Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Meddig nyomozhat az ügyészség?

Meddig nyomozhat az ügyészség?

Figyelt kérdés
Van egy jelenleg is folyamatban lévő ügyem. Az adott ügyet a rendőrség már egyszer le zárta, és át adta a kerületi ügyészségnek vádemelési javaslattal. Majd 3 hónapig látszólag nem történt semmi az adott ügyben. 3 hónap elteltével, jött a levél az ügyészségtől, hogy a panaszomat el utasították, és hogy a nyomozást újra indítják és meg hosszabbítják a nyomozást 2 hónappal. Majd 2 hónap elteltével, újra meg hosszabbította az ügyészség a nyomozást. Így már összesen 4 hónap, nyomozás idő telt el. Ez után a 4 eltelt hónap után a múlt héten jött egy újabb levél. De az már nem a kerületi ügyészségtől, hanem a fővárosi főügyészség másodfokú vádhatóságtól, hogy újabb 4 hónappal meg hosszabbítják a nyomozást. Indoklásban röviden az állt, hogy az adott ügyben, a vádemeléshez szükséges további nyomozati cselekményekre, és kihallgatásokra van szükség. Már egyszer az ügyészség 4 hónapig nyomozott, az ügyészség előtt, a rendőrség is nyomozott 8 hónapig. Most a másodfokú vádhatóság nyomoz, újabb 4 hónapig. És még utána vajon hányszor 4 hónap lesz? És mennyire gyakori, hogy az ügyészségen belül egy ügy át kerül a másodfokú vádhatósághoz?

2016. szept. 19. 17:51
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem az ügyészség nyomoz, hanem a rendőrség. Hiszen, a leírásodból is kitűnik, hogy bár a panaszodat (feltételezem a felfüggesztés vagy megszüntetés elleni panaszodat) elutasították, ennek ellenére mégis a nyomozás továbbfolytatását rendelték el, amit továbbra is a rendőrség végez.

Ami a nyomozási határidőket illeti, a nyomozás határideje a büntetőeljárási törvény szerint alapvetően két hónap. Ez az alap, ennél rövidebbet törvény szerint nem lehet meghatározni, illetve a gyakorlat szerint se nagyon szokta, de előfordul. Ezen túlmenően azonban, ha a két hónap alatt a nyomozást befejezni nem lehet, akkor a nyomozó hatóság (rendőrség) előterjesztést tesz a nyomozás határidejének meghosszabbítására. Ez lehet újabb két hónap, de az ügy jellegéből adódóan több hónap. Illetve az ügyész is dönthet saját hatáskörben úgy, hogy az előterjesztésben foglalt hosszabbításnál hosszabb vagy rövidebb időre hosszabbít.

Egy év eltelte után viszont a hosszabbítás a felettes ügyész hatáskörébe tartozik, ami kerületi ügyészség esetében a Fővárosi Főügyészség.

Ha a büntetőeljárási törvényben (1998. évi XIX. törvény) rákeresel a "Nyomozás határideje" részre, akkor további részleteket találsz.

2016. szept. 19. 18:19
 2/6 A kérdező kommentje:
Kedves első válasz író! ....(feltételezem a felfüggesztés vagy megszüntetés elleni panaszodat). Már a feltételezés is hamis és rossz! Ugyanis a gyanúsítás elleni panaszomat utasították el. Mivel az adott ügyben én mint gyanúsítottként szerepelek. Tehát nem ezért nyomoznak tovább. És igen az ügyészség nyomoz! Nem a rendőrség! Ezt onnan tudom, hogy 1., Azokat leveleket az ügyészségtől kapom, amik arról szólnak, hogy a nyomozást meghosszabbítják. 2., Telefonon beszéltem, az adott rendőségi előadónővel aki anno az ügyemmel foglakozott. Az adott előadónő azt mondta, hogy ő már nem illetékes az adott ügyben, és még azt mondta, hogy már február óta nem náluk van az ügy. Sőt nem is kaptak utasítást a nyomozás folytatására. Szóval a kérdés az még kérdés maradt.
2016. szept. 20. 12:26
 3/6 anonim ***** válasza:

Érzek némi arroganciát a válaszodban, ha tévednék bocs, bár a fogalmazásod ezt sugallja. Na mindegy...

Ami a panaszt illeti, nem a feltételezés volt "hamis", hanem a jelek szerint mire a kérdésed végére értem, elfelejtettem, hogy írtad a vádemelési javaslatot. Ez az én hibám, bár a lényegen nem változtat.

Az 1. pontod irreleváns, minden esetben az ügyészség küldi a hosszabbításról szóló hatádozatot. Én meg "ezt onnan tudom", hogy voltam már egy pár büntetőügynek az előadója. Úgyhogy van némi fogalmam arról, hogy hogyan zajlik a nyomozás.

És továbbra is úgy gondolom, hogy kerületi ügyészség nem nyomoz, hacsak nincs valami specialitása az ügyednek. De ilyennel én nem találkoztam még. Hogy a korábbi előadó mit mondott, az megint irreleváns, ezt meg csak szimplán fogadd el, ebbe nem mennék bele.

De ha esetleg valahogy digitalizálni tudnád a nyomozás folytatásáról szóló határozatot, kitörölve a konkrétumokat, az nagy segítség lenne.

2016. szept. 20. 13:29
 4/6 anonim válasza:
Haha, nem meglepő! Ellenem 2016 február óta nyomoznak úgy, hogy a főügyészség már egyszer megállapította az amivel vádolnak nem én vagyok. Ennek ellenére a héten kaptam a főügyészségtől egy 2 hónappal ezelőttre visszadátumozott 4 hónapos nyomozási meghosszabbítást. :)
2017. aug. 9. 13:29
 5/6 anonim ***** válasza:
Haha hasonló cipőben járok én is, nálatok mi a fejlemény? Kicsit sok ilyen "hamisan gyanúsítanak" valakit dolog van, de miért? Én azt a bizonyos dolgot hiába igazoltam papírokkal, hogy ártatlan vagyok, de a panaszt elutasították. Mármint a gyanúsítás elleni panaszt.
2017. okt. 9. 15:35
 6/6 A kérdező kommentje:
Kedves 5.-ik válasz író. Jelenleg az adott ügy felfüggesztve, vád el halasztás cím szóval, egy évre. De maximum 2018. július 15.-ig. Most itt tart az ügyem.
2017. okt. 12. 11:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!