Esetleg valaki hasonló helyzetben? Ötletek?
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni. Elnézést ha rossz kategóriába teszem fel kérdésem.
Az lenne a problémánk, hogy 1 éve vásároltuk meg a jelenlegi házunkat. A tulajdonos egy idős bácsi volt.
Az egész ingatlant körülveszi egy 1,8m-es kőkerítés. A kert végében szintén és a kerítés túlsó oldalán már egy másik utca található.
Az a probléma, hogy csak az nem ugrál át a kerítésünkön és hajt keresztbe "mindenen" levágva az utját aki nem akar. Már nagyon idegesítő, hogy folyton a frászt hozzák ránk.. Kiskapunk volt de már azt is lecseréltük egy 1,9m-es kapura de semmi nem számít ezeknek. Tehát nem egy emberről van szó. Múlthéten 2 huszonéves lány egy sráccal szerették volna levágni az utat persze az én kertemen keresztül. Tegnap egy pasas csüngött a kerítésemen mint egy majom.. Már elnézést de annyira idegesítő. 1,8-as kerítéssel semmit nem érünk.
De ha szólok még nekik áll feljebb a dolog!
Elképzelhető, hogy amikor a bácsi itt lakott vagy amikor elhunyt senki nem lakott itt 1 évig üresen állt és ugye ezek az emberkék megszokták az átjárást. Na de most már mi lakunk itt, két oldalról szomszéd, "magas" kerítés...
Eleinte többször rendőrt hívtunk, de amire kijöttek ugye már itt se voltak. Már fel se hívom őket mert egyszerűen felesleges, amire kiérnek már túlvannak magukon.
Rendes szomszédaink vannak, nekik is ugyan ez a problémájuk. Környék is jó, csak van ez a pár ember.. Kerítés se állítja meg őket..
Szomszédom beszerzett 2 rottweilert emiatt.
Na de viszont ha ugy adódna, hogy bemásznak és a kutya megharapja.. Elaltatják a kutyát? Van erre valami jog a tulajdonosoknak, hogy "megóvják" a tulajdont? Vagy esetleg valami más?
Részemre egy kutya felelősség. Semmiképpen sem szeretném ha esetleg lenne nekünk is, hogy ilyenek miatt bántsák.
Valakinek van valami jó ötlete?
Előre is köszönöm szépen!
Írd ki, hogy kamerával megfigyelt magánterület, és hogy minden behatolás feljelentést von maga után.
Akkor csak nem jönnek... Ha igen, akkor tényleg kamera és feljelentés.
Rendőrség szerint a szögesdrót illegális valamint rá szerettünk volna malterozni a kerítésre és törött üvegeget bele az sem legális.
Kutyára is rákérdeztem és mondták, hogy ha a kutya rátámad és megharapja akkor altatás lesz belőle. Ettől féltem mert nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni. Nem mintha nem szeretném látni, hogy móresre tanítja, hanem a kutya miatt mert nem szeretném ha ilyen barom miatt altatnák el.
Kint voltunk az udvaron a két kisfiammal. Labdáztak mikor a nagy szólt nekem, hogy anya gyere gyorsan. Mászott át a kerítésen én meg lekiabáltam a fejét. A nagyfiam befogta a kicsinek a fülét mert ez a barom alpárian beszélt hozzám.. (sz* le) stb. Ráadásul kirugta a napelemes lámpáimat :( eltörtek..
Férjem enyhén szólva nagyon mérges volt és megigérte ha elkapja agyonveri. Ehhez szeretném hozzátenni, hogy a rendőrség szerint ha a magánterületünkön idegen ellen testi sértést követünk el 18 hónap a börtönbüntetés pénzbirsággal.
Na de könyörgöm nem lehet semmit tenni a saját területünkön???
"Rendőrség szerint a szögesdrót illegális"
Azért kíváncsi lennék, hogy megtámogatták-e ezen állításukat jogszabályi hivatkozással. Egyáltalán írásba adták? Mert az olyan, mintha én állítanám neked itt, hogy a Föld lapos és ha elég sokat mész, akkor leesel a szélén...
A férjed csak ne kapjon el senkit és főleg ne verjen agyon, mert a gyerekeknek nem jó úgy felnőni, hogy az apjuk a börtönben van.
