Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha bérlet nélkül utazom, és...

Ha bérlet nélkül utazom, és nincs nálam személyim, akkor a jelen jogállás szerint mit tud tenni az ellenőr, ha nincs pénzem helyszíni bírságra?

Figyelt kérdés
2016. júl. 14. 16:33
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Én is úgy tudom, hogy az ellenőr NEM csinálhat semmit, és ezt sok nagyokos ki is használja. Még a személyidet sem adhatná át a rendőrnek. A kisebbségiektől meg szerintem eleve nem is nagyon kérik a jegyeket, reménytelen ügy. De lehet, hogy tévedek.
2016. júl. 14. 18:45
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Az ellenőr nem korlátozhat a személyi szabadságodban, az más kérdés, hogy a gyakorlatban megteszi. A közteres viszont valóban megteheti.
2016. júl. 14. 19:38
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
(Off: a helyszíni bírság kiszabásakor sosem a helyszínen kell fizetni,hanem csekket kapsz. Azért helyszíni,mert ott azonnal eldöntik,hogy milyen jogsértést követtél el,és azért mennyi bünti jár.)
2016. júl. 15. 05:00
 14/20 anonim ***** válasza:
8%
Az ellenőr is korlátozhatja, megállítja a buszt és várás van. Egyszer megtörtént velem, egy retkedéknél nem volt semmi, és álltunk vagy 10 percet amíg ki nem jöttek a rendőrök. Mit mondjak, nem voltam boldog, mint az a másik 20 utas sem, de megnéztem utána az ÁSZF-et, és benne van, hogy igenis van joga az ellenőrnek ilyen módon megállítani a buszt.
2016. júl. 15. 10:08
 15/20 kovpet ***** válasza:
41%
Bűncselekmény esetén szabad csak visszatartani valakit a rendőrség kiérkezéséig. A jegy nélküli utazás egy polgárjogi szerződés megszegése, ilyenkor ha visszatartja a bliccelőt fizikai erőszakkal az ellenőr (aki egy cég alkalmazottja, ugyan annyi joga van mint nekem vagy nektek), személyi szabadság korlátozása bűncselekményt követ el.
2016. júl. 16. 11:48
 16/20 anonim ***** válasza:
0%
kovpet, lehet hogy ez volt a módi valamikor 10 évvel ezelőtt, de kismillió példát találsz az interneten is, hogy nem engedik le a bliccelőt a buszról, hanem ott tartják és megvárják szépen a rendőrséget.
2016. júl. 16. 12:37
 17/20 anonim ***** válasza:
67%
#16 Igen, sok példa van rá, de a törvény szerint nem tehetnék meg. Olyan is rendszeresen előfordul, hogy megverik az utast, pedig azt sem tehetnék meg.
2016. júl. 16. 12:49
 18/20 kovpet ***** válasza:
53%
# 16: Ez a jog kategória, én a jogi szabályozást írtam le. Az, hogy jogtalanul ki és mit tesz, egy más kérdés.
2016. júl. 16. 13:29
 19/20 anonim ***** válasza:
8%

" #16 Igen, sok példa van rá, de a törvény szerint nem tehetnék meg. Olyan is rendszeresen előfordul, hogy megverik az utast, pedig azt sem tehetnék meg."

"# 16: Ez a jog kategória, én a jogi szabályozást írtam le. Az, hogy jogtalanul ki és mit tesz, egy más kérdés."

Ha jogtalan lenne akkor mi a pélóért nem őket büntetnék meg a kiérkező rendőrök? Ez maximum szürke zóna, ahol jellemzően a bliccelő szívja meg.

A BKV-n az ellenőrök, hasonlóan a szórakozóhelyek kidobóival tulajdonképpen tulajdonosi jogkörrel rendelkeznek. Ugyan azok a jogaik, mintha hozzád bemenne valaki hívatlanul. A jegy nélkül utazó pedig jogtalanul tartózkodik a buszon. A BKK álláspontja szerint ez bűncselekmény, a bűncselekményt elkövetőket pedig hétköznapi ember is visszatarthat.

Ha viszont úgy nézzük, hogy ez csak kis értékű lopás, akkor csak szabálysértés és nem tarthatnák őket vissza - csak ugye ezt mindenki lesz..rja. A rendőr is, a BKK is. Aki pedig sajnálja a pénzt egy nyamvadt bérletre az nem fog nekiállni és százezreket költeni perekre.

2016. júl. 16. 15:16
 20/20 kovpet ***** válasza:

A többi butaságodra nem reagálnék, mert egy szint alatt nem érdemes érvelni, de ez egy konkrét állítás:

"A BKK álláspontja szerint ez bűncselekmény"

Támaszd alá valami bkk-s hivatkozással, légy szíves.

Ha ez megvan, akkor leírom, hogy a többi miért nincs úgy, ahogy írod. De láthatóan gőzöd nincs a témáról, nem gépelnék fél oldalt, ha mondjuk 12 éves vagy és úgy sem érted meg :)

2016. júl. 16. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!