Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A zaklatót fel kell szólítanom...

A zaklatót fel kell szólítanom, hogy fejezze be a további zaklatást?

Figyelt kérdés

2016. szept. 26. 16:59
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
91%
Nem ártana közölnöd vele, hogy zavar, mielőtt a hatóságokhoz fordulsz.
2016. szept. 26. 17:03
 2/19 A kérdező kommentje:

Sajnos én eddig nem szóltam. Az exemről van szó, akivel néha jóban voltunk néha nem, és volt, hogy válaszoltam neki, de aztán egyre csúnyábbakat írt nekem, hogy becsaptam és csak addig kellett nekem míg volt pénze stb. Mostanában már csak szitkozódik, sérteget sms-ben, 1,5 éve tart, pár havota küld üzenetet rengeteg sértéssel.

Eddig egyszer sem szóltam, hogy hagyja abba. Ez probléma lehet?

2016. szept. 26. 17:18
 3/19 anonim ***** válasza:
Esetleg tiltsd le.
2016. szept. 26. 17:31
 4/19 A kérdező kommentje:
Ezért feljelenthetem, vagy értelmetlen?
2016. szept. 26. 18:10
 5/19 anonim ***** válasza:

Nem vagyok jogász, de biztos, hogy zaklat?

Ezeket írtad.:"exemről van szó ... néha jóban voltunk néha nem ... volt, hogy válaszoltam neki .. aztán egyre csúnyábbakat írt .. hogy becsaptam és csak addig kellett nekem míg volt pénze stb."

Ez szerintem csalás amivel vádol, aminek a büntetési tétele, amennyiben nem voltatok hivatalos házastársi, vagy élettársi kapcsolatban, súlyosabb, mint a fent vázolt zaklatásé, úgy olvasom.:

"Csalás

373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha ..." forrás: (lenti link), BTK

Érdemes elgondolkodni, hogy fent téged, csak alaptalanul vádol (mert ugye négyszemközt ez nem rágalmazás), avagy tényleg van, lehet jogalapja az exed állításának, hogy: "becsaptam és csak addig kellett nekem míg volt pénze" (sajnos életszerű helyzet ez is, bár nem feltételezem rólad).

Ha a múltban belementél egy jómódú férfival párkapcsolatba és ebből anyagi előnyöd is származhatott, akkor szerintem egyenlőre ne jelentsd fel zaklatásért, első körben mondd neki, hogy ne keressen téged, ezzel egyidejűleg tiltsad le a számát, ha nincs olyan mobilod, ami ilyet tud, szerezz be. Google-ban is lehet letiltani e-mail címeket, Facebookon is lehet tiltani felhasználókat.

"szitkozódik, sérteget sms-ben, 1,5 éve tart, pár havota küld üzenetet rengeteg sértéssel."

Megfélemlít? A magánéletedbe önkényesen beavatkozik?

Rendszeresen vagy tartósan háborgat?

Te nem küldtél neki olyan üzenetet, mondtál neki olyat, ami pedig számára volt sértő? Mindenkinek más-más lehet sértő. Valaki megsért valaki, az még nem zaklatás szerintem. A rendszeres szitkozódás, az már igen.

Eddig egyszer sem szóltam, hogy hagyja abba."

Nem találom a törvény hol írja, hogy szólnod kellene neki, de a gyakorlatban azért érdemes lenne jelezni felé először, hogy ne keressen. Ha szerelmes beléd még a férfi, nem ajánlom, hogy közöld vele, hogy zaklat téged, mert lehet belülről ez neki szimpla párkapcsolati civakodásnak jön le és ki fog borulni, ami még több kéretlen üzenetet eredményezhet. Végső esetben inkább fordulj hatósághoz.

Szerintem, egyébként nem lesz szükség rá, hogy ebből rendőrségi ügy legyen.

A BTK ezt írja:

"Zaklatás

222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki félelemkeltés céljából

a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy

b) azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

a) házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa sérelmére,

b) nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve

c) hatalmi vagy befolyási helyzetével visszaélve

követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." forrás: [link]

2016. szept. 26. 18:11
 6/19 A kérdező kommentje:

"Te nem küldtél neki olyan üzenetet, mondtál neki olyat, ami pedig számára volt sértő? Mindenkinek más-más lehet sértő. Valaki megsért valaki, az még nem zaklatás szerintem. A rendszeres szitkozódás, az már igen."

Nagyon régen én is küldem neki sértő üzenetet, mikor szakítottunk összesen talán 2x vagy 3x, de azóta nem. Ő többet keresett mint én, de együtt fizettünk lakást kocsit, és semmi hatalmas értéket nem kaptam tőle, ami említésre méltó kívéve, ha egy vacsora meghívás vagy egy parfüm nem számít annak.

