Rendőri túlkapás lenne vagy jogilag helytáll? Tehetek ilyenkor valamit?
A helyzet az hogy elkaptak minket rendészek közterületen való alkohol fogyasztással, 4-en voltunk ebből 2-en múltunk el 18 évesek(én is).
Odajöttek megkérdezték hogy iszunk-e valamit és mondtuk hogy nem, majd végül észrevették hogy elrejtettünk egy vodkás üveget felbontva. Ekkor az egyik rendész azt mondta hogy amiért nem mondtuk el az elején bírságot fognak kiszabni, egyébként csak elküldtek volna minket(személy szerint ezt kétlem mondjuk).
És most jön a lényeg: mivel többen voltak ezért 2-en az egyik rendészhez mentünk oda és a másik 2 ember egy másik rendészhez. A másik rendésztől az egyik 17 éves kapott egy feljelentést(mivel bírságot nem szabhatott ki 18 alatt azt mondta), míg a 18 éves srác egy 10 000 forintos bírságot, állítólag azért csak annyit mert hogy azelőtti nap szülinapja volt. Az első rendésztől a 17 éves(aki mellettem volt) csak egy szóbeli figyelmeztetést kapott, semmi feljelentés, semmi, míg én egy 50 000 forintos bírságot(ez a maximum kiszabható). Megkérdeztem hogy mire fel kapok ekkora összeget miközben nem kötekedtem, együttműködtem és nem is kritizáltam őket. Erre a rendész csak annyit mondott hogy azért mert "elvből" rávágtuk azt hogy nem iszunk, és ha még egyszer jogtalannak találom akkor nem ajánl fel csekket hanem rögtön a feljelentést kapom, ami ügyészi munkával kb a duplája 100 000 ft(ahogy ő mondta). Ekkor inkább aláírtam a bírságot, amivel elismertem hogy elkövettem a bűncselekményt.
Kérdem én, az összeg miatt fellebbezhetek hogy miért 50 000 vagy sem? Jogtalannak és igazságtalannak találom ezt az összeget, főleg hogy a barátom ugyanezért csak 10 000 forintos bírságot kapott, ezt mind a 4-en láttuk. Tehetek valamit? Azért nem akarom hogy esetleg a barátaim kerüljenek rosszabb helyzetbe emiatt(ha akár tanúskodásra kerülne a sor, vagy nem tudom lehet-e ilyen), főleg a 17 éves akit elengedtek és papíron ott se volt. :(
Köszönöm az eddigi válaszokat, akkor úgy látszik ezt benéztem. :(
Most jutott eszembe hogy nem írtam azt hogy ez egy parkolóban volt szóval jó esély van rá hogy kamerafelvétel is készült az egészről, de akkor úgy tűnik ez már semmit nem befolyásol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!