Ha valakinek lelövöm a drónját légpuskával, mert idegsít és aztán tönkremegy, akkor feljelenthetnek?
Miért gondolod, hogy csak az számít önbíráskodásnak amiben van haszonszerzés? Ha a telkemre lépő személyről eldöntöm, hogy Ő egy birtokháborító és el is döntöm, hogy megbüntetem akkor nem magam bíráskodok? Lehet, hogy jogi nyelven erre van másik szó, de nekem csak ez jut eszembe.
Amúgy azt gondolom, hogy amennyiben azt drónt sikerülne leszedni a levegőből, akkor mindenképp a másik fél kellene lépjen és a követelésének előterjesztéséhez fel kellene fednie magát és amit csinált. Erre -szerintem- nem kerülne sor, az illető elkönyvelné a veszteségét...
Abból gondolom, hogy ismerem az önbíráskodás jogi szabályozását:
Btk. 368 Paragrafus (1): Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Mivel nem követ el jogsértést a drón reptetésével, így kárigényt fog támasztani, ez biztos.
és azt hogy hívják jogi nyelven, ha valaki pl. megüti a gyerekemet és én odamegyek és összeverem, mert eldöntöm, hogy ez neki jár? :-))
Ha leszedem a drónt, azt csak úgy követelheti tőlem a tulajdonosa, ha bizonyítja, hogy nálam van, különben én meg az elmúlt években igazoltan vásárolt minden tulajdonomat fogom követelhetem tőle. Igazolni olyan felvétellel se tudja, amin látszik, hogy az én telkem felett működött utoljára, ha nem látszik, hogy hozzám esett...
Súlyos testi sértésnek.
A magyar jogrendszerben a vigilantizmus kizárólag vagyoni érdekből elkövethető, minden más esetben a bűncselekményre vonatkozó főszabály a hatályos.
Ha nem adod vissza a drónt, akkor az még lopás is a szándékos károkozáson kívül, majd a rendőrség bizonyítja, hogy ott van nálad.
Hiszek neked, bár furcsállom, hogy csak az anyagi haszon kapcsán való önkényes fellépést hívják így...
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a rendőrség hogyan bizonyítaná, hogy nálam van a drón kiváltképp, ha első dolgom lenne bedobni a Dunába ...
Ha holnap becsenget a rendőrség hozzád, hogy valakinek a feljelentése szerint lelőtted a drónját és add vissza, hogyan védekeznél?
Természetesen egy gyilkosságot is meg lehet úszni, megbankrablást is, szóval egy drón lelövése sem akadály.
Egyébként a drón irányítójánál meglesz a felvétel arról, hogy hol zuhant le, a legtöbb drón koordinátát is küld ha lezuhan, illetve látja is, hogy hová esik, tehát van tanú, pontosabban sértett ebben az esetben.
Ha a rendőrség nem is tudja bizonyítani, hogy nálad van/volt a drón, a tulajdonos akkor is tudni fogja, és ne lepődj meg, ha utána valaki meghúzza a kocsid, meg hasonlók.
Szerintem felesleges szívatni a drónosokat, ha nem lebeg a drón már alapból nehéz is lelőni, ráadásul egy zuhanó drón komoly sérüléseket okozhat, mivel irányíthatatlan. Nagy kárt okoz az ember a semmiért....
Elnézést, hogy eltérek a témától, de közben egy hasonló kérés vált aktuálissá a környezetemben.
Milyen lehetőségeket biztosít a jog arra, hogy förtelmes szagon jelölő kandúrokat távol tartsam?
Mi a helyzet azzal, ha egy macskára lövök a keretemben és megsérül vagy akár bele is hal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!