Hivatalosan honnan kéne tudnom hogy a gyilkosság illegális?
Vagy akármilyen bűntett/szabálysértés?
Iskolában nem mondják nekünk,hivatalosan honnan kéne nekem tudnom hogy mi legális, és mi illegális? Normális válaszokat előre is megköszönöm.
A szüleidtől alapvetően kapsz egy erkölcsi és egyéb nevelést, amelynek soránnagyjából tisztába kerülsz a társadalmi játékszabályokkal.
Persze értem én, hogy ez nem hivatalos, ezért is van egy olyan elv, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít alóla. Szóval tök mindegy hogy tudsz-e róla vagy sem, ha törvénytelenséget teszel, megbüntetnek érte. Ez is a nevelés egy formája.
De támogatnám én is, hogy legyen egy "társadalmi érintkezés" nevű tárgy a suliban, ahol az elemi játékszabályokra felhívják a figyelmet. Ennek része lehetne az etikett is és egyéb gyakorlati dolgok, mint pl. hogy nem szemetelsz az utcán vagy megvárod amíg leszállnak a buszról, mielőtt felszállnál.
Amikor azt kérdezed, "hivatalosan...", akkor már nincs válasz. El vagy rontva.
Az ilyesmit természetesnek tartja a normálisan felnövő gyerek. Egyfelől mert normálisan nő fel, ahol ez az életszemlélet, ő meg elsajátítja. Csecsemő korától. Főleg akkor. Másfelől, mert irtózik tőle, rosszul érzi magát, ösztönösen borzad tőle. Fel se merül benne, hogy "illegális". Az a meggyőződése, hogy borzasztó és akkor se tenné, ha azt olvasná, "legális". Ilyen a szemlélete.
Aki ilyen nyilvánvaló dolgokra valamiféle "tiltást", meg bizonyítékot (linkeld ide) akar, az a lelek mélyén ugyan - ösztönből - problémásnak tartja, de egész élettapasztalata másról szólt. Ő bizonyítékot akar. Nem számít a bizonyíték, akkor se, ha éppen van!!! Az számít, hogy a gondolkodásmód eltorzult. Ez nem lehet se "bizonyítékkal" se rendőrséggel, se bírósággal a helyére tenni. Aki ezt gondolja, vagy maga is torz, vagy titkolja, hogy hasznot akar belőle húzni. Mert azt lehet, vastagon.
Hogy ezen akkor hogy lehet segíteni, azért nem írom le, mert akinek természetes, annak nem kell leírni. Akinek meg nem, annak nem lehet, úgy se hiszi el, bármiképp írnám.
Köszönöm a válaszokat, mostmár nagyjából értem, hogy az alapvető moralitást elvárják az emberektől. De ez a moralitás kultúráról-kultúrára változik.
Valahol 12 éves kor után engedik a szexet, valahol 18, szóval ez véleményem szerint nem a legjobb alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!