Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Banktitok megsértése vagy sem?

Banktitok megsértése vagy sem?

Figyelt kérdés

Ha tudok egy dologról, ami banktitoknak minősül és elmondanám, híresztelném akkor tisztában vagyok vele,hogy eléggé nagy pácban lennék.

Azonban ez egy olyan dolog,amivel egy bank több szabályzatot is felrúgva extra bevételre tesz szert napi rendszerességgel.

Ha tegyük fel ezt a hatóságok tudomására adnám, akkor pórul járhatnék érte a banktitok megsértése miatt vagy helyesen járnék el?

2015. okt. 26. 20:19
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha a bank törvényt sért és ezt bizonyítani tudod, akkor kötelességed jelenteni.

Egyébként pedig, ha nem írtál alá titoktartást, akkor téged nem köt a banktitok.

2015. okt. 26. 20:53
 2/6 A kérdező kommentje:
Aláírtam, mivel banki dolgozó vagyok. Ezért kérdeztem.
2015. okt. 26. 21:12
 3/6 anonim ***** válasza:

"Azonban ez egy olyan dolog,amivel egy bank több szabályzatot is felrúgva "

Ez törvénytelenség ! Ilyen esetben fel is lehet jelenteni a bankot és kötelességed tudatni minnél több emberrel. Mindenhol a katonaságnál is felmentést nyer a titoktartás alól, a bűncselekmény.

2015. okt. 26. 21:35
 4/6 A kérdező kommentje:
Az emberek,ügyfelek nem járnak emiatt anyagilag rosszul, nem őket érinti a dolog,de a bankbiztonsági szabályzatot rúgják fel, pl. más nevében írnak alá, ami nem tudom,hogy ilyen esetben nem minősül-e egyfajta okirat hamisításnak. És így szerez a bank folyamatosan pénzt.
2015. okt. 26. 21:56
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha más nevét írják alá, akkor igen; ha a sajátjukat, akkor nem.
2015. okt. 27. 08:25
 6/6 anonim ***** válasza:

Válasszuk ketté.

A szabályoknak hierarchiájuk van, első az alkotmány, aztán a törvény, miniszteri rendelet, cégszabályzat, osztály eljárási rend, stb. A felsőbb jogszabály nem sértheti alsóbb, ez törvénytelen, és büntetés jár érte. Például létezhet aláírási rend, és aláírási jog, ennek megszegése önmagában szabálysértés. A foka a körülményektől függ, amit más jogszabály szabályoz. Innen nézve, egy titoktartási kötelezettség nem köt, ha tőle magasabb rendű jogszabályt sért.

Viszont. Minden szabálysértést lehet jelenteni meghatározott helyen és módon, és más szabályok szerint beindul az eljárás. Azonban a törvény soha nem önmagában érvényesül, hanem emberek érvényesítik. Gerinces emberek a szabályok szerint, jellemtelen emberek pedig az érdekeik szerint. Az eljárásban tehát mindig a jellem dönti el az arányt a jog és az erő között. Gazemberek mindig az erőt választják, és a jog nem számít. Tehát jelen esetben azt kell mérlegelni, mire lehet számítani, melyik irányba tolódik az eljárás.

Pénzintézetek esetén is van sorrend, első az MNB, aztán jönnek a bankok meghatározott sorrendben. Ha az első intézményben a legfőbb szempont az erő, és a jog nem számít, akkor ez (konkrét emberi jellemtől függően) érvényesül a többi banknál is. Röviden szólva, nagyjából a bejelentő és nem a bejelentés felderítése történne meg, és rövid úton kirúgnának. Nem számít mit tudsz bizonyítani, te nem lehetsz erősebb. Hacsak úgy nem jársz el, ahogy a Wikileaks szereplői. Bár nekik az életük is billegett egy darabig, igaz nagyobb horderejű dolgokat tártak fel.

2015. okt. 27. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!