Törvénybe ütköző, ha egy szupermarketben vásárolt terméket nagyobb mennyiségben árul valaki az interneten, aukciós oldalakon?
Igen, a vaterán is van egy kitétel, meg a többi hasonló oldalon is, hogy pl. élelmiszert nagytételben nem lehet árulni, max ilyen különlegességeket (pl. Amerikai chips vagy csoki) kisebb mennyiségben.
Te sem látsz olyat a vaterán, hogy pl. liszt eladó 30 Ft kilója.
Konkrétan különlegességre gondolok, például speciális limitált kiadású cukorka, vagy csokoládé.
És a nagy mennyiség gyakorlatilag erős kifejezés, például kb 100 doboz limitált kiadású cukorkáról lehet szó, nem többről.
Ha ezeket is belevesszük, akkor?
Szerintem nem ütközik törvénybe.
De az biztos, hogy a valahol vásárolt áru továbbértékesítése üzletszerű kereskedésnek minősül, így adófizetési kötelezettsége van az eladások után az illetőnek. Nem igazán gondolnám, hogy ezt megteszi, ill. lehet, hogy nem is tud róla.
Tehát például egy ilyen hírdetés után adózni kell:
"valahol vásárolt áru továbbértékesítése"
Minden, amit az ember feltesz az internetre eladni, az "valahol vásárolt áru".
Úgy értettem, hogy "valahol vásárolt áru", hogy direkt továbbértékesítési céllal vette.
Csak az összehasonlítás miatt: bárki eladhat saját részre - jellemzően régebben - vásárolt cuccokat, éves szinten 600.000 Ft-ig nem kell adózni utána. Ezek jellemzően ruhák, cipők, játékok, műszaki cikkek és hasonlók szoktak lenni; origin termékekből egy párról még hihető, hogy megvette, aztán úgy döntött, mégse kell, de nagyobb mennyiségről már nem.
Azt nem tudom, ezt hogyan ellenőrzik (már ha egyáltalán).
A linkelt hirdetésnél az lenne a "perdöntő", hogy honnan és milyen céllal szerezte be az illető, de szerintem ezt nem igazán lehet "kinyomozni".
"Tehát például egy ilyen hírdetés után adózni kell:
Igen. Ráadásul mivel elég mélyen van áron alul felmerül az eredetiség kérdése (nem csak valami pancsolmány van-e márkás dobozva töltve), valamint az is, hogy nem "kamionról esett-e le".
kérdezőnek:a konkrétan belinkelt kérdésedre azt tudom mondani ez netto átverés és ez már egészen más kategoria mert a hamisitás tényállása is fennáll.
ez nem más mint illatositott lötty-de nem az a márkás mosószer.
a másik:nyilván te akarsz valamit értékesiteni és nem az érdekel hogy kinek a kije és mit akar eladni.
egyszerüsítsünk: ha ügyeskedsz akkor az sehonnan nézve nem szép dolog.
ha kereskedsz-az rendben van de adózol utána és pedig pontosan azért mert amennyiben esetleg nem te vagy az eladó akkor mindig vannak ilyen emberek akik azt firtatják-vajon adózik-e?
érthető voltam?
ha nem, akkor javaslom egészen pontosan (és főleg bátran)kérdezni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!