vetne olyan jó fényt, mert a tanár úgyis el fogja mondani ezeket, és sokkal rosszabbul jársz, ha elhallgatsz valamit, mert nem csak szemtelennek, de hazugnak is fognak tartani.

De nagyon remélem, hogy erre nem kerül sor. Inkább próbáld meg elkerülni a konflitust a tanároddal, mert sajnos általában úgyis te húzod a rövidebbet, hiszen ő megbuktathat, és befolyásolhatja a többi tanárod véleményét is. Tudom, ének-zene, nem egy fontos tantárgy, de mint már mondtam, a többi tanárod véleményére is hatással lehet. Szóval inkább kerüld az ilyen konfliktusokat a tanároddal.

Üdv

egy fiatal tanárnő

2008. okt. 4. 21:28
 26/61 anonim ***** válasza:
82%

Mégis, akkor áruljátok már el, hogyan lehet benneteket fegyelmezni? Mert a szép szóra nem hallgattok. Mit csináljon az a szerencsétlen tanár, ha nem tudja megtartani rendesen az óráját?? Ő is emberből van, nála is kiborulhat a bili! Ez nyilván nem azt jelenti, hogy joga van verekedni, de szerintem ez nem is úgy kezdődik, hogy ok nélkül odamegy valakihez, és lekever neki egy fülest.

De nektek sincs jogotok akármihez! A tanórán az a dolgotok, hogy figyeljetek oda a tanárra, ne pofázzatok, ne a telefonotokat babráljátok!

Belőletek is lehet tanár, ti mit szólnátok, ha egy üvöltöző osztálynak kellene magyaráznotok, aki magasról szarik a fejetekre?

2008. okt. 4. 21:28
 27/61 anonim ***** válasza:
80%

Kicsi drágám! Ha diszgráfiás, diszlexiás vagy hogyan akarsz komoly műszaki tanulmányokra elvégezni, ha nincs türelmed elviselni az élettől azt, hogy énekelni kell tanulni? S hogyan akarsz diplomát ha fel vagy mentve idegennyelvből, mikor az egyetemhez minimum középfokú nyelvvizsga kell? Ja és nem árt ha pl jól beszéled ismered a műszaki szaknyelveket? Pl. angolból. Ezen azért érdemes lenne elgondolkodnod.

Egyébként meg nyugodtan lehülyézhetlek a 2 diplomámmal.

Tényleg nem vagy komplett és megérdemelted volna ilyen hozzá állással,hogy jól fenéken billentsenek néhányszor.

Bírom azokat akik a hátrányos helyzetüket kihasználva másokon élősködnek és még elvárják,hogy sajnáljuk őket. Ahelyett hogy csendben tisztelettel vért izzadnának. Te soha sem lehetsz majd büszke arra amit elértél,mert nem a magad erejéből teszed azt, hanem mások lepofozása, ledurungolása útján.

Arra nem is gondoltál,hogy nem tud mással fenyegetni az a szerencsétlen tanár. Nem lenne jobb át esni az egészen? Vagy beszélni vele, a dologról? Értelmesen felnőtt 16 évesek módjára????

Nem a lepofozás a problémamegoldás eszköze.

2008. okt. 5. 09:16
 28/61 anonim ***** válasza:
91%

Ha ez megtörténik én is gond nélkül vissza üthetek nem ?

Annyi lenne a különbség hogy én szerintem minimum eltörném az orrát ...

Nem nem üthetsz vissza, mert ha visszaütsz akkor ebben az esetben ( ha eltöröd az orrát) közhivatalt ellátó személy ellen követsz el erőszakot ,ami rendőrségi feljelentés von maga után és min. 2 évi szabadságvesztéssel sújtható ( vagy ahogy vesszük jutalmazható). Szóval ilyen hozzá állással akarsz te mérnők lenni? Amennyiben rendőrségi eljárás folyik ellened, illetve van felfüggesztetted, vagy bármilyen büntetésed ( szabadságvesztéssel járó), amit bűncselekményből kifolyólag szabtak ki, lőttek az egyetemnek, mert oda így nem vesznek fel.

Egyébként meg ha egyszer végig, gondolnád a hangszálak rezgését, a rezgés fizikáját akkor talán rá jönnél,hogy magának az éneklésnek is van haszna. De aki ilyen arra rá kell hagyni.

A másik tényleg nem üthet meg egy tanár ,mert ő ellene is eljárást fognak indítani és annak az életére, karrierjére nézve súlyos következményei vannak. DE kérdem én ilyen fegyelmezetlen, trehány banda ellen amilyenek a mai fiatalok mit tehet? hiába küld haza, hogy neveljen meg anyád, képtelen rá, mert 3-4 évesen elfelejtette.

Nem tudom mi történt a világgal. Nem rég voltam én sem kamasz és mi nem mertünk volna így viselkedni a tanárainkkal, és a szüleinkkel sem. Belénk még szorult valami tisztelet. De ti már nem tiszteltek se Istent, se embert ,sem hazát.

