Alkalmi munkavállalóknak is jár éjszakai pótlék?
Az Mt. csak keretjelleggel szabályozza az alkalmi munkavállalást.
A 2010. évi LXXV. tv. szabályozza az alkalmi munkát (egyszerűsített foglalkoztatásról).
Ez a jogszabály kizárólag a minimumösszeget határozza meg - ergo nem jár éjszakai pótlék, ez a kérdés a válaszra.
Miért?
Az általad említett törvényből:
"4. § (1) Egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszonyra az Mt., valamint a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabály rendelkezéseit az e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.
(1a) Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként - a meghatározott feltételeknek megfelelően - legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.
(2) A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.
(3)-(4)"
Az eltérés szerintem csak annyi, hogy nem kell a minimálbért és a garantált bérminimumot adni, hanem azoknak csak bizonyos százalékát alapbérként.
Persze lehet, hogy én vagyok a hülye, de nem értem, ebből hogy következik, hogy nem jár bérpótlék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!