Meddig nyomozhat az ügyészség?
Nem az ügyészség nyomoz, hanem a rendőrség. Hiszen, a leírásodból is kitűnik, hogy bár a panaszodat (feltételezem a felfüggesztés vagy megszüntetés elleni panaszodat) elutasították, ennek ellenére mégis a nyomozás továbbfolytatását rendelték el, amit továbbra is a rendőrség végez.
Ami a nyomozási határidőket illeti, a nyomozás határideje a büntetőeljárási törvény szerint alapvetően két hónap. Ez az alap, ennél rövidebbet törvény szerint nem lehet meghatározni, illetve a gyakorlat szerint se nagyon szokta, de előfordul. Ezen túlmenően azonban, ha a két hónap alatt a nyomozást befejezni nem lehet, akkor a nyomozó hatóság (rendőrség) előterjesztést tesz a nyomozás határidejének meghosszabbítására. Ez lehet újabb két hónap, de az ügy jellegéből adódóan több hónap. Illetve az ügyész is dönthet saját hatáskörben úgy, hogy az előterjesztésben foglalt hosszabbításnál hosszabb vagy rövidebb időre hosszabbít.
Egy év eltelte után viszont a hosszabbítás a felettes ügyész hatáskörébe tartozik, ami kerületi ügyészség esetében a Fővárosi Főügyészség.
Ha a büntetőeljárási törvényben (1998. évi XIX. törvény) rákeresel a "Nyomozás határideje" részre, akkor további részleteket találsz.
Érzek némi arroganciát a válaszodban, ha tévednék bocs, bár a fogalmazásod ezt sugallja. Na mindegy...
Ami a panaszt illeti, nem a feltételezés volt "hamis", hanem a jelek szerint mire a kérdésed végére értem, elfelejtettem, hogy írtad a vádemelési javaslatot. Ez az én hibám, bár a lényegen nem változtat.
Az 1. pontod irreleváns, minden esetben az ügyészség küldi a hosszabbításról szóló hatádozatot. Én meg "ezt onnan tudom", hogy voltam már egy pár büntetőügynek az előadója. Úgyhogy van némi fogalmam arról, hogy hogyan zajlik a nyomozás.
És továbbra is úgy gondolom, hogy kerületi ügyészség nem nyomoz, hacsak nincs valami specialitása az ügyednek. De ilyennel én nem találkoztam még. Hogy a korábbi előadó mit mondott, az megint irreleváns, ezt meg csak szimplán fogadd el, ebbe nem mennék bele.
De ha esetleg valahogy digitalizálni tudnád a nyomozás folytatásáról szóló határozatot, kitörölve a konkrétumokat, az nagy segítség lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!