Nem tudom milyenek a szüleid de ha ilyen fiúk van ahogy itt te viselkedsz nagyon sajnálom őket. Nem csodálom,hogy egyes helyeken már lövik egymást a srácok.

S voltam olyan jó,hogy úgy idéztelek,hogy kijavítottam amit kellett. Tanulj meg írni rendesen, ne vissza élni a diszlexiáddal, hanem élni vele. Nagy különbség!!!

2008. okt. 5. 11:19
 29/61 anonim ***** válasza:
87%

Egyidős vagyok veled, tehát a hozzászólást úgy nézd, hogy nem felnőttől való. Ha a tanár megüt oktalanul ( amit kétlek), ne üss vissza. Először, mert akkor ugyanarra a szintre süllyedsz, mint ő, másik része, hogy így ellened is eljárás indul. Nem lenne nagyobb "büntetés" a tanár számára, hogy csak ellene indul eljárás, nem tudja "mentségnek" mondani, hogy de te is megütötted?

A másik része. Nem hiszem, hogy te/ti semmit sem csináltok, és a tanár csak úgy fenyegetőzik, hogy megpofoz. A hozzászólásaidból úgy veszem le, hogy nincs minden rendben az énektanítással, de ez nem jogosít fel arra, hogy kb. leszard az órát és a tanárt. Meg nem hiszem, hogy valakit azért megpofoz egy tanár, mert rossz hangja van... Ebbe belegondoltál már? Mert ha igen, akkor most minket nézel hülyének? Ha nem, akkor meg gondolj bele! Nem lehet, hogy egyzserűen pofátlanul válszoltál, mondjuk arra, hogy mért nem énekelsz?

Más. Szerintem a középiskolában már nem énekeltetni kéne. Arra, hogy valakit énekelni tanítsanak, fejlesszék a hangját ott van az általános iskolában eltöltött 8 év, addigra úgy is kialakul az ember hangja, legalábbis annyira, hogy alavetően ne változzon meg. Utána már ZENÉT és nem éneket kéne tanítani, ami a legtöbb iskolában így is van. Aki meg akar, az foglalkozzon a hagnképzésével, ez szerintem nem egy középiskola dolga. De azért az énekórát sem kell leszarni. Miután hangszeren játszom, kötelező szolfézsra is járnom, és ott pár évig igencsak énekeltetnek, noha egyáltalán nincs jó hangom. És képzeld el, hogy soha nem pofoztak meg ezért. Mert nem a fejéhez vágtam, hogy haggyon békén, szar a hangom, nem látod? (ha nem szoktál ilyeneket cisnálni, akkor bocs a feltételezésért) hanem elmondtam, hogy elnézést, nincs jó hangom, nem énekelhetném egy oktávval lejjebb? Erre általában azt mondta, hogy nem, próbáld meg ott, ahol kell. Megpróbáltam. Látta, hogy nem megy, többet nem basztatott a hangommal, de mindig azt mondta, hogy próbáljam, nem baj, ha nem megy, hiszen az adottságomról nem én tehetek, viszont az igyekezetről igen...

Hát csak ennyit akartam. És nem kell most elítélni, meg vádaskodni, meg visszakiabálni, mert semmi értelme. Nem azért írtam, hogy vitatkozzak, ez az én véleményem, kimondom, ha kell, másnak meg más, ezen csak nem veszek össze... Csak azért írtam, hogy magadba nézz, és elgondolkozz. Lehet, hogy majd fel leszel háborodva (vagy akár más is) és visszaírogattok, de ha csak egy kicsit magukba néznek az emberek, már megérte. Egyénként az önvizygálat, magunkbanézés sosem árt. Maximum megállapítjuk, hogy miben hibáztunk, és tanulunk belőle, vagy látjuk, hogy mindent legjobb tudásunk/belátásunk szerint tettünk és megnyugszunk. De erre csak értelmesebb emberek képesek. Te közéjük tartozol?

(14éves lány vagyok, ha valakit érdekel)

2008. okt. 5. 12:07
 30/61 A kérdező kommentje:

Annyit fűznék hozzá hogy szerény véleményem szerint az a tanár aki nem tud rendet tartani egy 36fős osztályban (csak fiuk) az nem alkalmas erre a pályára SZERINTEM

Arról meg hogy diszlexiám és diszgráfiám van én nem tehetek és ezért elítélni hogy így minek megyek tovább tanulni szerintem nem helyes dolog. Nem szeretnék segédmunkás lenni aki kap havi 50000-ret azért mer napi 8órába sódert lapátol... Szeretném ha egy normális tanult ember lenne belőlem és azért mer diszlexiás vagyok nem kéne azt mondani h minek mész te oda úgyis hülye vagy ...

Mindenki azt mond amit akar ennyi Magyarország...

2008. okt. 5. 13:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!