Ez becsületsértés?
Lényeg a lényeg, valaki akit finoman fogalmazva elég jól ismerek rettentő megalázó bánásmódban részesült egy egészségügyi magáncégnél a véleménye miatt (én is megfordultam ott többször már), én meg beírtam facebook oldalukra az illető nevével, hogy "XY viselkedése pedig különösen felháborító volt."
Várhatok valamilyen jogi következményre?
NEM becsületsértés!
Btk. 227. § (1)
"Aki a 226. §-ban meghatározottakon kívül mással szemben
a) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben vagy
b) nagy nyilvánosság előtt
a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Amire pedig hivatkozik, az a rágalmazás:
Btk. 226. § (1)
"Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Rád ezek közül semmi nem vonatkozik, hiszen csak mondtál egy véleményt. A "különösen felháborító" tényleg csak egy vélemény, erre nehéz lenne ráhúzni, hogy becsület csorbítására alkalmas kifejezés, vagy becsület csorbítására alkalmas tény, stb.
Viszont a személyiségi jogait megsérthetted azáltal, hogy nyilvánosan leírtad a nevét. Bár nem hiszem, hogy ebből ügy lesz, de ha máskor panaszkodni akarsz valakire, azt ne nyilvánosan tedd, hanem pl. egy panaszlevélben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!