Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Polgári peres eljárásban az...

Polgári peres eljárásban az alperest hány nappal kell a tárgyalás előtt értesíteni a következő tárgyalás időpontjáról?

Figyelt kérdés
A tértivevényes levél átvételének legkésőbb mikor kell bekövetkeznie, hogy a tárgyalásra az idézés jogszerű legyen?

2015. nov. 7. 22:50
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha jól tudom 2 hét, de ez ajánlott levéltől függ és döntéshozataltól.
2015. nov. 8. 03:59
 2/9 anonim ***** válasza:
Minimum két hét, de a kutyát sem érdekli, hogy átvetted - e vagy sem. Kézbesítetek veszik minden képen.
2015. nov. 8. 09:36
 3/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok! Ha tárgyaláson a bíró meghatározza a következő tárgyalás időpontját akkor nem küld idézést
2015. nov. 8. 09:38
 4/9 A kérdező kommentje:

8 nappal a kitűzött tárgyalás előtt vettem át az idézést.

Pechemre pont akkorra van egy olyan állásinterjúm, amire másfél éve várok. Ha emiatt elvesztem a pert, az sem érdekel, de inkább az állásinterjúra megyek, mint egy fülemüle perre.

A távolmaradásomnak egyetlen elfogadható indoka lenne az, ha - mivel nem értesítettek időben - egy későbbi időpontra halasztanák a tárgyalást - nem az én hibámból.

Szerintetek?

2015. nov. 8. 10:28
 5/9 anonim ***** válasza:

Pp. 125. § (2) bek.: "A tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy a keresetlevélnek az alperes részére való kézbesítése a tárgyalás napját legalább tizenöt nappal, munkaviszonyból származó, a gyermek tartására, illetve az apaság megállapítására irányuló, valamint a gazdasági társaság tagjának kizárása iránti perben a tárgyalás napját legalább nyolc nappal, váltóperben pedig legkésőbb három nappal megelőzze. A tárgyalási időközt az elnök sürgős esetben megrövidítheti."

Ha nem munkaviszonyból származó, a gyermek tartására, illetve az apaság megállapítására irányuló, valamint a gazdasági társaság tagjának kizárása iránti perről van szó, akkor az idézés nem szabályszerű, ergo bírósági meghagyást nem hozhat az eljáró bíró, ha nem jelensz meg a tárgyaláson. Ennek ellenére én úgy gondolom (amennyiben tényleg nem az előbb említett perekről van szó), hogy a jóhiszeműség igazolása érdekében írj egy beadványt a bíróság részére, hogy nem tudsz megjelenni a tárgyaláson, így a távollétedben tartsák meg a tárgyalást, a tárgyalás során megírt jegyzőkönyvet valamint végzést postai úton kézbesítsék a részedre. Hívd fel a bíróság figyelmét, hogy tekintettel az idézés nem szabályszerűségére mellőzzék a bírósági meghagyást.

Az állásinterjúra meg mindenféleképp menj el! ;)

2015. nov. 8. 11:16
 6/9 anonim ***** válasza:
Kérj halasztáat faxon és tértivevényes levélben vagy küldj ügyvédet.
2015. nov. 8. 11:19
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Egy parkolási díj meg nem fizetése (180 HUF!+ mindenféle pótdíj) miatti a per, mellesleg már két éve szarakodnak. (2013-as a "főbenjáró" vétségem kelte) ez a második tárgyalás - nekem nem sürgős; én minden áron akarom ezt az állást, és a per leginkább a parkoló bandának és ügyvédjeiknek fontos...

2015. nov. 8. 13:27
 8/9 anonim ***** válasza:
Írj a bíróságnak, egyébként valszeg a felperes sem fog megjelenni, tudom, dolgoztam ilyen helyen jogi osztályon, max észrevételt, egyéb beadványt nyújtanak be ők is, és kérni fogják a tárgyalás megtartását a távollétükben. BMH-t nem fogsz kapni, tekintettel az idézés szabályszerűségének hiánya miatt.
2015. nov. 8. 17:07
 9/9 anonim ***** válasza:

Alapszabályként 15 nap, de a bíró a tárgyalási időközt lerövidítheti. 8 napra szokták ilyenkor, és ezt a tényt az idézésben feltüntetik.

Ha nem rövidítette le a tárgyalási időközt, és nincs meg a 15 nap az átvételtől számítottan (tértivevény aláírása - ha együtt élő családtagod írta alá, akkor az mindegy, hogy te csak később értesülsz róla, az idézés jó lesz!), akkor az idézésed nem szabályszerű, amit a tárgyalás elején a bíró megállapít, és ha nem vagy ott, vagy nem járulsz hozzá a tárgyalás megtartásához, akkor ún. tárgyalási akadály van, tehát új időpontot kell tűznie, és újra megidézni téged.

2015. dec. 11. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!