Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Rágalmazás illetve becsületsér...

Rágalmazás illetve becsületsértés?

Figyelt kérdés
a történet röviden annyi, hogy hétvégén bográcsoztunk a "barátaimmal", minden jól zajlott, mindenki jól érezte magát. Rá két napra rám ír az egyik leányzó fb-on és mondja, hogy ő ottfelejtette a pénztárcáját az asztalon. Mondtam neki, hogy takarítottam, de egy kabátot, sapkát és egy esernyőn kívül nem találtam semmit. Ő akkor is azt állítja, hogy a pénztárcája ott maradt, ezt tudja bizonyítani a barátnője. Megkérdeztem a többieket, de ők is azt állítják, hogy ő nem hagyott nálam semmit. Láttam fb-on, hogy kirakott egy posztot amiben azt taglalja, hogy feljelentést tett mivel őt nem kell hülyének nézni. Tudom, hogy rám célzott, csináltam egy pillanatképet a posztról amit el is mentettem, hátha jól jön valamikor. Az a kérdésem, hogy hogyan megy egy ilyen ügy, mármint ha feljelentett akkor az mennyi idő amíg én megkapom, vagy tudomásomra hozza a rendőrség. Én mit tudok és hogyan léphetek ellene? Számomra az a furcsa, hogy ha én lennék ebben a helyzetben akkor miért csak két nap múlva rá jelzett felém, hogy neki hiányzik a pénztárcája.

2016. máj. 19. 18:35
 1/7 anonim ***** válasza:

És most szerinted te miben vagy hibás? Mi rá a bizonyíték, ha valóban otthagyta a pénztárcáját, akkor azt nem valaki más vitte el, aki szintén ott volt a buliban? Van rá bizonyítéka, hogy te voltál?

Meg aztán a barátnő tudja bizonyítani, hogy ő otthagyta a pénztárcát? :D Akkor a barátnő miért nem szólt neki, hogy helló, itt van a pénztárcád???:) Érted?:)

Tehet feljelentést, de kb. még nyomozási szakban meg fogják szüntetni az eljárást...

2016. máj. 19. 18:40
 2/7 A kérdező kommentje:
ugye kiírta ezt a bejegyzést fb-ra és gondolom priviben mondta, hogy rám gyanakszik....soha nem volt ilyen ügyem és szarul esik, főleg úgy, hogy látja a fél világ.
2016. máj. 19. 18:43
 3/7 A kérdező kommentje:
a barátnője azért nem szólt neki, mert ő előbb távozott a buliról
2016. máj. 19. 18:49
 4/7 anonim ***** válasza:

"a barátnője azért nem szólt neki, mert ő előbb távozott a buliról"

Ki távozott előbb? A barátnő? Nos, akkor mégis hogy tudja igazolni, hogy a pénztárca ottmarad???

Vagy az illető távozott előbb, aztán a barátnő? Ebben az esetben meg a barátnő miért nem vitte el neki a pénztárcát???

Szóval semmi bizonyítéka nincs neki.

A másik meg, hogy csak te gondolod azt, hogy a posztban rád gondolt, az ég világon senki más, kivéve max. az, akinek még elmondta, hogy gyanakszik, de amúgy senki más, hisz a nevedet nem írta bele, és semmilyen konkrét utalást nem írt, amiből rád lehetne következtetni.

Innentől fogva nincs nyilvánosság előtt történt rágalmazás, vagy becsületsértés.

Viszont ha neked a szemedbe mondta mindezt, ám ez nem igaz, úgy igen, megrágalmazott téged, illetve lopással vádolt.

De mondom, bizonyíték nélkül senki nem üti meg a bokáját...

2016. máj. 19. 20:22
 5/7 anonim ***** válasza:
Csak rád akart ijeszteni.
2016. máj. 19. 20:35
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha a lány posztjából nem derül ki egyértelműen, hogy téged gyanúsít a pénztárca eltűnésével (akár úgy, hogy konkrétan megnevez, akár úgy, hogy félreérthetetlen módon utal rád pl: a házigazda lopta el), akkor sem rágalmazás sem becsületsértés nem valósul meg.

A feljelentéssel már más a helyzet. Ajánlom a kedves hölgy figyelmébe:

Hamis vád

Btk. 268. § (1) Aki

a) mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol,

b) más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság tudomására,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Még súlyosabb a cselekmény minősítése, ha meg is indul ellened az eljárás, pláne ha el is ítélnének.

Ez nem játék, nem lehet másokat csak úgy feljelentgetni!

2016. máj. 20. 10:25
 7/7 A kérdező kommentje:
a barátnő távozott előbb a buliról...a másik dolog meg az, hogy amikor én munkában voltam, a csaj feljött és a páromnak mondta, hogy neki hisz de nekem nem. Igaz, hogy a posztban nem említ engem, de majd a feljelentés úgy is engem igazol, akkor meg tudok hivatkozni a posztra.
2016. máj. 20. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!