Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökségről lelehet mondani?

Örökségről lelehet mondani?

Figyelt kérdés

Nagymamám elhunyt, amit hátra hagyott az hitel, az az örökség, én az unokája vagyok, a lánya(anyukám) elhunyt, de még él a fia, (anyukám testvére)

a fia a torvényes örökös, de ha ő lemond a kölcsönökről mert nincs már amiről letudna, (ingatlan) akkor utánna kire szál át az örökség? tehát az ő hozzátartozóira? tehát fiára lányára? vagy rám mert én ápoltam, eltartási szerződéssel? vagy ha ő lemond akkor az államé ?

2016. jan. 8. 13:10
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
0%

A régebbi szabályozás szerint úgy volt hogy még addig kellett lemondani az örökségről, és vele együtt a tartozásról is amíg az örökség hátrahagyója életben van.

Az újabb szabályozás szerint viszont lemondhatsz az örökségről, és vele együtt a tartozásról is, de csak abban az esetben ha a nagymamáddal nem éltél életvitelszerűen egy háztartásban. Azért írom ezt így mert valószínű hogy a kölcsönök az adott-már elárverezett ingatlan után maradtak meg. (Ezt nem tudhatom) Lényeg a lényeghez hogy lemondhatsz róla, de feltételei vannak.

2016. jan. 8. 13:17
 2/15 anonim ***** válasza:

ha eltartasi szerzodes van, akkor eleve te vagy az orokos...

Ha te vagy az orokos akkor tied a hitel is meg az ingatlan is.

2016. jan. 8. 13:23
 3/15 anonim ***** válasza:
2016. jan. 8. 13:28
 4/15 anonim ***** válasza:
Az elsőt annyival egészíteném ki hogy ha eltartási szerződés is van, akkor nagyon nincs miről beszélni, alap felállásban az a helyzet amit fentebb írtam. Persze rendesen félreértették mert ment a 0%, lényeg hogy eltartási szerződésnél te örökölsz.
2016. jan. 8. 13:28
 5/15 anonim ***** válasza:

1. Te és a nagybátyád fele-fele arányban vagytok örökösök. Te anyád helyébe lépsz.

Ha a nagybátyád lemond az ő 50%-áról, az az ő örököseire (alapesetben) gyerekeire szállna át. Ha mindenki visszautasítja, akkor lép be az állam.

2. Bármilyen örökséget vissza lehet utasítani. Ennek akkor van értelme, ha a tartozások összege meghaladja a tulajdonét. Az örökséget csak egyben lehet elfogadni. Olyan nincs, hogy mondjuk a ház kell, a hitel meg nem.

2016. jan. 8. 13:31
 6/15 A kérdező kommentje:
A ház nem része az örökségnek, terhelve nincs, tehát csak a tartozás az örökség ! én 20 éve éltem a nagymamámmal, és szerződést kötöttünk de nem vállaltam át a kölcsönöket, csak hogy segitem ahogy eddig, és eltemettetem, ilyen esetekben lemondhatok én is .. és ő is
2016. jan. 8. 15:20
 7/15 anonim ***** válasza:
Persze, ha csak hitel van és semmi más, akkor tök egyszerű a helyzet.
2016. jan. 8. 15:51
 8/15 anonim ***** válasza:

"A ház nem része az örökségnek, terhelve nincs, tehát csak a tartozás az örökség ! én 20 éve éltem a nagymamámmal, és szerződést kötöttünk de nem vállaltam át a kölcsönöke"

erdekes szituacio, kivancsi vagyok hogy ilyet lehet-e, hogy te az oroksegbol kimazsolazod ami ertekes, a tobbi meg nem kell.

2016. jan. 8. 16:21
 9/15 anonim ***** válasza:
#8 nem lehet, ha elfogadja a javakat, akkor a terheket is vállalni kell.
2016. jan. 8. 16:28
 10/15 A kérdező kommentje:
érdeke szituáció mert igen, én amig segítettem neki figyeltem rá vettem mosogépet tv-ét neki hűtőt, mert tönkre ment addig a fia semmi, és ő sem javasolta mikor él s nem várta el, hogy átvállaljam a hiteleit, érdekesség
2016. jan. 8. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!