Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki lehet-e kötni jogszerűen a...

Ki lehet-e kötni jogszerűen a munkaszerződésben, hogy akadályoztatása esetén a munkavállaló maga helyett köteles helyettest állítani?

Figyelt kérdés

2015. okt. 30. 01:18
 1/6 Andizsuzsi ***** válasza:
Postai kézbesítőnél már hallottam ilyenről.
2015. okt. 30. 08:15
 2/6 A kérdező kommentje:
KÖszönöm, csak jogszabályt nem találok rá.
2015. okt. 30. 11:11
 3/6 kovpet ***** válasza:
Nem, szerintem így ez nem alkalmazotti státus, hanem kvázi vállalkozói. Az alkalmazottnak pont az a lényege, hogy nem fele az üzlet menetéért, csak a saját munkájáért.
2015. okt. 30. 11:35
 4/6 anonim ***** válasza:

A munkaszerződésnek számos olyan feltétele van, ami eleve kizárja, hogy helyetted más dolgozzon.

Egyrészt a munkaszerződés két fél, a munkáltató és a munkavállaló között jön létre, ami eleve kizárja harmadik fél részvételét.

Helyettesítésre van lehetőség, ezt kollektív szerződésben szokták kikötni (BKK, MÁV, FKF, stb.), de ott nyilván a kollektív szerződés önmaga lehetőséget ad arra, hogy valakit helyettesíteni lehessen.

Másrészt az akadályoztatás nem önhiba, önhibájukon kívül pedig még Magyarországon sem büntetjük az embereket, így tehát ha például most hirtelen leesik 60 centi hó, és senki nem tud elmenni semerre, az a munkáltató járulékos kára lesz (jártam már így néhány éve).

Az sem elhanyagolható tény, hogy optimális esetben a munkavállalóval egyéni kvalitásai alapján kötnek szerződést, amely szintén kizárja annak lehetőségét, hogy helyettest állíthasson maga helyett, hiszen belőle csak az az egy van :)

2015. okt. 31. 06:12
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm :)
2015. nov. 1. 13:15
 6/6 A kérdező kommentje:
NJt-ben próbálom megkeresni a hozzá kapcsolódó jogszabályt...de nem találom
2015. nov. 1. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!