December 29-én intenzívre kerültem. Pacemakert ültettek be. Jelenleg táppénzen vagyok. Február 29-én kell kontrollra mennem a kórházba. A munkáltatóm fel akar mondani. Megteheti-e a táppénz ideje alatt? 61 éves vagyok.
Ha megszűnik a munkaviszony akkor a táppénz továbbra is jár?
Folyamatosan dolgoztam a megelőző időben.
61 éves vagy, tehát 1955-ben születtél.
A rád érvényes nyugdíjkorhatár 64 év, vagyis kb. 3 éved van nyugdíjig.
A "2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről" a következőt írja a munkáltató általi felmondásról:
"37. A munkaviszony megszüntetése
64. §
(1) A munkaviszony megszüntethető
a) közös megegyezéssel,
b) felmondással,
c) azonnali hatályú felmondással."
Itt felsorol néhány kivételt, amikor a munkáltató nem mondhat fel, de rád egyik sem vonatkozik.
Viszont:
"66. §
(1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni.
(2) A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
(3) Kizárólag
a) a munkáltató személyében bekövetkező változás,
b) a 99. § (3) bekezdése vagy a 135. § (4) bekezdése szerinti megállapodás munkavállaló általi felmondása
nem szolgálhat a munkáltató felmondásának indokául."
Vagyis csak azért, mert lebetegedtél, nem mondhat fel, ha egyébként a felépülés után tudod folytatni a munkát.
Valamint:
"66. §
(4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg." - Vagyis más esetben nem - így betegséged miatt - nem!
( A hivatkozott lehetőség a lejjebb írt "Azonnali hatályú felmondás" - ami nálad nem alkalmazható.)
Azonnali hatállyal sem mondhat fel:
"42. Azonnali hatályú felmondás
78. §
(1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi."
Egyik feltétel sem áll fenn veled kapcsolatban.
Ne aggódj, nem rúghat ki!
Gyógyulj, és ne idegesítsd magad!
"Egészségügyi alkalmatlanság esetén, ha nincs az egészségi állapotának megfelelő munkakör, felmondhat. A védett kor miatt ilyenkor magasabb végkielégítés jár."
Ez tény, de a kérdező kérdése nem utalt ilyen körülményre.
Feltehetően nem egy TEK-es rendőrről, vagy egy vonulós tűzoltóról van szó.
"Gondolom ha kiírnak táppénzről el kell mennem üzemorvoshoz, és az dönt ad-e alkalmasságot."
Nem tudom milyen munkakörben dolgozol, milyen "alkalmasság" kell neked.
Gondolom voltál már betegállományba régebben, ha más nem, akkor influenzával - ez semmiben nem különbözik attól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!