Tarthat-e nagyobb házrészre igényt a kezességvállaló?
Nem vagyok jogász, de józan paraszti ésszel, jogérzékkel:
A kezes a hiteledet fizette kezesként, az általa kifizetett pénzt perelheti tőled. Szerintem semmiféle házrészre nem tarthat igényt első körben - nem mondhatja, hogy nem kell a pénzed, a házrészed kell.
Aztán amikor a per során kiderül esetleg, hogy nem tudsz fizetni, akkor a bíró dönthet úgy - ha van rá jogszabály -, hogy házrésszel "fizess".
Itt jöhet az, hogy melyik házrésszel - azzal a házrésszel, aminek a hiteléhez ő a kezességet vállalta, és aminek az árát végül is helyetted fizette. És olyan arányban, amilyen arányban a vásárlás történt, ha 6/16 arányban történt a vásárlás, akkor nem tarthat igényt többre.
Ne hagyd magad átverni! Igaz, hogy nem szép tőled, hogy nem törlesztetted a hiteledet, és a kezesnek kellett, de a kezes nem követhet el cserébe törvénytelenséget.
Ez így eléggé egyoldalúan megfogalmazott kérdés. Itt valami nagyon nem stimmel. Mi az, hogy Ő nem akarja a pénzt?
Ugye nem azt akarod mondani, hogy egy forgalomképtelen, önmagában haszontalan/semmit nem érő ingatlanrészt kért önként(!) a szerencsétlen kezességvállaló!? Még az 1/1 -es ingatlan is értékcsökkent, illetve a kutyának nem kell ha az ingatlan lakott. - pláne így.
Megoldás: Ki kell fizetni a szerencsétlennek ami jár és kész!!!
A "kezest" nem kell baleknak nézni, az általa befizetett pénzt pedig "ingyen pénznek" venni. Bármennyire is állat/idióta az aki elmegy "kezesnek egy hitelhez.
Gondolom az 1 200 000 nem egy nap alatt lett kifizetve, .....nem igaz, hogy hónapok/évek alatt nem lehetett volna visszavenni a "kezességet" a szerencsétlentől!
Csak sokan nem is akarnak fizetni, ha találnak egy balekot. -ez az igazság.
Én sem értem, hogy miért ne kéne neki a pénz?
Talán testvérek vagytok? Közös ingatlan egyébként is?
Mert utcafronti, parkettázott, nagy konyhás szalonos. A másik kisebb, nem parkettás, udvarra néző, sima szobás
Ez egy régi polgári nagy ház.
Egy dolog számomra a nem világos: én elismerem a tartozást, beleegyezek a tulajdonjogába, mégis ő akarja kijelölni a részét, egy olyan részt ami 6-7.000.000 forintot ér, de a tartozás a kamatokkal együtt 2 millió körül van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!