2016. szept. 26. 18:39
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképpen közölnöd kell vele, hogy a jövőben semmilyen formában nem akarsz érintkezni vele, különben hogyan lenne megállapítható, hogy ő önkényesen háborgat téged?

BTK 222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja(...)

(3) Aki a zaklatást

a) házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa sérelmére (...) követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig (...) terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2016. szept. 26. 20:21
 8/19 anonim ***** válasza:

6.: Értem, nem bántásból írtam, mondom nem vagyok jogász, én is csak a BTK olvasgatásából próbálok "okoskodni". Néha válaszolok 1-1 ilyen kérdésre, mert közben én is elolvasom 1-1 esetre a törvényeket.

Mondom, azt olvastam, hogy más az, ha nem voltatok élettársiban, vagy házasságban és más, ha igen.

Nem azért írtam, hogy vagyontárgyakról, pénzről írj, ez magánügy.

Azért írtam, mert ő is megvádolhat csalással, ha ezt bizonyítani tudja. Ha pedig nem voltatok házasok, vagy élettársiban, akkor a csalásért 2 évet, a fenti zaklatásért, pedig 1 évet adnak.

Ha házasok voltatok, vagy hivatalos élettársi kapcsolatban, akkor viszont a zaklatásért is 2 év jár.

(Feltételezem egymás testi épségének veszélyeztetésére utaló megjegyzéseket egyikőtök sem tett, hanem szitkozódásról van szó a férfi részéről.)

Ezt azért írtam le, mert szerintem akkor van értelme feljelenteni, ha elváltatok, vagy élettársiban voltatok, vagy ez teljesül:

"2) Aki félelemkeltés céljából

a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy

b) azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be,...".

Azaz, pl. ha azt irkálja neked, hogy meg akar verni, vagy egy rokonodat, vagy azt sejteti, hogy bajod fog esni. Ebben az utolsó esetben azonnal feljelentést kell tenni szerintem. Az enyhébb esetekben, főleg, ha csak nemhivatalosan költöztetek össze, én nem ajánlanám, mert ő is feljelenthet, aztán pereskedtek, ami komoly költségeket (ügyvéd, stb.) és további stresszt jelent majd. Tovább mérgesítheti az egészet.

Nézd, lövésem sincs mi számít "jogtalan haszonszerzésnek".

Pl. ha valaki férfiként azt hazudja, egy számára ronda, de gazdag nőnek (akit tévedésbe ejt, tévedésben tart), hogy ő álmai asszonya, majd összeköltöznek és házasság, élettársi kötése nélkül pár év jó élet után talál egy neki tetsző lányt és őt veszi el, az mi?

Továbbra is nagy kérdés, hogy csak nemhivatalosan összeköltöztetek, vagy hivatalos párkapcsolatról volt szó.

Nyomós, súlyos és testi épséget nem fenyegető, vagy arra utalást nem tevő írott, vagy felvett bizonyítékok hiányában én nem mennék pereskedésbe. Mielőtt feljelentenék az ügyvédemmel konzultálnék!

Sok ember kiborul a szakítás után és ekkor jön a minden vélt, vagy valós sérelem a másik fejére borítása, ha minden ilyen esetből feljelentés lenne, jó doga lenne a válóperes ügyvédeknek pénzügyileg... De ezt csak én gondolom így.

Én még nem találkoztam olyan nővel, aki engem ne tudott volna ignorálni bármiért...

2016. szept. 26. 20:46
 9/19 anonim ***** válasza:

7-esnek közben igaza van!

Mindenképpen közölnöd kell vele, hogy zaklat (ha ezt akarod tenni), mégpedig írásban, hogy dokumentálva legyen.

(Készülj fel, hogy utána jobban kibukik a fickó, egyszóval, ha nem akarsz feljelenteni, szerintem nem biztos, hogy okos lépés.)

Na meg, ha kibukik, még az is lehet, hogy tényleg szerelmes volt beléd...

2016. szept. 26. 20:50
 10/19 A kérdező kommentje:

Kedvesek vagytok köszönöm, hogy ennyien válaszoltatok.

De azt még mindig nem értem, hogy miért kell írásban közölnöm vele azt, ami egyértelmű? Nem fenyeget "csak" sérteget.

És ha közlöm vele és több üzenetet nem küld, akkor hagyjam? Tudom több év bíróság, meg lehet mégjobban elmérgesedik a helyzet, ügyvédre meg pénzem sincs.

2016. szept. 26. 21:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!