Üzletben vásárolt árucikktől való elállás joga. Hogy is van ez?
Rengeteget keresgéltem interneten mindenféle kulcsszavakkal, és nem találtam semmit.
Hallottam olyanról, hogy ha üzletben veszek valamit, jogomban áll a vásárlástól elállni 72 órán belül.
Ez ha él, milyen típusú árucikkeknél él illetve van-e árkorlátja?
Előre is köszönöm a választ!
Nem a neten vásárolt dolgok elállásáról kérdezek. (a 14 napos)
Elállási jogod nincs.
Amire te gondolsz, az szerintem a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletaz egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról 7.§a:
7. §12 Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a vállalkozás nem hivatkozhat a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:159. § (2) bekezdés a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
És itt a termékek listája a rendelet mellékletében:
Ha a termék hibátlan, akkor nem köteles visszavenni az eladó. Persze meg lehet kérdezni őket, van olyan bolt, ahol lehet ilyent csinálni, de nincs semmi törvényi kötelezettségük.
Internetes vásárlásnál is csak akkor van, ha mint magánszemély vásárolsz. Ha mondjuk kértél számlát a vállalkozásod nevére, akkor nincs 14 nap.
Konkrétan az van, hogy vásároltam egy bőrkarkötőt, aminek az egyik díszítőelemét elengedte a ragasztás. <rendeltetésszerűen használtam>
Akkor kötelesek visszavenni/kicserélni, ha 72 órán belül visszaviszem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!