Szülő vagy gyám beleegyezésével igen.
Kell az ő hozzájárulásuk is.
Írásos beleegyező nyilatkozatuk is.
13.02
Nem. Utana is 17eves leszel.
Jogilag 16.-tól igen.
Valóban "Nagykorúsodsz" a házasság által,de ez jogilag nem egyenlő azzal,mint a betöltött 18. életév!
5. vagyok.
Ahogy a 2. írta,kell a szülő/gyám írásos,hivatalos beleegyezése.
A GOOGLE a barátod!
2-es vagyok.
Meglehet csak nem érdemes :)
Túl korai.
Ettől még nem leszel felnőtt.
És remélem nem a fiam b,nője vagy :D
Azon túl, hogy a fenti válaszolók nagyjából összerakták a vonatkozó szabályokat, kicsit kiegészíteném, csak, hogy ne legyen ennyire egyszerű a kép:
Ptk. 4:9. § [A házasságkötési korhatár]
(4) A gyámhatóság engedélye nélkül vagy a tizenhatodik életév betöltése előtt kötött házasság a házastárs nagykorúságának elérését követő hat hónap elteltével a megkötésének időpontjára visszamenőleg érvényessé válik, ha az érintett házastárs a fennálló házasságot e jogvesztő határidő alatt nem támadja meg, vagy kérelmére a bíróság a más jogosult által korábban ebből az okból megindított pert megszünteti.
Ez lefordítva jogászról nem-jogászra: ha egy 13 éves lányka házasságot köt (pl. hamis gyámhatósági engedéllyel, megvesztegetett anyakönyvvezetővel, tudom is én hogyan), akkor 18 és fél éves korára - ha nem támadja meg senki - érvényes házassága lesz. A szabály célja egyértelmű: 18 évesen döntse el maga, hogy akarja-e a házasságot vagy sem.
Elméletileg tehát van jogi lehetőség akár 14 év alattinak is arra, hogy érvényes házasságot kössön, de ettől függetlenül nem javaslom senkinek, hogy 18 éves kor alatt házasodjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!