Ingatlanjogot ismerők, haszonélvezettel kapcsolatban tudnátok segíteni? (kérdés lent)
Példa:
Van egy családi ház. 50%-ban én vagyok a tulajdonos, a másik 50% pedig apámat illeti.
Apám hiteleket halmoz fel, a házon terhelik (nyilván az ő részén).
Apámmal egyezséget kötünk: Átadja nekem minden tulajdonjogát, cserébe kifizetem a ráterhelt hiteleket.
1. kérdés: Ezt az egyezséget milyen szerződésben kellene megkötnünk?
2. Ha a szerződésben nem térünk ki a haszonélvezetre, akkor automatikusan én leszek a ház tulaja és haszonélvezője is, apám pedig maximum csak egy vendég?
A segítséget előre is köszönöm!
1. kérdés: Ezt az egyezséget milyen szerződésben kellene megkötnünk?
Adás-vételi szerződésben.
2. Ha a szerződésben nem térünk ki a haszonélvezetre, akkor automatikusan én leszek a ház tulaja és haszonélvezője is, apám pedig maximum csak egy vendég?
Vagy haszonélvező vagy tulajdonos vagy. Ha a tied az egész akkor neked már nem lehet rajta haszonélvezeted!
"gondolom neki az egészen van"
Csak az 50% felett van (lehet) haszonélvezete, a másik 50% tulajdonosa.
Jól írja második válaszoló! A saját részed feletti haszonélvezetre figyelj!
"Arról külön le kell mondania apádnak, gondolom neki az egészen van (meghalt anyukád feltételezem, így vagy te is tulajdonos)."
Ez csak példa, szerencsére még hosszú évekig boldogítani fog engem anyukám :)
Viszont akkor van ez a lemondás ugye. Ezzel kapcsolatban is lenne 2 kérdésem folytatólagosan:
3. Hogy apámnak van-e haszonélvezete az én tulajdonrészemre, azt hol tudom megnézni? A földhivatalnál az ingatlan tulajdoni lapján fel kell hogy legyen tüntetve?
4. A haszonélvezetről való lemondást bele lehet írni az adásvételi szerződésbe, vagy ahhoz egy különálló iratot kell aláírnia?
3, Ha törvény alapján keletkezett a haszonélvezete (pl a házastárs halála esetén) akkor nincs bejegyezve. Ha szerződéssel alapították akkor viszont be van.
4, Le lehet mondani az adásvételiben és külön szerződésben is, a lényeg, hogy kifejezetten lemondjon róla írásban.
2. válaszoló vagyok.
A 6. válaszoló rosszul tudja 3. kérdésre a választ. Teljesen mindegy milyen alapon kapja valaki a haszonélvezeti jogot - ahogy 6. írja törvény szerinti, vagy szerzõdés alapján - a földhivatal minden esetben be fogja jegyezni a tulajdoni lapra a haszonélvezeti jogot. Bemész a földhivatalba, betekintést kérsz a tulajdoni lapba - azt hiszem ez ingyenes - és rajta kell lenni, hogy van-e haszonélvezeti joga édesapádnak.
4. Az a legegyszerûbb ha beleírjátok az adásvételibe, hisz úgyis összekapcsolódik a két dolog.
Köszönöm a hasznos válaszokat!
Egy kevésbé lényeges, de zárókérdést még felszeretnék tenni, ha nem gond:
Az adás-vételi szerződés kidolgozásával kit lenne érdemes felkérni? Külön ingatlanjogászt, vagy ingatlanügynököt? (Gondolom mi is megírhatnánk, csak félek, hogy pontatlanság végett támadható lenne)
Megint 2. vagyok. Leginkább közjegyzõt javasolnék, mert a közjegyzõi okirat közvetlenül végrehajtható.
Ez azt jelenti, hogy a benne foglalt kötelezettségek
nemteljesítése esetén a feleknek nem kell
bírósághoz fordulni és hosszú éveken keresztül
pereskedni. A közjegyző végrehajtási záradékkal
látja el a közokiratot, vagyis a végrehajtó
közvetlenül, peres eljárás nélkül behajtja az adott
követelést, kikényszeríti az adott cselekményt.
A közjegyzõ megírja a bejegyzési kérelmet, összeállítja a földhivatali "csomagot". Nálunk õ intézte az egészet, be sem kellett mennünk a földhivatalba, mindent rendben elintézett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!