Elővásárlási jogról, hogy kell jogszerűen lemondatni társasház lakóit?
"De amúgy van nekik beleszólási joguk? Vagy csak tudtukon kívül? Ennyi. "Istenem." Hát ezért szólok bele."
De ez nem így megy!
A szerződésbe nem "szólhatnak bele" az elővásárlási jogról "nem mond le" az ember. Azzal vagy él vagy nem. Ennyi!
Köttetik az eladó és a vevő között egy adásvételi szerződés, ha valaki élni akar az elővásárlási jogával akkor ugyanilyen feltételek mellett viheti a lakást.
.
Mint írtam is kellő körültekintéssel kell eljárnod, de azt nem várhatja el senki (és a törvény sem várja el), hogy mondjuk egy több száz albetétes társasháznál megkeress mindenkit úgy, hogy van olyan tulajdonostárs aki külföldön él, vagy el sem érhető, vagy esetleg egy másik lakásnál örökösödési vita van és ki tudja mikor lesz meg a tulajdonos, vagy "ezer" tulajdonosa van az albetétnek.
Ügyvédet ingyen is lehet kérdezni!
Nagyobb városokban működik Jogi Segítségnyújtó Szolgálat!
Abban igazad van, hogy elkészül az előszerződés, és ha valakinek elővásárlási joga van, akkor az azonos feltételekkel megvásárolhatja.
Viszont abban nincs igazad, hogy Senki sem várhatja el ...
ha bármelyiknek van elővásárlási joga, akkor azt mind meg kell keresni.
Vagy hogy gondoltad ? 55-öt megkeres, 9-et meg nem, mert az macerás ?
Nem is értem, mindek ötletelünk, a jogászi egy külön szakma, megfizeted az ügyvédet, az majd el foghja végezni szakszerűen a feladatot.
A posta felelőssége, hogy kinek adja át a tértivevényes levelet, nem érdemes amatőrnek beleütnie az orrát,
hogy hiszen az 5/b-ben is aláirattam, csak éppen a bejárónővel ... :(
A hivatalos tértivevényes levél a második kézbesítést követő 5. munkanapon válik "kézbesítetté". És év eleje óta már értesítést sem kell erről küldeni.
De majd ezt is tudja az ügyvéd.
"Viszont abban nincs igazad, hogy Senki sem várhatja el ...
ha bármelyiknek van elővásárlási joga, akkor azt mind meg kell keresni."
Igen meg kell keresni, viszont, ha nem érhető el akkor emiatt nem hiúsulhat meg az adásvétel mondván "még nem találtunk meg mindenkit".
Ezért írtam, hogy kellő körültekintéssel kell eljárni és ügyvéd!
Én ezt az egész vitát nem értem! A szerződést ügyvédi ellenjegyzéssel kell elkészíteni. Az adásvételt KÖVETŐEN kell az elővásárlásra jogosultaknak megküldeni a szerződést, és ekkor élhetnek az elővásárlási jogukkal - a szerződési feltételek ismeretében, ugyanezen feltételekkel a vevő helyébe léphetnek.
Erre törvényi előírások és határidők vannak.
Van egy olyan szabály is, hogy ha túl nagy a jogosultak száma, akkor nem kell mindenkit egyesével megkeresni, de ez a több száz lakásos társasházakban szokott lenni. A bírói gyakorlat a tizen-huszon mennyiségű jogosultat nem tekinti túl nagyszámúnak.
A tértivevényes megkeresés tökéletes, és amennyiben meghatározott időn belül nem reagálnak, akkor azt úgy kell tekintetni, hogy nem élnek az elővásárlási jogukkal.
Akit személyesen is meg tudsz keresni, az idő előtt is lemondhat - írásban! - az elővásárlási jogáról, de a szerződés így is, úgy is csak akkor lép hatályba az általad választott vevővel, ha minden jogosult lemondott, vagy mindenkivel szemben eltelt a határidő.
Ezt a megkeresést amúgy - mivel a szerződés ellenjegyzését követően történik - az ügyvéd csinálja, éppen ezért tökéletesen felesleges itt laikusoknak összeveszni azon, hogy mi jogszerű és mi nem... Főleg úgy, hogy nem ismerjük a társasházi alapító okiratot.
Egy ügyvéd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!