Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tarthat-e nagyobb házrészre...

Tarthat-e nagyobb házrészre igényt a kezességvállaló?

Figyelt kérdés
Párszor írtam már ki kérdést ilyen ügyben, de szertném pontosítani a kérdésem. Az aki elment kezesnek a ház 6/16 házrészhez megvásárolni kívánt hitelnél volt kezes, és fizetett helyettem kb 1.200.000 Forintot. Ő mégis a 8/16 -odre akar bejegyeztetni magának tulajdonjogot, mert pénzt nem akar, csak részt a házból, arról nem is beszélve hogy a ház legértékesebb részére akarja bejegyeztetni tulajdonjogot. Én úgy gondolom az lenne a korrekt, hogy arra a lakrészre bejegyezteti a jogát, aminben éritett volt az ő kezessége, ráadásul ugyanolyan lakrész mint a másik. A bíró nézni fogja az én álláspontomat is?
2016. febr. 1. 12:10
 1/8 anonim ***** válasza:
51%

Nem vagyok jogász, de józan paraszti ésszel, jogérzékkel:

A kezes a hiteledet fizette kezesként, az általa kifizetett pénzt perelheti tőled. Szerintem semmiféle házrészre nem tarthat igényt első körben - nem mondhatja, hogy nem kell a pénzed, a házrészed kell.

Aztán amikor a per során kiderül esetleg, hogy nem tudsz fizetni, akkor a bíró dönthet úgy - ha van rá jogszabály -, hogy házrésszel "fizess".

Itt jöhet az, hogy melyik házrésszel - azzal a házrésszel, aminek a hiteléhez ő a kezességet vállalta, és aminek az árát végül is helyetted fizette. És olyan arányban, amilyen arányban a vásárlás történt, ha 6/16 arányban történt a vásárlás, akkor nem tarthat igényt többre.

Ne hagyd magad átverni! Igaz, hogy nem szép tőled, hogy nem törlesztetted a hiteledet, és a kezesnek kellett, de a kezes nem követhet el cserébe törvénytelenséget.

2016. febr. 1. 13:10
 2/8 anonim ***** válasza:
40%

Ez így eléggé egyoldalúan megfogalmazott kérdés. Itt valami nagyon nem stimmel. Mi az, hogy Ő nem akarja a pénzt?

Ugye nem azt akarod mondani, hogy egy forgalomképtelen, önmagában haszontalan/semmit nem érő ingatlanrészt kért önként(!) a szerencsétlen kezességvállaló!? Még az 1/1 -es ingatlan is értékcsökkent, illetve a kutyának nem kell ha az ingatlan lakott. - pláne így.

Megoldás: Ki kell fizetni a szerencsétlennek ami jár és kész!!!

A "kezest" nem kell baleknak nézni, az általa befizetett pénzt pedig "ingyen pénznek" venni. Bármennyire is állat/idióta az aki elmegy "kezesnek egy hitelhez.

Gondolom az 1 200 000 nem egy nap alatt lett kifizetve, .....nem igaz, hogy hónapok/évek alatt nem lehetett volna visszavenni a "kezességet" a szerencsétlentől!

Csak sokan nem is akarnak fizetni, ha találnak egy balekot. -ez az igazság.

2016. febr. 1. 13:23
 3/8 anonim ***** válasza:

Én sem értem, hogy miért ne kéne neki a pénz?

Talán testvérek vagytok? Közös ingatlan egyébként is?

2016. febr. 1. 13:27
 4/8 A kérdező kommentje:
Mert tudja, hogy nekem ennyi készpénzben nincs, csak a ház, ő most egy jogcím nélküli lakáshasználó a házban, és akar egyfajta biztosítékot, hogy ne lehessen őt utcára tenni és hogy a gyerekei tudjanak valamit örökölni utána. Nekem nincs szándékomban őt utcára tenni, de nem tudom azt elfogadni hogy a ház legértékesebb részére tartson igényt.
2016. febr. 1. 14:26
 5/8 anonim ***** válasza:
Hogy lehet egy háznak egy része értékesebb, mint a másik?
2016. febr. 1. 14:39
 6/8 A kérdező kommentje:

Mert utcafronti, parkettázott, nagy konyhás szalonos. A másik kisebb, nem parkettás, udvarra néző, sima szobás

Ez egy régi polgári nagy ház.

Egy dolog számomra a nem világos: én elismerem a tartozást, beleegyezek a tulajdonjogába, mégis ő akarja kijelölni a részét, egy olyan részt ami 6-7.000.000 forintot ér, de a tartozás a kamatokkal együtt 2 millió körül van

2016. febr. 1. 14:55
 7/8 anonim ***** válasza:
6: Ha ez így van, akkor nyilván nem fogják neki megítélni. Miért ítélnék meg a tartozás többszörösének értékében az ő lakrészét?
2016. febr. 1. 14:59
 8/8 A kérdező kommentje:
Remélem hogy így lesz. A másik házrész is többet ér a követelésénél, de én inkább azt szeretném neki felajánlani, hogy legyen benne tulajdoni hányada. Itt az is kérdés mennyire kompromisszumra hajlandó, hiszen foggal körömmel ragaszkodik a másik lakrészhez
2016. febr. 1. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!