Garanciát vállaltam, nem tudom teljesíteni,50. 000 Ft-os tárgyról. Jogi út?
Üdv!
1 évvel ez előtt egy általam külföldről rendelt laptopot továbbadtam egy Úrnak, ~35%-os hasznnal (50.000 Ft-ért adtam el az adott terméket <- Magyarországi ár). Nem adtam róla számlát, viszont egy kézzel írott megállapodás szerepel az Úrnál névvel, személy igazolványszámommal, 1 fő tanúval (részemről). 1 év garanciát vállaltam a kedves vevőnek, de mint azt kiderült, a gyártó csak 6 hó garanciát adott a termékre. Pár nappal ez előtt a garanciát szerette volna velem érvényesíteni az Úr, de mivel ez már a 11. hónap, nem tudom. Mit tehetek? Lehet ennek jogi vonzata?
Köszönöm a válaszokat!
Amennyiben a szerződésben benne van, hogy 1 évig biztosítasz garanciát, akkor ezt állnod is kell, függetlenül a gyártótól (ergo saját pénzen megjavíttatod szervízben).
Nem teljesítés esetén nyilván szerződésszegésről van szó, emiatt mehetne bíróságra (illetve először közjegyzőhöz fizetési meghagyással az alacsony összeg miatt), de nem hiszem ilyen összegnél ezt megteszi az átlag ember.
Elég elvetemültnek tűnt a vásárláskor az üzletfelem, így kinézem belőle, hogy nemteljesítés esetén az ügyet továbbítja az igazságszolgáltatásnak.
Úgy tudom, hogy érvényes szerződéshez legalább 2 tanúra, illetve a felekről min. 3 adatra van szükség, ez igaz állítás lehet?
Nem érted a dolgokat kérdező. Tegyük fel: Eladok egy 30 éves autót egy embernek, akkor hiába járt már le róla a garancia 25 éve, én annyi garanciát vállalok rá, amennyit akarok. Simán lehet egy 100 éves cuccra is garanciát vállalni.
Egy garancia pedig akkortól él, ha elkezdik vállalni és addig él, amíg le van írva a szerződésbe és annak kell vállalni, aki kezdeményezte. És most már nem tudod a gyártón keresztül teljesíteni, mivel az már lejárt.
Így már remélem érted.
Garanciát vállaltál rá, ez a lényeg. Ha véletlenül többet, hát ez van, véletlenül többet vállaltál rá. De mivel vállaltál rá, teljesítened kell a garanciális kötelezettséged.
Én sem értem, hogy miért elvetemült az, aki él egy garanciával.. De jó tudni, hogy én is elvetemült ember vagyok, mivel a múlthónapban visszavittem egy cuccot a Media Markt-ba, mert tönkrement a garanciális időn belül. És kicserélhettem egy vadi újra, mivel nem sikerült megjavítaniuk.
Szóval azt a laptopot a saját költségeden kell neki megjavíttatnod neki emiatt.
Az összeg nem nagy, nem lehet biztosan tudni, hogy megreszkírozna-e jogi utat, de szerintem ne kockáztass, mert lehet, hogy még jobban rácseszel. Sőt, erre van a nagyobb esély!
Csináltasd meg neki szépen és add neki vissza és kész!
Legközelebb pedig figyelj oda jobban!
- A garanciavállaláshoz nem kell tanú, legalábbis nekem még sose jött oda két ügyfélszolgálatos a madaras teszkóban szignálni a garipapírt.
- A követelmény az, hogy azonosítható legyen a kötelezett. Egy névvel és ID számmal bőven azonosítható vagy.
- Mivel nem kell, így lényegtelen, de minek tanúztad le? Te vagy a kötelezett, s magadnak tanúztad? Nem értem a logikát...
- Az egésszel az a baj a te részedről, hogyha jogi útra tereli, úgy ez az összeg már az első körben duplázódik... jobb elejébe menni a dolgoknak, és inkább megjavíttatni a cuccot (pláne akkor, ha vállaltad), mintsem egy, gerinctelen lenni, kettő, duplán kidobni ezt a pénzt az ablakon.
- Legközelebb figyelj, hogy mit vállalsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!