Hivatalos iratot közjegyzőnél lehet letétbe helyezni hogy az garantáltan mondjuk 5 év múlva is meglegyen abban a formájában?
Ha pedig igen, akkor ennek mi a menete és persze a díja?
És van valami amit nem értek: adott egy X hivatalos irat, amelynek a végén vannak a bélyegzők, aláírások, na de 5-6 összetűzött lapból áll, és csak az utolsón találhatók ezek az aláírások stb. Akkor a többi, semmilyen egyedi azonosítót nem tartalmazó lapról hogy a fenébe tudja megállapítani, hogy az tényleg hiteles és egyáltalán hiteles iratként leigazolni, megőrizni?
Komolyan nem értem, hát ennyi erővel simán kicserélem az első 4-5 oldalt, aztán oda viszem, hogy tessék ez a hivatalos irat, kérem eltenni, hitelesíteni, akármi.
Szóval hogy van ez?
(sőt, hogy még tovább menjek, találkoztam én már olyan hivatalos irattal is, hogy az egész határozat 1 lap 2 oldalán volt, és akkor hozzá tűzve egy újabb lapon már csak az aláírás és bélyegző. na most nem azért, de ez egyáltalán tekinthető hiteles okiratnak? hát magán a határozaton semmi az ég világon, az üres lapot aztán jól lepecsételték és aláírták vagy hárman. de ez így egyáltalán bír bármilyen bizonyító erővel, egyáltalán hatállyal?)
itt nem ügyvédről van szó, egy sima kormányhivatali határozatról, csak éppen a jelenség attól még ugyanaz, és a jelentősége pedig hatalmas. jelen esetben pedig ez a probléma, amit leírtam.
Kíváncsi leszek, ha elviszem az iratot közjegyzőhöz, ő vajon elfogadja azt hitelesnek és kiad pl hiteles másolatot olyan oldalról is, amin semmiféle azonosító nincs?
A kormányhivatali határozat, közokirat.
A kiállításának szabályait a Ket. tartalmazza, ill. egyéb jogszabályok.
Innentől kezdve az, hogy hány lapból áll, meg hogy melyik oldalon mi szerepel, meg, hogy hol van az aláírás, és hol nincs az nem releváns ebből a szempontból, mint ahogy az se, hogy van e minden oldalon azonosító.
Hogy honnan lehet tudni, hogy a többi lap is hiteles?
Onnan, hogy ugyanaz a hatóság állította ki az egész határozatot (ennek vannak jelei pl. fejléc, egymást követő oldalszámok és a határozat szövege, tartalma).
Az, hogy az utolsó oldalakon esetleg csak az aláírás és a dátum szerepel, semmit sem jelent. Ettől még teljesen hiteles közokirat.
Én számtalan határozatot hoztam már így, ahol csak az utolsó oldalra fért rá az aláírások, pecsétem és a dátum.
Az más kérdés, hogy szerkesztéstechnikai szempontból ez nem túl előnyös, de az ha alattam dolgozó ügyintézők így szerkesztetik meg a határozatot, én nem fogom átírni az egészet, csak azért hogy az ellenjegyzésem is ugyanarra az oldalra kerüljön.
"Hogy honnan lehet tudni, hogy a többi lap is hiteles?
Onnan, hogy ugyanaz a hatóság állította ki az egész határozatot (ennek vannak jelei pl. fejléc, egymást követő oldalszámok és a határozat szövege, tartalma). "
-- hát sztem ettől még pont nem lehet tudni. mondom h adott 4-5 lap, és akkor az utolsó lapon csakis kizárólag pecsét és aláírás, az előtte lévő lapokon meg csak szöveg (sőt egyáltalán ügyiratszám stb is csak a legelső lapon), azaz a végéből semmi nem derül ki. ha azt hozzá tűzöm egy másik 5 oldalas okirathoz, egy az egyben ahhoz is elmenne, szal nemtom, nekem azért kétes így a hitelessége. és még oldalszám sincs ám, csak hogy teljes legyen a káosz...
Kedves Kérdező!
A gyakorlat ezt a problémát - bizonyos hivatalokban pl. az én osztályvezetőm ezt így várja el mindenkitől - úgy oldja meg, hogy addig - addig varázsolnak a szövegszerkesztővel, míg az aláírások és a dátum rá nem megy az előző oldalra, vagyis ne kerüljön külön oldalra kizárólag az aláírás és a dátum.
"és persze egy percig se kétlem h szándékos volt ez a kedves hivatal részéről, mert tudják nagyon jól h ludasak a dologban, azt gondolom, majd szépen letagadják az egészet,..."
Mi okuk lenne ilyet tenni?
Ha valamit nem akar a HIVATAL Neked megadni, akkor nem adja meg, legfeljebb hoz róla egy elutasító határozatot.
A hivatalok az állam un. végrehajtó - rendelkező tevékenységét gyakorolják. Jogszabályi kereteken belül, az csinálnak, amit akarnak. Mi szükségük lenne letagadni egy határozatot, ha megtehetik azt is, hogy elutasíthatnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!