Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogom van vissza követelni a...

Jogom van vissza követelni a kommunisták által államosított földeket?

Figyelt kérdés

Nemrég családfa kutatásba kezdtem és úgy néz ki, hogy földbirtokosok voltak a felmenőim között ( apai ágon, tehát apa-nagyapa-dédapa-stb. ). Több hektár földet államosítottak ( a dédapámtól vették el, akit viszont elhurcoltak. Soha többé nem került elő, dédanyám pedig valamiért nem beszélt a történtekről, így nem is tudott a család a földről ).

Most a kérdésem az, hogy ha bizonyítom, hogy a dédapám leszármazottja vagyok ( ezt mondjuk nem lesz nehéz ) és bizonyítom, hogy elkoboztak a családtól x hektár földet ( ezt már igen ), azt vissza követelhetem? Van esély rá, hogy vissza kapom ( csak mert ez esetben szánnék időt ennek a kutatására, más esetben csak a felmenőim kutatnám )?

2016. márc. 16. 23:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Hát szerintem erről lekéstél olyan 10-18 éve.
2016. márc. 16. 23:39
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem, kártalanítás már lezárult kárpótlási jegyek formájában.
2016. márc. 16. 23:41
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Még annál is régebben lecsúszott! A rendszerváltás után voltak a kárpótlások, akkor gondolom ők is visszakapták a földet vagy kárpótlási jegyet, csak gondolom a kérdező nem tud ezekről, elvégre azt írja, hogy "kutatja a felmenőit", tehát könnyen lehet még nem is élt ekkoriban.
2016. márc. 16. 23:46
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Már az lefutott.
2016. márc. 16. 23:53
 5/11 MZ.per.X ***** válasza:
100%
Azokat a földeket már visszakövetelték...a haverok.
2016. márc. 17. 00:14
 6/11 A kérdező kommentje:

A 3-as eltalála, 18 éves vagyok. Mindig is érdekelt a családom ( na meg persze a titkos vágy, hogy hátha voltak nemesek ) és ezért kezdtem kutatni. A családom sem tudott a földekről, tehát kártalanítási igényü(n)k sem volt. Azaz most vesztettünk kitudja hány hektár földet ( mivel a dédapám nem volt nemes, valószínűleg kevesebb mint 60-70 hektárt ) vagy több millió forintot ( amennyiben pénzben vagy állampapírban fizették vissza az elkobzott vagyont ).

Igazából nem okoz nagy fejfájást hogy nincs, eddig úgy éltünk hogy nem is tudtunk róla, csak most egy kicsit rosszul esik, hogy már semmi esély nincs a visszaszerzése.

Na mindegy, Köszönöm a segítséget, mindenkinek ment a zöld.

2016. márc. 17. 00:15
 7/11 anonim ***** válasza:
81%
ha nem vagy nemes, kevesebbnek érzed magad? :D
2016. márc. 17. 02:53
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha volt földetej biztos kaptatok kárpótlási jegyet. Csak lehet a család padlószõnyeget vett belõle.
2016. márc. 17. 05:17
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
valszeg kaptatok kárpótlási jegyet csak mivel az örökösök közt megoszlott a dolog jelentéktelen mértékű lehetett. Lehet nagymutterodék párezer forintért túladtak rajta vagy azóta is a fiókban rohad.
2016. márc. 17. 06:27
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Ő, hidd el, erről én is lekéstem.

Apai vonalon dèdapámat párszor meghurcolták ezek a sátánfajzatok.

Igaz, eléggé elszegényedtünk már '48 után, de nemesek voltunk.

Illetve anyai ágon is egy távolabbi felmenő, de ott elitták a pénzeket.

2016. márc. 17. 06:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!