Lehet egy osztályt kollektívan büntetni?
"ha az egész osztály egy miatt ír dolgozatot vlmiből ...."
- Ha csak egy valaki ír dolgozatot magatartási probléma miatt, az sem elfogadható, tehát itt nem is a kollektív büntetés a baj. Ez pedagógiailag nem elfogadható. A törvény nem tiltja, hogy fegyelmezési céllal dolgozatot írasson a tanár, azt viszont igen, hogy érdemjeggyel fegyelmezzen.
"azt viszont igen, hogy érdemjeggyel fegyelmezzen."
- Pontosabban az érdemjegy megállapítása nem történhet fegyelmezési céllal. Ezt mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja, de a bevett pedagógiai gyakorlat egyértelműen az ilyen fegyelmezés ellen van.
Elsőre tényleg etikátlannak tűnik a dolog, hogy egy ember miatt pl. az egész osztály írjon, de ha jobban belegondol az ember, szerintem nincs ebben semmi, a törvény sem bünteti. A tanár ugyanis azt és akkor feleltet, akit és amikor akar. Simán rá lehet fogni, hogy egyébként is íratott volna dogát és kész.
Viszont az tényleg igaz, hogy érdemjeggyel nem lehet fegyelmezni, tehát az törvénybe ütközik, hogy írsz egy ötös dolgozatot, de mivel rossz a magaviseleted órán, ezért a tanár nem írja be (vagy ezzel zsarol, hogy ha nem viselkedsz normálisan, nem írja be), vagy lerontja egyesre. Ilyen nincsen. Viszont én már csináltam olyat, hogy egy nagyon rossz gyerek, akivel nagyon nem bírtam, egyszer jól viselkedett órán, és jó magaviselet miatt egyel jobb jegyet kapott. Ez is törvényellenes (mert oda-vissza működik a dolog, javítani sem lehet a jegyen jó magatartás miatt), viszont ez a gyerek azóta teljesen kezelhető lett és azóta kijövünk egymással. Bizony, vannak pedagógiai helyzetek, amikor csak a törvény megszegésével lehet eredményeket elérni. És kis tapasztalat után mindegyik tanár tudja azt, hogy fő a pedagógiai szituációk megoldása, a gyerek nevelése, és nem a törvény betűről betűre való betartása (a törvények egyébként életszerűtlenek, ha mindenki betartaná őket, nem lehetne tanítani egyáltalán).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!