Miért mondják az eskü szöveg végére hogy: Isten engem úgy segéljen?
Figyelt kérdés
Ez a vallásosságra utal? Ha valaki nem mondja oda az se baj nem?2010. júl. 7. 13:26
1/12 anonim válasza:
Van egy olyan érzésem, de tényleg csak megérzés, kósza ötlet, hogy egy jobboldali, önmagát keresztényként meghatározó kormány esetében alighanem erre utalhat. De ez csak tipp.
2/12 A kérdező kommentje:
Ki mondta hogy Orbán Viktorról beszélünk? Én általánosságba kérdezem.
2010. júl. 7. 13:35
3/12 anonim válasza:
Igaz is.
Az Isten tisztelete ódivatú, bigott dologra utal.
Ha felvilágosultak akarunk lenni és igaz demokraták, akkor nem kéne odamondani.
4/12 anonim válasza:
Általánosságban meg egy avétos, rossz, hülye berögzödés.
5/12 anonim válasza:
Mert tradicionálisan (az elmúlt ezer év történelme és szokásai alapján) az Isten nevére mondott, Isten színe előtt vállalt esküt a hit miatt (ISten nevét szádra hiába ne vedd - pl.) minden esetben meg kellett tartani
- Isten büntetése
- Egyház kiátkozása
- Halálos bűn stb...
Vagys azzal, hogy a Jóisten nevét is beleveszem az esküm szövegébe, azzal bevállalom, hogy tényleg megtartom. Ez nem politika-függő, hanem hit és vallás kérdése.
6/12 anonim válasza:
Természetesen, aki nem hisze Istenben, annak nem kell mondania.
7/12 A kérdező kommentje:
Most megnéztem Bajnai is mondta. Viszont Gyurcsány Ferenc eskütételét nem találom.
2010. júl. 7. 13:46
8/12 anonim válasza:
Régi időkből maradt beidegződés, amikor még az élet minden területét átszőtte a vallás. Engem különösebben nem zavar, bár mondani sem nagyon fogom, mert maximum erkölcsiekben követem azt, amit a legnépesebb vallási táborunk hírdet.
9/12 anonim válasza:
arra utal! és kb anyi értelme van, mint a bíróságon az "igazat és csakis az igazat, isten engem úgy segéljen"-nek! Meg mint a Nemzeti Eggyüttműködés Rendszerének! :)
10/12 anonim válasza:
Bár én nem vagyok vallásos, szerintem társadalmilag pozitív dolog, ha megmarad a vallás szerepe a közéletben és jó, hogyha ilyesmit még meghagynak a törvényekben, eskükben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!