Mennyire is függetlenek a bíróságok? Ha kimondaná vmelyik szegedi bíró h nem lát itt bcs-t, azonnal repülne?
Ez a komédia ami zajlik Szegeden, sztem még 200 év múlva is a tankönyvekben lesz. Szal az egyik oldalon, sőt még az egyik nap ugyanott is jönnek-mennek a menekültek, addig éppen akit úgy néha eszükbe jut elkapni, azt meg elítélik :)
Néztem a tudósítást az egyik tárgyalásról, de ez esküszöm, jobb, mint egy Hofi-kabaré. Képes full komolyan előadni a láthatóan féleszű ügyész, h bizony határt sértett és bizony elkövette, és bizony micsoda bcs, aztán kőkemény 10 sec-es igen alapos mérlegelés után, meghozzák a "meglepő" ítéletet.
Hát nem tudom, ki hogy van vele, én nem tudom h sírjak vagy nevessek, de abszurd az egész. Főleg ez a tegnapi volt nagyon király, hogy lakhelyelhagyási tilalomra ítélt 2 menekültet :XDDD Gondolom, azóta is ott sátoroznak az árokparton.
de tegyük fel h jön egy józan eszű bíró, és azt mondja h kérem, hát nemzetközi jogot is tanultam én szal tiltott határátlépés ide vagy oda, aki a saját állama elöl menekül, természetesen azt nem lehet bűncselekmény miatt elítélni, ha az a menekülése érdekében szükséges.
Na most ezt bírót másnap rögtön kirúgnák mivel ugye a rendkívül független magyar bíróságoknak ki van adva központilag, hogy elítélni és kész? Vagy hogy van ez most?
Az általad felvázolt lehetőség nem fog megvalósulni, mivel a bírói testület független. Nincs olyan, hogy "fentről utasítják". Ítélkezés során a hatályos törvényeket, rendeleteket... veszik alapul, melybe beletartozik pl a genfi-egyezmény is.
Viszont még ezen egyezmény szerint is csak akkor nem szankcionálható a tiltott határátlépés, ha az olyan országból történik, ahonnan menekülni kényszerülnek.
Vagyis egy szír csak a környező országokba mehet az egyezmény alapján. De, ha mégis megpróbálja máshol, akkor az adott ország szabályozásától függ az elbírálás.
"de tegyük fel h jön egy józan eszű bíró, és azt mondja h kérem, hát nemzetközi jogot is tanultam én szal tiltott határátlépés ide vagy oda, aki a saját állama elöl menekül, természetesen azt nem lehet bűncselekmény miatt elítélni, ha az a menekülése érdekében szükséges. "
A menekülése érdekében Szíriából átment Törökországba. Törökország biztonságos ország, kétmillió szír él ott több éve. Onnantól kezdve nem lehet menekültnek hívni. Ezért is használják újabban már a migráns szót rájuk.
"lakhelyelhagyási tilalomra ítélt 2 menekültet :XDDD Gondolom, azóta is ott sátoroznak az árokparton. "
Kijelölnek számára egy menekülttábort, és ott kell maradnia, az lesz az ideiglenes tartózkodási helye. Jelenleg ez többnyire Kiskunhalas.
" a rendkívül független magyar bíróságoknak ki van adva központilag, hogy elítélni és kész?"
Igen, ezt hívják úgy, hogy törvény. Központilag kiadják, és a bírónak aszerint kell eljárnia. Ha az van a törvényben, hogy a határzár engedély nélküli átlépése bűncselekmény, akkor annak megfelelően kell ítélnie. Ha holnaptól bevezetik a buta kérdések miatti büntetést, akkor azért fognak elítélni.
jó, van benne igazság, csak nem egy nemzetközi jogász is nyilatkozott akik meg abszolút jogellenesnek tartják ezeket az ítéleteket. ugyanis nem csak háború elöl lehet menekülni ... ha az élete veszélyben van politikai / akármilyen más indokból üldözik.
na a bíróságok függetlenségébe meg ne menjünk bele, sajnos nem egyszer volt alkalmam megtapasztalni az azokban zajló morbid showműsorokat. még hogy törvény? ne vicceljünk, én magyar bíróságokról beszéltem!!!! azokban jogszabályokat nem igen ismernek ...
na igen, hát az alkotmámnybírósághoz fordulni is kb annyi értelme van nálunk egy az egyben, mint az orosz tolmácsnak a szírrel :)
és az a gáz h sztem ezer és ezer ügyben lehetne Strasbourghoz menni csak ugye pénz, pénz, pénz ... csak azért ez valahol durva na, és állítólag mi Európa vagyunk. De ez jellemző a magyar gondolkodásra, ha máshogy nem megy, hát kitaláljuk, hogy minden tény ellenére Szerbia márpedig biztonságos, így aztán futószalagon lehet gyártani az ítéleteket.
Áhh csak idegesíti magát az ember na, de ilyenben meg kár is reménykedni h csak 1 bíró is kockáztatja az állását azzal h az Alk.bírhoz fordul (már csak a látszat kedvéért is akár).
Nagyon úgy érzem, hogy a Kérdező nem eléggé tájékozott, sem a jogban, sem a napi politikában.
Tessék nézni a tv-t, de ne csak egy adót! Tessék meghallgatni az ellentétes politikai oldalt is, hátha ragadna valami ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!