"a rendőrség szerint ha a magánterületünkön idegen ellen testi sértést követünk el 18 hónap a börtönbüntetés pénzbirsággal"
Nem hiszem, hogy ezt mondták, de ha igen, csak téged szívattak. Annyiból igazuk van, hogy ezt nem így kell elintézni.
Ellenben van ennek kulturált, európai elintézési módja is, ez nem a Vadnyugat.
A saját kerítésedre vannak ugyan építési szabályok, de alapvetően fizikai eszközökkel jogodban áll megakadályozni, hogy illetéktelenek hatoljanak be hozzátok. Ebben a yard nem illetékes, de az Önkormányzat építésügyi osztálya igen, vagy legalábbis el tudnak irányítani az illetékeshez.
Tisztázni kell, hogy mit akar a bemászkáló és hogy 1-2 ember-e vagy sokan? Mert ha amúgy nem rossz a szándék, csak nem tudja, hogy nem szabad már arra mennie, akkor pár felírat elég lesz. MAGÁNTERÜLET, tilos az átjárás, stb. Kamerával megfigyelt terület. Vigyázz, a kutya harap! Rendőrségre bekötött riasztórendszerrel védett terület! Ilyesmi.
Aztán, azt nyilván nem teheted meg jogszerűen, hogy ha ott látsz valaki sétálni, akkor agyon vered vagy lelövöd-leszúrod. Ez, mivel nincs erőszak (Btk. 221. §), így csak szabálysértés (166. §). Ez azért fontos, mert így nem tarthatod ott erőszakkal a tagot a yard kiérkezéséig sajnos.
Viszont a szabsértés miatt lehet feljelentést tenni, de szerintem törekedni kellene a békés megoldásra, ha tényleg nem rossz (lopási vagy egyéb) szándékkal mennek be, csak arra rövidebb.
Szerintem, mivel véges számú ember mászhat arra, így elég a kiírás, egy magasított kerítés, plusz 1-2 szájkarate. A múltkori jani is pattogott egyet, de kötve hiszem, hogy legközelebb is arra menne megint. Kinek hiányzik a balhé?
(Nem vagyok jogász, csak a saját legjobb tudásom alapján írtam ezt a kommentet, lehetnek benne hibák.)
Szögesdrótot nyugodtan lehet tenni a kerítésed tetejére, csak emeljétek meg a magasságot a járószinttől két méterre.
Ha a saját portádon ellátod egy idegen baját, bizonyítsa be, hogy ő nem támadólag lépett fel ellened a SAJÁT MAGÁNTERÜLETEDEN!
A kutyát sem fogják elaltatni, ha az a kerítéseden belül harapja meg a betolakodót (merthogy most azokról beszélünk) egyszerűen ki kell írni a kerítésre hogy a kutya harap.
Túlkombinálod a dolgokat.
"Ha a saját portádon ellátod egy idegen baját"
Azért ezzel vigyáznék. Egyrészt elhúzódó lehet a dolog és a végén rosszul is ki lehet jönni egy ilyenből. Másrészt a haverjai megvárhatják a sarkon másnap.
Első körben mindenképp egyszerűbb és tisztább pár fecni kirakása, hogy kívül tágasabb.
A kérdező írja: "senki nem lakott itt 1 évig üresen állt és ugye ezek az emberkék megszokták az átjárást". Ha tényleg ez van, akkor az agresszió nem lenne hasznos (minden átjárót nem lehet megverni, mert azt csak nem hinné el semmilyen bíróság, hogy MIND megtámadta a kérdezőéket). Plusz honnan tudod, hogy néha nem a kérdezőék lennének elverve? Ki tudja, kik járnak arra... Meg egyáltalán: gyerekek előtt verekedni? Hát, ez nem jó terv.
Kedves kovpet! Igen, ezt mondták. 3 alkalommal voltak kint, de ugye a pasas nem fogja őket itt megvárni egyértelműen.. Így van ahogy írtad, gyerekek miatt biztos, hogy nem engedem, hogy elkapja vagy valami, nem a pasast féltem... a lényeg, hogy megoldódott!
Köszönöm a válaszodat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!