Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hamis tanúvallomásért milyen...

Hamis tanúvallomásért milyen büntetés járhat?

Figyelt kérdés
Pontosabban nem is hamis volt, csak valami nem lett megemlítve. Barátom tanúként belekeveredett egyik barátja ügyébe. Megbeszélték,h mit fognak mondani, de egy részletet nem említettek meg. Ez súlyos probléma számukra? Azt olvastam járhat szabadságvesztéssel az ilyen. Ha büntetlen előéletűek börtönbe kerülhetnek ez végett?
2016. okt. 15. 08:11
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

Sajnos csak közeli hozzátartozó elleni vallomást tagadhatsz meg (gyereked, szülőd, házastársad, testvéred), a barát/haver a törvény szemében senkid. így ha nem nyomod fel, akkor nyomozás hátráltatása, hatóság félrevezetése, stb, ami súlyos bűncselekmény az ügy súlyától majdnem függetlenül, ha meg a törvényi kötelezettségednek eleget teszel, akkor az a minimum amire számíthatsz, hogy a barátságnak vége.

Ha meg a "betyárbecsület" útját járod, akkor cserébe elképzelhető, hogy egy-két évig egy "szőrös mackó" nagyon közeli "barátja" leszel.

Szóval nagyon kétélű.

2016. okt. 15. 11:43
 22/30 anonim ***** válasza:
Voltaképpen már a kérdező is bajba kerülhetne, hiszen ő tud az ügy ezen részletéről és mégis elhallgatja, ráadásul még meg is írja az egészet egy nyilvános fórumon, egy nyomozó két perc alatt összekötné a szálakat.
2016. okt. 15. 11:46
 23/30 anonim ***** válasza:

Hasonlót pofáztam én is. :)

Ha már tudsz a dologról, és nem jelented a zsaruknak, már bűnsegéd vagy, vagy mi a bánat.

Ha látsz egy törvénytelen dolgot, és azt nem jelented azonnal, hiába vagy kívülálló, ugyanúgy elővehetnek miatta.

Hasonló, ha látsz egy balesetet, ahol még nincs segítség, és nem állsz meg segíteni, hiába közöd nincs hozzá, az ugyanúgy cserbenhagyásnak minősül, ha kiderül, hogy láttad, de nem segítettél.

Ilyen a jog, nincs mit tenni.

2016. okt. 15. 11:52
 24/30 anonim ***** válasza:
Így viszont már mi is bűnsegédek vagyunk, phasza. :D
2016. okt. 15. 11:58
 25/30 A kérdező kommentje:
Fel ne nyomjatok pls :'D én pláne nem akarok belekeveredni
2016. okt. 15. 12:03
 26/30 A kérdező kommentje:
Csak nagyon aggódom barátom miatt. Tudom, h o csinálta magának, de akkor is.
2016. okt. 15. 12:03
 27/30 anonim ***** válasza:

Nyugi, csak poén volt. De az ügy nem.

Keresnie kellene valami ingyenes jogsegély szolgálatot, ahol legalább tanácsot kaphat.

2016. okt. 15. 12:07
 28/30 anonim ***** válasza:

24:

mi nem vagyunk bűnsegédek, mert a gakorikerdesek.hu a legnagyobb jóindulattal se nevezhető hiteles forrásnak, pláne ilyen ügyben. már elnézést.

Egy ilyen kérdés vagy igaz, vagy nem, és részletesen, pontos nevekkel, helyszín stb nincs alátámasztva az esemény.

Szóval itt senki nem válik bűnsegéddé.

2016. okt. 15. 12:15
 29/30 anonim ***** válasza:

Ne aggódj.Se te, sem a haverod. És főleg ne hallgass a sok amatőr jogászra.

Btk. 275. § (1) Nem büntethető hamis tanúzásért,

a) aki a valóság feltárása esetén önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná,

2016. okt. 15. 20:48
 30/30 anonim ***** válasza:

29, én pont ugyanezt írtam.

Annyit nem láttál meg, vagy én írtam rosszul, hogy tanúból könnyen lehet gyanusított.

Ha nem voltál benne, akkor magadat nem is vádolod semmivel, tehát a barátaid ellen sajnos kötelező vallanod.

Én is így jártam. Szerencsére nem orroltak meg rám a barátaim, mert megértették, hogy ártatlanul nem akarok hamis tanuzásért ülni, pláne nem egy bagatell ügy miatt.

Sajos a zsaruk meg képesek tanuként úgy a szádba adni a szavakat, hogy hamar gyanusítottá válhasz.

Egyértelmű, hogy magadat nem vagy köteles megvádolni, de tudják úgy forgatni, hogy ha nem ismered be még tanuként, hogy neked is közöd van hozzá, azzal rádhúzzák a hamis tanuzást (pláne ha nem vagy 100%-ban tisztába a joggal, már pedig egyszerű emberként nem, ezért kell MINDENKÉPPEN egy ügyvéd, rögtön ahogy beidéznek kihallgatásra)

2016. okt. 17. 09:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!