Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy esernyőre törvényileg...

Egy esernyőre törvényileg mennyi garanciát kell vállalni?

Figyelt kérdés
Egyszer vettem az Aranypókban egy esernyőt, és ott azt mondták, hogy törvény írja elő nekik, hogy fél évre garanciát kell vállaljanak. Nemrég az ALDI-ba akartam visszavinni egy meghibásodott esernyőt, de ők azt mondták, hogy csak két hónap garanciát vállalnak rá. Ez hogy van? Rosszul tudtam eddig? Tényleg nem kötelezi őket semmi fél évre? És amikor eladják, akkor nem kötelesek tájékoztatni? se a blokkon, se az árcéduláján nem volt feltüntetve, és így csak szóbeli és utólagos tájékoztatásból tudom, és azt nem tudhatom, hogy korábban nem-e volt az ő belső szabályuk is akár más, mert én úgy emlékszem amikor vettem rákérdeztem és fél évet mondott a pénztáros is, de persze lehet, hogy rosszul emlékszem, de végülis hogyan tudhatom meg, ha sehol nincs leírva?

2016. márc. 18. 08:05
 1/4 anonim ***** válasza:

A 10000Ft-ot meghaladó bruttó értékű áruk esetében a kötelező jótállási idő 1 év. Az ennél olcsóbb termékek esetében nem kell jótállást vállalnia a kereskedőnek.(van néhány kivétel ugyan, de az esernyő nem az)

Ha mégis vállal valamennyit, az az ő jófejsége.

2016. márc. 18. 08:57
 2/4 anonim ***** válasza:
amennyit akar
2016. márc. 18. 12:27
 3/4 A kérdező kommentje:
Az aranypókban se 10000 volt az esernyő, és fél évet vállaltak kényszerből! Talán ők nem tudják ezt?
2016. márc. 18. 16:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Az 1. válaszoló nem pontos.

A jótállás eredendően a 10 forint vételárat meghaladó, tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik.

Azonban bármely kereskedelmi egység, vagy gyártó köteles szavatosságot vállalni az általa gyártott vagy forgalmazott termékekre.

Ha tehát adott termék meghibásodik és az rendeltetésszerű használat mellett történt, akkor a kereskedőnek kötelessége orvosolni a problémát.

Ezt megteheti cserével, javítással, vagy a vételár visszafizetésével. Ennek határideje, kis értékű termékek esetében és bizonyos elektronikus cikkek kiegészítőinél (pl. akkumulátor) azt hiszem 6 hónap. Ennél rövidebb időtartam nincs.

2016. márc. 18. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!