Polgári peres eljárásban az alperest hány nappal kell a tárgyalás előtt értesíteni a következő tárgyalás időpontjáról?
8 nappal a kitűzött tárgyalás előtt vettem át az idézést.
Pechemre pont akkorra van egy olyan állásinterjúm, amire másfél éve várok. Ha emiatt elvesztem a pert, az sem érdekel, de inkább az állásinterjúra megyek, mint egy fülemüle perre.
A távolmaradásomnak egyetlen elfogadható indoka lenne az, ha - mivel nem értesítettek időben - egy későbbi időpontra halasztanák a tárgyalást - nem az én hibámból.
Szerintetek?
Pp. 125. § (2) bek.: "A tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy a keresetlevélnek az alperes részére való kézbesítése a tárgyalás napját legalább tizenöt nappal, munkaviszonyból származó, a gyermek tartására, illetve az apaság megállapítására irányuló, valamint a gazdasági társaság tagjának kizárása iránti perben a tárgyalás napját legalább nyolc nappal, váltóperben pedig legkésőbb három nappal megelőzze. A tárgyalási időközt az elnök sürgős esetben megrövidítheti."
Ha nem munkaviszonyból származó, a gyermek tartására, illetve az apaság megállapítására irányuló, valamint a gazdasági társaság tagjának kizárása iránti perről van szó, akkor az idézés nem szabályszerű, ergo bírósági meghagyást nem hozhat az eljáró bíró, ha nem jelensz meg a tárgyaláson. Ennek ellenére én úgy gondolom (amennyiben tényleg nem az előbb említett perekről van szó), hogy a jóhiszeműség igazolása érdekében írj egy beadványt a bíróság részére, hogy nem tudsz megjelenni a tárgyaláson, így a távollétedben tartsák meg a tárgyalást, a tárgyalás során megírt jegyzőkönyvet valamint végzést postai úton kézbesítsék a részedre. Hívd fel a bíróság figyelmét, hogy tekintettel az idézés nem szabályszerűségére mellőzzék a bírósági meghagyást.
Az állásinterjúra meg mindenféleképp menj el! ;)
Köszönöm a válaszokat!
Egy parkolási díj meg nem fizetése (180 HUF!+ mindenféle pótdíj) miatti a per, mellesleg már két éve szarakodnak. (2013-as a "főbenjáró" vétségem kelte) ez a második tárgyalás - nekem nem sürgős; én minden áron akarom ezt az állást, és a per leginkább a parkoló bandának és ügyvédjeiknek fontos...
Alapszabályként 15 nap, de a bíró a tárgyalási időközt lerövidítheti. 8 napra szokták ilyenkor, és ezt a tényt az idézésben feltüntetik.
Ha nem rövidítette le a tárgyalási időközt, és nincs meg a 15 nap az átvételtől számítottan (tértivevény aláírása - ha együtt élő családtagod írta alá, akkor az mindegy, hogy te csak később értesülsz róla, az idézés jó lesz!), akkor az idézésed nem szabályszerű, amit a tárgyalás elején a bíró megállapít, és ha nem vagy ott, vagy nem járulsz hozzá a tárgyalás megtartásához, akkor ún. tárgyalási akadály van, tehát új időpontot kell tűznie, és újra megidézni téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!