Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Aki disszidált, annak tényleg...

Aki disszidált, annak tényleg a távollétében bírósági tárgyalást tartottak, és -mivel külföldön maradt- távollétében börtönbüntetésre ítélték?

Figyelt kérdés
Az MNO-n egy cikk után a hozzászólásokban írta valaki, hogy 87-ben disszidált, és ha hazajött volna, börtön várta volna, mert távollétében elítélték.

2016. szept. 21. 15:59
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Igaz. Meghatarozott idore lehetett kimenni, meghatarozott cellal. En is igy mentem ki baratnom utan Amerikaba. Nem jottem haza, hanem megakartam varni ot es vele egyutt jonni. O felszalhatott a repulore de en mar nem. Az amerikaiak adtak tudtomra, hogy odahaza borton var mert a kinttartozkodasom joval tullepte az idot. Baratnom hazament, en pedig itt maradtam minden nelkul. Odahaza szuleim utlevelet bevontak, figyeltek oket, rokonaimat is. Nem lephettunk kapcsolatba egymassal, szuleimet nem is lattam soha tobbet.
2016. nov. 10. 18:09
 12/17 A kérdező kommentje:

18.09.

És ez hányban volt? Megkérted az iratokat róla? Egyáltalán, honnan tudták az amerikaiak, hogy Mo-on elítéltek?

Én ismerek olyan embereket, akik bár "kint maradtak", de az első kinti napjuktól telefonon is levélben tartották a kapcsolatot a Mo-on élőkkel. Persze, biztos, hogy lehallgatták, stb. de még utána is mentek, és még az útlevelet is pont azért kérték, mert előtte nem volt nekik.

Igazából nem lennék meglepődve, ha nem is lenne igaz, mert arról senkitől nem hallani, hogy látta is volna a bírósági papírt, vagy ilyesmi.

És olyanról is tudok, aki túltartózkodás után jött haza, és csak behívták a rendőrségre, hogy mi volt. Meg is fogom kérdezni tőle, hogy miket kérdeztek.

2016. nov. 10. 18:58
 13/17 anonim ***** válasza:

Felteszed a kerdest, kapsz valaszt ra, azutan vitatod. Ha jobban tudod, akkor miert kerdezed?

Honnan tudtak az amerikaiak? A konzulatus mar akkor is volt, tehat nem volt nehez az itteni hatosagoknak tudni nev alapjan, es visszatartani egy felvilagositassal egyutt. Nem egy szegeny csalad voltunk, hidd el, szuleim utannam jottek volna, de nem tehettek. Egyebkent a 80-as evekben volt.

Keress Magyarorszagon valakit, aki atelte, ulj le vele es kerdezd ki, ha itt nem hiszel senkinek.

2016. nov. 10. 21:22
 14/17 anonim ***** válasza:

"az első kinti napjuktól telefonon is levélben tartották a kapcsolatot a Mo-on élőkkel"

Ja persze, miert nem inkabb interneten? :))

Ember, a 80as evekben a tobbsegnek egyaltalan nem volt telefonja.

2016. nov. 11. 06:47
 15/17 anonim ***** válasza:
Kicsit tajekozodj, hogyan mukodott regen a telefonalas.
2016. nov. 11. 09:34
 16/17 A kérdező kommentje:

Hát, köszönöm a válaszokat, akárhogyis.

Mondhat, akárki akármit. Nem a válaszok nem tetszenek, hanem máshogy láttam. Ha nem látott senki ilyen bírósági ítéletet, hogy mi van benne, vagy nem ült valaki tényleg börtönben CSAK azért mert disszidált, akkor lehet, hogy félreértés az egész. Mert börtönbe kerülhetett valaki úgy is, miután hazament, hogy elkövetett valamit, amiért a börtönt kapta, disszdált, hogy elkerülje, de aztán megis visszament, és akkor le kellett ülni a különben másért kapott büntetést. Persze lehet máshogyan is, hogy mivel úgyis disszidált, utólag ráfogtak valamit, mert úgyis már nem volt ott, könnyű lehetett, és kiderült, mert visszament. És akkor a ráfogott valami másért kapott börtönt kellett leülnie, ha nem tudta magát tisztázni.

A mi családunkban is, és sok ismerősnek volt telefonja még a 60.as években is. Akinek meg nem volt, az jött át telefonálni.Voltak, akiknek ikertelefonja volt, de az is telefon volt.

A Traiskircheni tábor bejárata mellett is voltak telefonok.

Internet nem volt, de a posta működött.

És ismerek olyan öreg házaspárt, akik azért kértek külön útlevelet, hogy utánamenjenek a gyereküknek, beszélni vele. Dolgozók voltak, autóval mentek, senki nem zaklatta őket. És az előbb volt, a 80-as évek elején, nem 87-ben.

Mondom, akit ismerek, hogy jóval túltartózkodott, csak a rendőrségre hívták be, arra nem emlékszem, hogy időpontra-e vagy csak akármikorra, és azt mondta, hogy egyszerűen megmondta, hogy disszidálni akart, de meggondolta magát. A kerületi rendőrségre, nem máshova.

2016. nov. 11. 15:27
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a magánt.

Megkérdezhetem, hogy mikorról beszélünk?

2018. jan. 1. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!