Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit jelent a jogi szöveg...

Mit jelent a jogi szöveg koherencia illetve konzisztencia hibája?

Figyelt kérdés

Emellett érdekelne az is, hogy pontosan mit jelent a konzisztencia és koherencia a jogban. Már végignyálaztam a kari könyvtár összes jogi lexikonát, nem találtam meg a szavakat ebben az összefüggésben. Gondolom hasonló a jelentése mint egyéb másban, csak hátha van valami olyan fontos különbség, amire nem jöhettem rá.

Segítsetek egy elsőéves kis jogászpalántának:)

2010. márc. 17. 12:35
 1/3 anonim ***** válasza:
A konzisztencia mérőszáma a koherencia, mely erős konzisztenciánál azonosan 1 értékű, gyenge konzisztenciánál pedig 1-hez tart. Következtetésképp a koherencia konvergenciája a konzisztencia feltétele.
2010. márc. 17. 12:38
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha nem írod, hogy elsős vagy, akkor is ki lehetett volna találni, mert ebben a praktikus és pragmatikus tudományágban az ilyen elméleti megközelítésnek később – szerencsére – nincs igazán helye.

A koherencia és a konzisztencia fogalmát a jogban akkor használjuk, amikor a jog rendszerszerűségét elemezzük.

A koherencia követelménye azt fejezi ki, hogy a jogrendszer elemei alkossanak értelmi egységet (ez még ma is csak többé-kevésbé sikerül a jogalkotásnak).

A konzisztencia már a koherencián túlmenően erőteljesebb rendezettségi igényt jelent: a logikai egység követelményét. Ez – többek között – azt jelenti, hogy a jogrendszer megoldásai ne mondjanak ellent egymásnak.

2010. márc. 21. 13:17
 3/3 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, életet mentettél. Ezt a kérdést kaptuk házidogának jogi dogmatikából, de sehol sem találtam a választ, pedig nem mondom hogy nem kerestem mindenhol.

Köszönöm mégegyszer

2010. márc. 22. 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!