Meddig vagyok köteles gyerektartást fizetni az anyukának?
6 éve elváltam feleségemtől. Van két közös gyermekünk. Rendszeresen fizetem a gyermektartást, kiveszem a részem a nevelésből ( már amennyire anyuka engedi)
A nagyobbik gyermekem idén 17éves lesz. Ipari iskolába jár, de sajnos már kétszer megbukott. ( sajnos sok lógás, nem tanulás eredménye) . Anyuka idén gyerektartást emeltetett, sőt dupla pénzt kért minden augusztusba ( beiskolázás véget). Bíróság meg ítélte. Csak érdekelne, hogy hány évig lehet beíratni ipari első osztályba a 17 éves fiamat, mivel most új iskolába viszi az anya. Mi van akkor, ha megint lóg és nem tanul? Hány éves koráig vagyok köteles utána fizetni? Vagy mikortól adhatom a pénzt a fiamnak, nem az anyukának?
Én úgy tudom, hogy ha sokat lóg a gyerek, akkor megvonják a családi pótlékot. Szerintem anyukának érdeke, hogy ne essen el ettől a pénztől is.
Egyébként addig kell fizetni, amíg nappalin tanul, de az első diplomáig mindenképp. A nappalis jogviszonyba beletartozik az OKJ-is. Mondjuk kérdéses, hogy mire fogja vinni a 17 éves fiad, ha nincs annyi esze, hogy legalább egy 2-essel átmenjen.
Egyébként a gyerektartás nem olyan, hogy odaadod zsebpénz gyanánt, hanem anyuka abból fizeti a számlákat, vesz ruhát, kaját stb. Esetleg egy megoldás lehet az, hogy anyukának adsz valamennyit és a maradékot a fiadnak, de szerintem azt is 18. év után lehet.
Amíg nappali tagozaton tanul, addig kell fizetned, de azt hiszem, van valami plafon, talán 22 vagy 24 év.
Az más kérdés, hogy ilyen felelőtlen, link kölyöknek nem adnék egy fillért se a kezébe. Átutalod a gyerektartást, és egy óra múlva már nincs belőle egy fillér se, de ott virít a lábán a márkás cipő, meg elfogyott két üveg pia.
Érdekes, az a megoldás ilyenkor nem szokott felmerülni, hogy nálad lakjon, és te kapod majd utána a gyerektartást, augusztusban duplán. De te erőltetheted, hogy tanuljon, te eteted, te neveled, stb. Közben meg dőzsölhetsz a gyerektartásból, mint eddig a feleséged.
Jajj de kis gonosz vagyok. :)
Szóval kösd fel a nadrágod, mert még pár évig csengetni fogsz. Viszont a te érdeked is, hogy a fiad ne bukjon meg többet, és tanuljon, ha már úgy is kiveszed a részed a neveléséből, próbálj meg odahatni rá. Esetleg a megfelelő időben, megfelelő helyen elcsattanó atyai pofon is csodát tud művelni, akkor is, ha az ember úgy általában nem híve a gyerekverésnek.
Ha megint lóg, nem tanul, még az is lehet, hogy az iskola eltanácsolja. Már csak 16 éves korig tanköteles, onnantól már csak fejpénz miatt érdekelt az iskola, hogy ne csapja ki.
Ilyen esetben pompás megoldás lenne, ha össze tudnál fogni a volt feleségeddel, és egy emberként ki tudnátok állni egy dolog mellett. Pl. ha megint bukásra áll, akkor itt véget ért a nóta, mehet dolgozni, és kereshet pénzt, mert egyikőtök sem fogja támogatni. Ne a ti véreteket szívja.
Kicsit félre értjük egymást.
1. Én akartam nevelni a gyerekeket, de anyuka ragaszkodott hozzá, próbáltam közös nevelést, anyuka nem engedte.
2. Tanulással kapcsolatban pedig eljárt egy párszor a kezem, sőt...
De ti biztos jobban tudjátok, ilyenek vagytok ti emberek, mindig csak a rosszat látjátok a másikba. Rendesen és normálisan tettem fel a kérdéseimet, semmi hátsószándék nélkül, ti meg kiforgatva szánalmasan reagáltok vissza.( tisztelet a kivételnek) Köszi ebből nem kérek, tartsátok meg inkább a véleményeteket. Ivadékot meg neked van nem tudom melyik hozzászóló volt, nekem gyerekem van.
3. vagyok.
Kezdem azzal, hogy mi nem tudjuk a háttérsztorit, a kisujjunkból nem tudjuk kiszo.pni, marad az, amit te írtál. Esetleg fejtsd ki bővebben.
Most is lehet még olyan, hogy te neveled, és az anya fizet utána, igazság szerint 14 éves kor fölött már dönthet róla, és a elindítjátok az eljárást a gyermekelhelyezés megváltoztatására.
Valami akkor is végletesen kisiklott, ha majdnem nagykorú, és még mindig nem fogja fel ésszel, hogy nem élősködhet élete végéig az anyja nyakán, és kezdenie kell valamit az életével.
A szobafestő amúgy akkor jó szakma, ha megy külföldre. Itthon nagyon ritka, hogy ilyenre az emberek pénzt kiadnak, és nem maguk csinálják. Esetleg egy-két építkezésen lesz munkája tavasztól őszig, télen meg malmozhat. Én nem javasolnám a gyerekemnek, de ti tudjátok. Van még rengeteg hasznos, szép szakma, amivel el is tud helyezkedni, és lehet hogy legalább annyira érdekelné, hogy bejárjon suliba.
Másrészt jó lenne, ha beszélnél a fejével. Ha az anyja most fejőstehénnek nézi, és nem törődik vele, gondolkodjon ez azon, mi lesz, ha 18 évesen kirakják a cuccait az ajtó elé, és mehet amerre lát. Addig lesz haszna, amíg fizetsz utána.
Nem tudom, ez most milyen összeg, de annyira nem nagy összeg, amiből vidáman lehetne dorbézolni.
Dolgozik az anyja?
Mert ha nem, akkor tényleg jobb helyen lenne nálad.
Ha igen, akkor meg senki se fogja neked kiszálazni, hogy melyik forintból fizet számlát, és melyikből megy fodrászhoz.
Még egy évig biztosan fizetned kell, aztán a rokontartást érdemtelenségre hivatkozva a bíróságon megtagadhatod. Elvégre ez az áldott jó gyerek bahik tanulni, az se érdekli, hogy egyáltalán becses személyével emelje az osztály színvonalát.
Eltartani meg nem vagy köteles csak azért, mert nincs bevétele, és nem hajlandó dolgozni.
De azon tényleg gondolkozz el, hogy ha neki adod oda pénzt, akkor annak mi lesz a sorsa. Abból se lesz számla fizetve, meg kaja vásárolva, arra mérget vehetsz.
A kérdésedre válaszolva 18 éves koráig mindenképpen köteles vagy fizetni érte. 18 éves kor után már nincs gyerektartás csak rokontartás ami jelentősen különbözik abban:
1. nem az anyukát, hanem a gyereket illeti
2. nem vagy köteles a saját megélhetésed kárára eltartani
3. ha sikerül bizonyítani a méltatlanságot akkor meg se ítélik. Ennek nézz utána egy kicsit bővebben, de inkább egy ügyvédnél vagy ingyenes jogi tanácsadáson, ne itt, mert itt nem szakemberek fognak válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!