Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Élettársi kapcsolat vége -...

Élettársi kapcsolat vége - Mit tehetek én?

Figyelt kérdés

12 év után most megy tönkre kapcsolatunk. Neki van 3 nagykorú gyermeke, igen sokáig neveltük őket. Nekem van egy saját kiskorú gyermekem, illetve egy közös kk. 4 éve vásároltunk testvéreitől egy örökölt házat (lemondott saját részéről, majd 2 testvérét kifizette), amit ajándékozás útján kapott hivatalosan, de pedig apukám is segített fizetni. Ezt a házat közösen felújítottuk, szó szerint kétkezi munkám van benne. Most azzal fenyegetőzik, hogy ha nem fogadom el az ő feltételeit, akkor elajándékozza nagykorú gyermekeinek az ingatlant. A gyermekei amíg velünk voltak otthon maradtam velük, de mivel nem voltunk házasok, nem járt utánuk nekem semmilyen támogatás. Majd a közös gyermek miatt maradtam GYES-en, ezek után meg ápolási díjat kaptam nagyobbik lányom után, aki tartós beteg lett. Ápolási díj tavaj évvégén szünt meg. Összekerülésünkor önkormányzati lakásban laktam, ami teljesen be volt a saját bútoraimmal, és elektroniai cikkeimmel rendezve. Ma már ezekből semmi nincs, mivel szépen lassan lecserélgettük őket.

Kérdésem: Ki tehet-e minket az ingatlanból? Ha valóban elajándékozza, akkor a gyerekei kitehetnek? Lehet-e jogos követelésem bármire?

2016. márc. 20. 07:32
 1/5 anonim ***** válasza:
Kinek a nevén van akkor az ingatlan?
2016. márc. 20. 10:01
 2/5 A kérdező kommentje:
Párom nevén.
2016. márc. 20. 10:10
 3/5 anonim ***** válasza:
Ügyvéd! Tök mindegy, mit mond, még kinek a nevében van az ingatlan, simán jár neked pénz ill a gyerektartást a közös pulya után.
2016. márc. 20. 10:34
 4/5 anonim ***** válasza:

Ügyvédnek majd a papírokat vidd, mert amit te mondasz, abból lehetetlen kibogozni, mit akarsz.

"4 éve vásároltunk testvéreitől egy örökölt házat"

Ezt úgy értelmezném, hogy a ház 1/3-át ő örökölte, a másik 2/3-ot pedig együtt megvettétek a testvéreitől. Ez esetben a ház 2/3-a akkora arányban a tiéd, amennyi arányban pénzt adtál bele.

"lemondott saját részéről, majd 2 testvérét kifizette"

Bonyolódik a helyzet. Ha lemondott a saját részéről, akkor az ő helyébe a gyermekei lépnek mint örökösök. De miért mondott le, ha utána a testvérei részét meg megvette?

"amit ajándékozás útján kapott hivatalosan"

Tehát megvettétek, de adásvételi helyett ajándékozási szerződés készült? Ennek nem tudom, mi értelme, testvérek közt az ajándékozás is ugyanúgy illetékköteles, bár a pontos mértékekkel nem vagyok tisztában.

"Ezt a házat közösen felújítottuk, szó szerint kétkezi munkám van benne."

A ráfordított összegből igényelhetsz vissza, de csak ha tudod igazolni.

2016. márc. 22. 13:50
 5/5 A kérdező kommentje:

a örökségről lemondhatott testvérei javára. ez kb 10 éve volt. a házat 3 évig fizettük kp-ban, mert egyszerűbb volt, mint banki hitelt felvenni, testvérei beleegyeztek. az ajándékozás akkoriban nem zárta ki a testvéri kapcsolatot, szerződésben azt olvasom legalább egy egyenesági felmenőnek közösnek kell lenni. volt illeték, de úgy hiszem csak minimális, mivel ház akkoriban alacsony értéken becsülték fel, inkább az adózással kapcsolatos dolgokat is próbálták kikerülni. kétkezi munkám nem tudom alátámasztani semmilyen számlával, max tanúkkal, senki sem gondolja, mikor a "saját házát" meszeli, hogy ebből gond lesz később.

inkább jobban aggaszt az a rész, hogy kitehet, és még csak jogom sincs követelésre. főleg ha tovább ajándékozza felnőtt gyerekeinek

2016. márc. 22. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!