Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Diákmunka tartalékos műszak...

Diákmunka tartalékos műszak jogilag mennyire törvényes?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kicsit hosszú lesz a sztori, de próbálok semmit nem kihagyni. Egyik ismerősöm egy nagyobb diákszövetkezetnél van regisztrálva, és azon keresztül dolgozok egy másik cégnél. A beosztás úgy működik náluk, hogy kb 1 héttel megkapják előre, ám vannak "éles" napok, és "tartalék" napok. Értelemszerűen az élesen dolgoznak, viszont a tartalék az úgy működik, hogy meg van adva egy időpont (pl 9:00-19:00), és a nap folyamán vagy behívnak vagy nem. Ezeket a tartalék műszakokat random osztják ki, azaz kicsit sem érdekli őket, hogy ráérsz-e vagy sem. Viszont, ha te nem érsz rá, annak következményei vannak.

Fentiek alapján, kedves ismerősöm tartalékos volt egyik nap folyamán, ám mivel egy ideje ott dolgozik, és nem szokták aznap behívni, valamint volt még másik tartalékos is, így úgy gondoltuk elmegyünk moziba. Jegyek kifizetve, úton a helyre, majd jön a telefon, hogy háromnegyed óra múlva ott kéne lenni melóhelyen. Ismerősöm elmondta mi a szituáció, mondta a közvetítő, hogy oké megoldjuk. Be lett hívva a másik tartalékos kollega, minden okés volt, erre pár napra rá, elvették az összes napját, és közölték, hogy amég nem döntenek arról, hogy kirúgják vagy sem, addig nem dolgozhat.

Sajnos nem vagyok otthon a témában, de szerintem, ez így egyáltalán nem jogos dolog, és kicsit sem értek vele egyet. Viszont annyira felhúzott a dolog, hogy szeretném is megtámadni jogilag az ügyet, ám amég nem találom meg a megfelelő jogszabályokat, törvényeket stb, addig tehetetlen vagyok. Tudnátok esetleg segíteni? Köszi előre is!

2015. okt. 25. 14:58
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem nem tudod megtámadni. Igazából nem látom azt, hogy miért lenne jogszerűtlen.
2015. okt. 25. 18:05
 2/3 A kérdező kommentje:
Lehet teljesen jogszerű, nekem fogalmam sincs. Nálam az veri ki a biztosítékot, hogy diákként ha órám van, vagy bármi egyéb elfoglaltságom (mert hát azért diákmunka, nem pedig fix munkahely, hogy csak ha ráérek akkor menjek...), akkor miért kéne kötelezően készenlétben ülnöm otthon, és várni, hogy ma is behívnak-e vajon, vagy nem, holott nem kapok érte egy forintot sem. Ha ez jogszerű, akkor oké (bár nem értek vele egyet). Olvastam ügyeletről, és készenlétről, de ezeknél plusz pótlék jár, valamint ahogy olvasgattam, ha 4 napon belül van módosítgatva a beosztás, az is plusz pótlékkal jár.
2015. okt. 25. 18:15
 3/3 EagleHUN ***** válasza:

Minden nagyobb városban van olyan hogy Jogi segítségnyújtó szolgálat. Teljesen ingyen kérdezhetsz ügyvédtől. Ez minden Magyar állampolgárt megillet. Ha szükséges javasolnak ügyvédet is. Sőt ha jövedelem alapján rászorulsz kedvezményesen kapod az ügyvédet.

Ne felejtsd el magaddal vinni a munkaszerződést és egyéb aláírt dokumentumokat. Azt is megvizsgálják.

A legpontosabb választ náluk fogod kapni.

Ha ehhez nincs kedved böngészgesd a Jogtár.hu-t.

[link]

Keress rá például a "munka törvénykönyve", vagy a "munkaidő" vagy "munkabeosztás" kulcsszavakra. Olvasd el figyelmesen a munka törvénykönyvének ide vágó fejezeteit.

Személyes véleményem pedig az hogy nagyon sok múlik azon mit írtál alá a szerződésben. Ha aláírtad hogy ezt megtehetik az valószínű bukta. (Attól függetlenül hogy szerintem is igazságtalan.)

Bár ha például iskolában ZH írás előtt akartak volna behívni, és nem moziból akkor biztos perelnék én is. (Szerintem ezt is figyelembe kell venni! Hogy mennyire volt fontos és halaszthatatlan számodra amit épp csináltál! Így most a munkaadód is jogosan háboroghat hogy "Wazze ez szórakozni akar ahelyett hogy bejönne. Ennyire nem érdekli? Rúgjuk ki!")

Továbbá viszont azt is tudom hogy a munka törvénykönyve előírja hogy ha ilyen "behívható" "riasztható" stb státuszban van valaki, azt ugyan meg nem tagadhatja hogy bemenjen, de viszont az ezzel járó költségeit és kárát a munkaadó a munkavállalónak (vagyis neked) köteles kifizetni, megtéríteni!

(Bocs de most nem tudom pontosan idézni, mivel nem jut eszembe hogy milyen "státusz" ez. Jogtáron fönn van, ha egyáltalán érvényben van még, mostanában sűrűn változtattam a M.T.K.-n. Keresd meg valahogy.)

Tehát ha pl elmegyek Egyiptomba nyaralni 1 hétre. És a munkaadóm 1 nap után visszahív valami miatt amit nélkülem nem tud megoldani, akkor vissza KELL mennem, otthagyni a családot vagy visszahozni magammal (ezt eldönthetem). Ámde a munkáltatónak ki kell fizetnie az egészet még a család többi tagjáét is! Több 100000 forintnyi utazási szállás és egyéb költségeket, plusz kártérítést is adnia kell a meghiúsult nyaralásért! Ha ezt jelzem a telefonban valószínű inkább lemondanak a dologról. :)

Tehát ha te bementél volna amikor hívnak és tudod igazolni hogy valóban mostanra szólt 2 mozijegy és te vetted akkor ki tudtad volna fizettetni velük! Ha ezt jelzed a telefonban akkor elgondolkodnak. Úgyis azt írtad hogy azt mondták "megbeszéljük".

Hogyha erre nem lettek volna hajlandók hogy fizessenek és bemegyek melózni, na azért már biztosan jogosan tudnál perelni.

2015. okt. 26. 07:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!